Da bo poletje osvežujoče zdravo: V najbolj sončnem delu leta lahko za svoje zdravje naredimo toliko dobrega

Bonbon Bonbon
15.07.2022 06:00

Poleti naredite črto čez težko, mastno hrano, ki bi vam zgolj obležala v želodcu in povzročila, da bi se slabo počutili. Takšna hrana povzroči, da se počutimo napihnjeni, upočasni tudi prebavo in pospeši znojenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Najbolje bo, če si boste v teh dneh privoščili čim več sočnega, svežega sadja, ki vas bo osvežilo in ohladilo. Če želite izgubiti kakšen kilogram, potem posezite po lubenici in meloni, ki vsebujeta veliko vode. Na ta način se boste izognili tudi dehidraciji, saj je v vročih dneh zelo pomembno, da telo oskrbite z zadostno količino vode. S sadjem, ki ga je zdaj zares veliko na voljo, pa boste v telo vnesli tudi dovolj vitaminov, mineralov in vlaknin, seveda pa tudi antioksidantov, ki nase vežejo proste radikale v telesu. Tako kot sadje naj svoje mesto na vašem jedilniku (pa ne le v poletnih dneh, ampak tudi sicer) najde čim več zelenjave, ki je prav tako bogat vir vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in antioksidantov, sezonska vsebuje še veliko vode, ki vam v vročih poletnih dneh pride še kako prav.

Profimedia

Privoščite si torej veliko skledo solate, ki jo lahko popestrite z oreščki. Toda, pozor: če ste si zaželeli solato s popečenimi kruhki, se ji raje odpovejte. Popečeni koščki kruha, ki jim pravijo tudi krutoni, so popečeni na olju in vsebujejo veliko maščob. Bolje je, če boste segreli Ponev in vanjo vrgli različna semena, da se popečejo. Ne le, da bodo prijetno dišala, ko jih boste potresli po solati, tudi okus bo prijetnejši. Zagotovo pa vam bo v teh dneh teknila tudi pečena zelenjava na žaru. Idej je seveda veliko, priprava pa vam prav tako ne bo vzela veliko časa. Žar, ki je tudi odlična priložnost za druženje, je v teh poletnih dneh kot nalašč za to, da si na njem pripravite svojo najljubšo hrano - ribe, zelenjavo, kose sira ... Seveda pa med poletjem nikar ne pozabite na meso. Pazite le, da izberete takšno, ki vsebuje malo maščobe, kot sta puranji in piščančji file, najbolje pa bo, če ga pripravite brez dodatne maščobe. Pri pripravi mesa, zlasti na prostem, pa morate biti še posebno pozorni, saj se pri visokih temperaturah bolj razvijajo bakterije. Pomembno je torej, da meso dobro popečete ali prekuhate. Sicer pa je zdaj res pravi čas, da si privoščite obilo svežih rib, zlasti če počitnikujete ob morju. Ribarnice so jih polne, le pozorni bodite, da boste kupili sveže. Ribe so zdrave, imajo malo kalorij in tako se lahko znebite še kakšnega kilograma.

Prijatelje lahko presenetite tudi z nizkokaloričnim kosilom iz tunine, lososa, hobotnice, lignjev, školjk ... Pustite domišljiji prosto pot, saj je v teh vročih dneh izbira lahkotne hrane precejšnja. Privoščite si tudi sladoled, saj v poletnih mesecih še kako prija, le pazite, da boste izbirali med sadnimi okusi, še posebno pa med takšnimi, ki ne vsebujejo veliko sladkorja ali kakšnih drugih preveč kaloričnih dodatkov.

Profimedia

Še najbolje je, če si sladoled iz sadja pripravite kar sami doma. Zagotovo pa vam bodo v teh poletnih dneh prijali hladni jogurti. Jogurt je namreč živilo, ki vas bo v vročih dneh osvežilo, probiotični jogurti pa bodo odlično vplivali tudi na vašo prebavo. Na voljo so številni recepti za zamrznjen jogurt, sladico, ki vas bo pošteno osvežila, vsebuje pa tudi zelo malo kalorij. Naredite si torej poletje osvežujoče zdravo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta