(INFOGRAFIKA) Svetovni dan banan: Malokdo ve, da je bananin olupek presenetljivo uporaben

U.Š.
17.04.2024 12:41

Tretja sreda v mesecu aprilu je rezervirana za najbolj priljubljen sadež na svetu - banano. Zakaj velja za takšnega?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekaterim je banana všeč zaradi okusa, praktičnosti uživanja, drugim zaradi učinkov na zdravje, morda primernosti za transport, komu pa tudi zaradi menda erotične oblike. Torej najbolj popoln sadež.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v letu 2021 v Slovenijo uvoženih 114.659 ton banan – od tega več kot polovica iz Ekvadorja. Z vidika uporabe pesticidov so sicer banane na drugem mestu lestvice, takoj za bombažem, saj za pesticide, ki poskrbijo, da banana preživi njeno pot v Evropo in ostale dele sveta, kjer ne raste, namenijo več denarja kot za delavce. Trgovci pa bogatijo.

Dan banan je nastal bolj v šali kot zares, predvsem Američani ga radi primerjajo s 1. aprilom, le da so osrednje teme potegavščin pač banane.

Malokdo pa ve, da je bananin olupek presenetljivo uporaben. Iz njega lahko naredimo moko, uporaben je kot kozmetično sredstvo za nego kože, beljenje zob ali odstranjevanje bradavic.

Starejša generacija se morda spomni kultne risanke posvečene banani, imenovane Banananjam (v originalu Bananaman), kjer fantič Erik po zaužitju banane postane superjunak. Risanko smo lahko gledali ob nedeljah na nacionalni televiziji v otroškem programu Živ-Žav, nostalgiki si pa jo ponovno lahko pogledate na youtubu.

Prelistajte infografiko, ki smo jo objavili na Večerovem Instagram profilu, in podrobno spoznajte sadež, ki je stalnica namiznih posod s sadjem. Kdo ve, morda ga poslej ne boste več metali v koš, ko bo olupek postal rjavkast in manj privlačen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta