Kako izničiti posledice stresa: Zakaj se zadnje čase toliko govori o resveratrolu?

Bonbon Bonbon
28.02.2022 06:00

Ste vedeli, da se več kot 70 odstotkov ljudi vsakodnevno sooča s stresom? Molekula resveratrola se bori proti prostim radikalom in izniči njihove negativne učinke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ko smo pod stresom, se v nas sproži odziv boja oziroma bega. Stres je naravna obramba telesa pred nevarnostmi. Taka reakcija je človeku prišla še kako prav v prazgodovini, ko je bilo njegovo življenje stalno neposredno ogroženo. V času stresnega odziva telo proizvaja večje količine kortizola, adrenalina in noradrenalina, s tem pa pripravi telo na beg. Povečan stres upočasni telesne funkcije, kot sta prebava in imunski sistem. Sodobna problematičnost stresa je v tem, da se nam dogaja prepogosto in tudi traja vedno dlje. Stres povzroči povišan krvni tlak, pospeši se srčni utrip, zmanjša se imunska aktivnost in mišice postanejo napete.

Profimedia

Bolezni, ki jih povzroča stres

Vsakodnevni stres povzroča različne zdravstvene težave. Sprva so te manjše in nedolžne, če pa simptomov ne jemljemo dovolj resno, lahko to privede tudi do hudih bolezni. Kronični stres nam najprej povzroči prebavne težave, utrujenost in hitrejše staranje. To lahko nadalje privede do izgorelosti, povišanega holesterola in diabetesa. Če smo preslišali vse klice našega telesa, lahko povzroči celo hude bolezni, trpimo lahko za depresijo, navsezadnje pa pride do rakavih obolenj. Zato je zelo pomembno, da stres jemljemo resno, hkrati pa poskušamo njegove negativne učinke izničiti. Proti stresu se uspešno borimo z redno aktivnostjo in tako, da počnemo tisto, kar nas navdaja s srečo, si vzamemo čas zase in se zdravo prehranjujemo. Ne smemo pa pozabiti na antioksidante, saj nas pred negativnimi učinki stresa zaščitijo.

Zakaj vsi govorijo o resveratrolu?

Eden najmočnejših naravnih polifenolov, natančneje fitoaleksinov, je brez dvoma resveratrol. To so spojine, s katerimi rastline reagirajo na okužbo ali stres, ki jim ga povzročajo denimo sevanje, sprememba temperature, strupi iz okolja in drugo.

Enake učinke polifenolov je mogoče opazovati tudi, ko rastline, ki jih vsebujejo, postanejo del človekove prehrane in v telesu sprožijo tako imenovani antioksidativni učinek ter ga tako varujejo pred škodljivimi posledicami prostih radikalov. Ti imajo namreč kemijsko zelo nestabilno strukturo, zato napadajo druge molekule v naših celicah in povzročajo oksidativni stres. Antioksidanti pa proste radikale prestrežejo, nevtralizirajo in zavrejo njihovo delovanje ter s tem zavirajo tudi staranje kože, krepijo telesno sposobnost in imunski sistem, zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj, ateroskleroze, multiple skleroze in drugih bolezni.

Profimedia

Poleg antioksidativnega delovanja resveratrola pa so znanstveniki doslej odkrili še njegov protivnetni učinek, varovanje srčno-žilnega sistema, zaviranje nastanka krvnih strdkov, ki bi lahko povzročili srčno ali možgansko kap, ter poseganje v metabolizem maščob, s čimer varuje pred debelostjo in z njo povezanimi tveganji, zaradi izboljšanega metabolizma celic pa zmanjšuje utrujenost in telesu daje energijo.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta