Telo potrebuje očiščevalno terapijo: Pripravili smo vam jedilnik za pet dni

Urška Kereži
13.04.2020 03:31

Telesu občasno privoščimo lenarjenje na kavču in zvečer vsaj za nekaj ur tudi možganom dovolimo, da se odklopijo in sprostijo. Presnovne procese pa najraje kar 24 ur navijamo do najvišjih obratov. Zato je skorajda nujno, da iz telesa vsaj občasno nekoliko bolj pospešeno in sistematično izločimo škodljive toksine, saj je razstrupljevalna prehrana prav to - čiščenje presnove.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne smejo biti zamaščena.
Shutterstock
Shutterstock

A ni treba, da bi take "počitnice" imeli prepogosto, dovolj je enkrat ali dvakrat na leto od pet do sedem dni, da se poslovimo od strupov, ki jih pojemo z belim sladkorjem, moko, strjenimi maščobami, najrazličnejšimi hormoni, alkoholom in kemičnimi dodatki, ter si namesto teh privoščimo vlaknine, grenčine, minerale, vitamine in beljakovine. Telo nam bo hvaležno.

Kaj nam gre na jetra?

Jetra imajo zagotovo glavno vlogo pri predelavi in odstranjevanju strupov iz telesa, saj so naš vodilni razstrupljevalni organ. Hranila in dodatki, ki najbolj ovirajo in obremenjujejo njihovo pravilno delovanje, so alkohol, zdravila, dioksini iz živalske hrane, nikotin, visokobeljakovinske diete, nasičene maščobe, steroidna zdravila, hlapi, zoglenelo meso, nastalo s pečenjem na visokih temperaturah, in še bi lahko naštevali. Da jim pomagamo pri obnovi, je zato treba vnašati pravilno izbrano hrano ter multivitamine. Ključna so hranila, ki vsebujejo glutation in dodatke žvepla, recimo brokoli, steblasta zelenjava, ohrovt. Drugi ključ do cilja je vzdrževanje kislinsko-alkalnega ravnovesja, ki ga dosežemo z dodajanjem kalijevega karbonata, ki je v sveži zelenjavi in sadju.

Shutterstock

Priprava je pol uspeha

Čiščenje telesa začnite med vikendom, da boste med tednom, ko imate več obveznosti, že dobro organizirani. Voda je naravni čistilec organizma, zato je spijte vsaj 2,5 litra na dan, brez dodatnih sladkorjev. Tudi sveže iztisnjen sadni sok je poln vitaminov in antioksidantov, dodajte mu še semena (sončnično, bučno, laneno) in prekipevali boste od vitamina E in cinka. Koktajl si zmešajte s paličnim mešalnikom in ga spijte vsaj tri decilitre na dan. Sadje ima tudi sicer visok razstrupljevalni potencial, denimo marelice, brusnice, ribez, melone, citrusi, kivi, slive (tudi suhe, kuhane v kompotu), melone, rdeče grozdje, papaja in mango. Zelenjava, ki naj v jedilniku prevladuje, pa je brokoli, rdeče zelje, korenje, cvetača, rdeča pesa, kumare, ohrovt, brstični ohrovt, buča, špinača, sladki krompir, paradižnik, vodna kreša, fižol, kalčki in artičoke, pa tudi poper. Ogljikohidratna živila in tofu nikakor niso prepovedani, če razmišljate o neoluščenem rižu, prosu, kvinoji ali koruzi oziroma polenti.

Beljakovine in olja

Beljakovine in olja sicer niso med najlažje prebavljivimi, a so vendarle nujni za pravilno hormonsko ravnovesje telesa. Med ribami si privoščite losos, sardine, tuno in skušo, medtem ko s hladno stiskanim olivnim oljem kuhajte, to isto ali druga zdrava olja pa polijte po solatah. Dodajte še pest oreščkov na dan, od lešnikov, brazilskih oreščkov do mandljev in orehov, ali nesoljenih semen, kot so bučna, sončnična, sezamova in lanena semena. Multivitamini, vitamin C (od 500 do 1000 miligramov na dan) ter napitek iz aloe vere in vode bodo krepili imunski sistem, ajurvedski pitta čaj bo prinesel ravnovesje, enako pu-erh ali rdeči čaj, zjutraj pa pogojno zeleni, če potrebujete zdravo zamenjavo za kavo.

Shutterstock

Omejite

Krompir in banano pojejte le vsak drugi dan, izdelkom iz bele moke, mastnemu mesu, mlečnim izdelkom, jajcem, soli, živilom z živalskimi maščobami, umetnim sladilom, prehrambnim dodatkom, začimbam, kavi, črnemu čaju, alkoholu in cigaretam pa se seveda izogibajte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta