Kaj vse škoduje vaši lepoti? Nikoli ne jejte stoje

Bonbon Bonbon
13.01.2021 06:00
Kajenje, kava, alkohol, telesna neaktivnost, stres in sonce slabo vplivajo na zdravje, postavo in lepoto kože.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kava

Mnogi popijejo precej kave, celo po 15 skodelic na dan, da bi ohranjali budnost in koncentracijo za delo, češ, kava zagotovo ni tako škodljiva kot alkohol. A kava ni tako nedolžna.

Obremenjuje jetra

Več kot tri skodelice kave na dan lahko upočasnijo naravne procese čiščenja kože.

Je koristna za postavo

Dve skodelici kave na dan pozitivno vplivata na koncentracijo in krvni obtok. Hkrati sta koristni za postavo, ker kofein pospešuje metabolizem in spodbuja izgorevanje maščob, torej porabo kalorij, pridobljenih s hrano.

Predlog

Raje pijte zeleni čaj. Ta je rahlo spodbujevalen in nima škodljivih stranskih učinkov. Poleg tega pomaga pri nadzorovanju holesterola v krvi.

Profimedia

Stres

Meče vas iz ritma

Če vam zmeraj primanjkuje časa in ste pogosto pod znatnim pritiskom, se ustavite. Vzemite si nekaj ur za pravi oddih, dobrodošel tako za dušo kot za telo.

Zmanjšajte pritisk

Najdite si uro časa, ko boste lahko sami s seboj: zaklenite se v kopalnico in se sprostite v topli vodi. Naredite piling telesa in obraza in nanesite hidratantno masko. V kad, napolnjeno z vodo, ki ima temperaturo okoli 37 stopinj Celzija, vlijte sivkino olje. Na oči si dajte vato, namočeno v rožno vodo.

Samomasaža

Na konice prstov nanesite kapljice eteričnega olja sivke ali pomaranče in okoli dve minuti masirajte koren nosu, tilnik in senca z rahlimi krožnimi gibi.

Zapomnite si

Stres ni zmeraj slab. V manjšem obsegu je celo pozitiven, ker nas spodbuja k aktivnosti. Ko pa ga je preveč, povzroča utrujenost. Tukaj je torej treba znati ločevati.

Sonce in smog

Povzročitelja gub

Če se hočemo izogniti prezgodnjim znamenjem staranja, se je treba zaščititi pred onesnaženim zrakom in vplivom sončnih žarkov. UV-žarki in škodljive snovi iz atmosfere načenjajo zdravje kože in upočasnjujejo obnavljanje celic.

Zaščita pred soncem

Normalna dnevna svetloba vsebuje toliko UV-žarkov, da lahko kožo poškoduje celo skozi okensko steklo ob oblačnem vremenu (skozi oblake prodre 4,3 odstotka UV-žarkov). Zato je kožo zmeraj treba zaščititi s kremami, ki vsebujejo UV-filtre.

Zoper onesnaževanje

Ženske, ki živijo in delajo v mestih, imajo na voljo kozmetiko z aktivnimi sestavinami, ki odstranjujejo toksične snovi s kože, blažijo vpliv škodljivih snovi in omogočajo normalen potek naravnih funkcij.

Prehranjevanje "stoje"

Ogroženost postave

Sendviči, hamburgerji, gazirani napitki, sladice so obroki, bogati z maščobami in kalorijami in revni z vitamini in minerali. Če z njimi pretiravamo, se nam kopičijo kilogrami, koža "ugaša", lasje pa izgubijo sijaj.

Manj maščob za boljše zdravje

Hraniti se je treba uravnoteženo in zdravo, hitro pripravljeno hrano pa omejiti na največ en obrok na teden. Vsaj petkrat na dan jejte sadje in zelenjavo, rafinirane žitarice nadomestite z integralnimi (testenine, riž, kruh) in uživajte raje ribe kot drugo meso.

Hrana, ki sprošča

Po napornem dnevu čutimo potrebo, da se dobro najemo. To je normalno, saj je organizem izčrpan in potrebuje energijo. Da pa potrebe ne bi narobe zadovoljili, si pravočasno zagotovite zaloge. V hladilniku imejte pripravljeno zdravo hrano, denimo zelenjavno juho, kuhane stročnice, umito svežo zelenjavo in sadne solate. Pomaga tudi banana, saj daje energijo, vendar pa organizma ne obremenjuje. Poleg tega vsebuje serotonin, torej snov, ki zagotavlja dobro razpoloženje.

Mini dieta

Vsakih 14 dni en dan uživajte samo sadje in zelenjavo in pijte veliko vode. Vodi lahko dodate koščke ledu, pripravljene s sokovi iz svežega sadja.

Profimedia

Alkohol

Alkohol napihuje in redi

Včasih, še zlasti v večernih urah, mnogi pretiravajo z alkoholom. Da bi si potem hitro očistili organizem in razbremenili jetra in da ne bi doživeli zastoja tekočine v organizmu in napihnjenosti, je treba naslednji dan popiti najmanj dva litra mineralne vode ali koprivnega čaja in se izogibati nikotinu in kofeinu.

Napolnite si baterije

Če hočemo odpraviti posledice neprespane noči, prebite na zabavi z alkoholom, si telo poživimo s prhanjem: začnemo z mlačno vodo, preidemo na toplo in končamo s hladno vodo. Med zajtrkovanjem naj bo na obrazu regenerirajoča maska, ki koži povrne barvo in živahnost.

Ukana pri ličenju

Podočnjake skrijte s korektorjem in vzdolž spodnjih trepalnic potegnite črte z belim svinčnikom - s tem si na videz povečate oči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta