Posledice zimskih grehov so vidne. Kako jih hitro popraviti?

Bonbon Bonbon
21.03.2022 06:00

Ko se začneta pomlad in poletje, nas prvi bolj kritični pogledi v podobo, ki se nam kaže v ogledalu, največkrat vržejo iz tira. Ja, posledice zimskih grehov so dovolj vidne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Odvečni kilogrami, povešena koža brez sijaja, ki je posledica zimske prehrane in pomanjkanja gibanja, vse to je težko skriti celo z oblačili in ličili. Še je čas, da nekaj storite in se osvobodite odvečnih kilogramov na vseh delih svojega telesa.

Telo - osvobodite se toksina

Da bi zmanjšali obline in se znebili nabrane tekočine vse od trebuha do gležnjev, poskrbite za svoje telo v celoti.

Voda za izločanje: Za boljšo izmenjavo tekočin v telesu ter za izločanje vseh odvečnih in škodljivih tekočin je potrebna voda. Pijte velike količine vode v manjših požirkih, redno čez cel dan, vendar, če je le mogoče, ne med obroki. Izogibajte se gazirani vodi in pijte raje mineralno, ki ima blag diuretičen učinek. Gazirana voda vam ne bo pomagala, zlasti ne tista z visoko vsebnostjo natrija, ki povzroča napihnjenost, takšen učinek pa imajo vse gazirane pijače in kava. Vodo lahko nadomestite z zeliščnim čajem (kopriva, navadni regrat ...). Obstajajo tudi rastlinski dodatki na zeliščni osnovi, ki imajo odvajalni učinek. Povprašajte v lekarni.

Drenaža za oblikovanje: Prijetna in zelo koristna je, v nekaterih primerih pa daje celo izredne rezultate. Gre za posebno in zelo nežno tehniko masaže, s katero se spodbudita limfni obtok in izločanje odvečne tekočine. Kakovostna drenaža celega telesa traja približno eno uro, učinek pa občutite nemudoma.

Dodatni nasvet: Ne stradajte, vendar se izogibajte suhomesnim izdelkom ter omejite uživanje soli.

Profimedia

Trebuh - ima rad sprostitev

S preprečevanjem ali vsaj omejevanjem stresa ter izogibanjem hrani in pijači, ki povzročata napihnjenost, boste dokaj preprosto zmanjšali trebuh.

Počutite se bolje: Stres je težko nadzorovati, vendar je prav ta vzrok za napihnjenost. Takoj ko občutite nemir ali napetost ter da bi to preprečili - dihajte! Globoki in počasni vdihi skozi nos in izdihi skozi usta (tako da imate občutek, kot da ste pljuča povsem izpraznili) bodo spodbudili obtok in dobro počutje. Ustvarjanje odvečnih plinov v črevesju boste zmanjšali ali preprečili tudi, če se boste izogibali živilom, ki jih povzročajo (fižol, stročji fižol, ohrovt, zelje, brokoli, artičoke). Omejite uživanje mleka in mlečnih izdelkov, saj jih organizem odrasle osebe težko prebavlja. Hrano obogatite s kuhano zeleno zelenjavo, ki je bogata z vlakninami, in začimbami (drobnjak, bazilika, kadulja, sladki janež), ki so okusno in zdravo nadomestilo soli. Jejte počasi, vsak grižljaj dobro prežvečite. Zmanjšajte uživanje mesa ter ga nadomestite z ribami.

Izogibajte se odvajalnim sredstvom, ki bi lahko dražila stene črevesja. Če želite izboljšati prebavo, pomoč poiščite v probiotikih, ki uravnavajo črevesno floro ter črevesju pomagajo bolje izkoristiti pomembne hranljive snovi iz hrane.

Nega s kremo: Izberite kremo, ki preprečuje nabiranje maščobnih zalog, ali takšno, ki spodbuja drenažo in izločanje tekočin. Odlične rezultate omogočajo kreme na zeliščni osnovi ter kreme z eteričnimi olji. Vendar ne glede na to, kateri izdelek boste izbrali, rezultate boste dosegli le, če ga boste uporabljali dvakrat dnevno.

Dodatni nasvet: Prebava je ključ do vitkosti. Spodbudite jo z velikim kozarcem mlačne vode, ki jo popijte zjutraj, takoj ko vstanete.

Noge - brez oteklin in utrujenosti. Občutite težo, imate otečene gležnje, občutite mravljince in utrujenost - te in podobne težave se lahko pojavijo s prvimi spomladanskimi toplejšimi dnevi. Pomagala vam bo krema, ki spodbuja krvni in limfni obtok, ter tudi nekatere druge preproste navade.

Profimedia

Skrivnost lahkotnega koraka: Kadar le lahko, hodite bosi ali v mehkih copatih, saj je pritisk stopal na tla zelo koristna masaža, ki spodbudi celotno cirkulacijo. Primerni so tudi copati z ortopedsko oblikovanim podplatom ter s kroglicami in izboklinami, ki masirajo podplat. Vsako prhanje izkoristite za masažo s curkom vode, izmenično hladne in tople, z nanosom kreme pa poskrbite za ugodno masažo, s katero še dodatno sprostite stopala in spodbudite kroženje. Zvečer pred spanjem lezite, se sprostite, noge dvignite pod kotom 90 stopinj, se naslonite in ostanite tako nekaj trenutkov. Če boste ob tem tudi spali z nekoliko dvignjenimi nogami, boste preprečili otekline in občutek teže.

Vsak dan pojdite na sprehod ali vsaj pol ure posvetite lahkotni telovadbi, jogi ali kakšnemu drugemu načinu sproščanja.

Dodatni nasvet: Kadar je le mogoče, dvignite noge, saj pokrčena kolena otežujejo kroženje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta