Dobra hrana za dober seks: Prehranska strokovnjakinja svetuje, kaj jesti, da bi bili boljši v postelji

Bonbon Bonbon
16.03.2021 06:00
Dobra in zdrava spolnost se začne na krožniku. Kako se med rjuhami spraviti v boljšo formo, svetuje Zvezdana Maurič Vražič, specialistka klinične dietetike in vodja projekta prehranskega svetovanja in gibalnih aktivnosti Zdravpregib.si.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Redna spolnost zmanjšuje tveganje za obolenja srca in ožilja, povečuje odpornost in krepi samozavest. Za dvig spolne sle se priporočajo živila, bogata s cinkom in vitamini.

Profimedia
Zvezdana Maurič Vražič: Tudi moški morajo poskrbeti za dobro duševno počutje, od česar je tudi odvisna njihova spolna sla.
Osebni arhiv

Po nekaterih raziskavah kar 30 odstotkov moških v nekem življenjskem obdobju občuti spolnost kot breme. Pomanjkanje spolne sle večinoma nima zdravstvene osnove, ampak je posledica stresa, prehude utrujenosti, preobremenjenosti z delom, skrbi, preveč alkohola in neustrezne prehrane.

Najpogostejsi vzroki motenj erekcije prevelika telesna teža

pretirano uživanje alkohola

kajenje - ker poškoduje ožilje

depresija in vznemirjenost

premalo telovadbe

arteroskleroza in sladkorna bolezen

obolenja ledvic

Tudi moški morajo poskrbeti za dobro duševno počutje, od česar je tudi odvisna njihova spolna sla. Temelj načrta za povečanje spolne sle je hrana, ki sprošča in osrečuje. To gre tudi z izbiro živil, ki sproščajo: banane, sončnično seme, lubenice, beluši, plave ribe, rjavi riž, avokado, sezamovo seme, listnata zelenjava, morske alge, česen in brusnice.

Naravni antidepresivi so živila, bogata z aminokislino triptofan, ki velja za predstopnjo serotonina – hormona sreče. Izbira je kar velika in vključuje na žaru pečene puranje prsi, junetino, gobe, tuno, sojino omako, junčja jetra, jagnjetino, banane, bulgur, mocarelo, rjavi riž, nemasten jogurt, zeleno, kvinojo, polnovredno moko, jajca, krompir, pečen v olupkih, mandlje in ajdo.

Naravni viagri lubenico in granatno jabolko bi bilo najbolje uživati vsak dan. Lubenica vsebuje aminokislino citrulin, ki sprošča in širi žile, zato lahko nadomesti viagro. Dnevna količina zaužite lubenice bi morala biti 1500 g v obliki soka in sredice in olupljene lupine.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta