Imate v shrambi začimbo, za katero pravijo, da ozdravi vse razen smrt?

Bonbon Bonbon
13.04.2022 06:00

Kraljica Nefretiti, znana po svoji osupljivi lepoti, je olje črne kumine uporabljala za krepitev rasti in sijaj las in nohtov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Za črno kumino je menda že prerok Mohamed dejal, da ozdravi vse razen smrti. Poznali pa so jo že pred Mohamedom, zlasti na Bližnjem vzhodu, v Sredozemlju in Indiji jo že stoletja uporabljajo kot začimbo pa tudi kot cenjeno zdravilno rastlino. 

Zelo pogosto so črno kumino uporabljali že v starem Egiptu. Tudi v grobnici faraona Tutankamona so našli stekleničko olja črne kumine, verjeli so namreč, da mu bo pomagala v posmrtnem življenju. Zdravniki egiptovskih faraonov so semena in olje črne kumine pogosto svetovali po obilnih pojedinah za pomiritev želodca. Ravno tako so semena koristila za zdravljenje glavobolov, zobobolov, prehladov in raznih okužb.

Profimedia

Kraljica Nefretiti, znana po svoji osupljivi lepoti, je olje črne kumine uporabljala za krepitev rasti in sijaj las in nohtov. Sodobne kemične analize so pokazale, da semena črne kumine vsebujejo več kot sto kemičnih spojin. Najpomembnejša aktivna sestavina z izrazitim terapevtskim delovanjem je timokinon. Poleg tega semena vsebujejo še številne kisline, beljakovine, vitamin B1, vitamin B2, folno kislino, kalcij, železo, baker, cink in fosfor.

Tradicionalno olje črne kumine uporabljajo pri boleznih, povezanih z dihali, vključno z astmo, bronhitisom in oslovskim kašljem. Ugodno deluje tudi na povišana holesterol in krvni tlak, izboljšuje prebavo ter blagodejno vpliva na delovanje živčnega sistema. Poleg tega črna kumina izboljšuje vitalno energijo, blaži vetrove, težave zaradi hemoroidov, zaprtosti in griže, krepi delovanje imunskega sistema, izboljšuje cirkulacijo, vzdržuje aktivnost ledvic, lajša težave kožnih obolenj (alergije, luskavica, ekcemi, akne), ker vpliva na nivo sladkorja v krvi, pa je lahko učinkovita alternativa inzulinu.

Profimedia

Številne študije o črni kumini po svetu so pokazale, da spojine iz semen pomagajo v boju proti raznim boleznim, saj pospešujejo tvorbo kostnega mozga, naravnega interferona in imunskih celic, nekatere študije pa nakazujejo, da lahko tudi upočasnjujejo rast rakavih celic. Centralna uprava za kontrolo zdravil in prehrane v ZDA je leta 1996 odobrila uporabo olja črne kumine za preprečevanje neželenih učinkov kemoterapije in krepitev imunskega sistema organizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta