Stres ni tako nedolžen, kot se zdi: Počasi, a zanesljivo uničuje naše telo

Bonbon Bonbon
21.02.2022 06:00

Kronični stres nam povzroči prebavne težave, utrujenost in hitrejše staranje, a to je šele začetek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ste vedeli, da se več kot 70 odstotkov ljudi dnevno sooča s stresom? Ko smo pod stresom, se v nas sproži odziv boja oziroma bega. Stres je naravna obramba telesa pred nevarnostmi. Taka reakcija nam je prišla še kako prav v starih časih, ko je bilo naše življenje redno neposredno ogroženo. V času stresnega odziva telo proizvaja večje količine kortizola, adrenalina in noradrenalina, s tem pa pripravi telo na beg.

Profimedia

Povišan stres upočasni normalne telesne funkcije, kot sta prebava in imunski sistem. Sodobna problematičnost stresa je v tem, da se nam dogaja prepogosto in tudi traja vedno dlje. Stres povzroči povišan krvni tlak, pospeši srčni utrip, zmanjša imunsko aktivnost in mišice postanejo napete.

Bolezni, ki jih povzroča stres

Vsakodnevni stres povzroča različne zdravstvene težave. Sprva so te manjše in nedolžne, če pa simptomov ne jemljemo dovolj resno, lahko to privede tudi do hujših bolezni. Kronični stres nam najprej povzroči prebavne težave, utrujenost in hitrejše staranje. To lahko nadaljnje privede do izgorelosti, povišanega holesterola in diabetesa.

Profimedia

Če smo preslišali vse klice našega telesa, lahko povzroči tudi hujše bolezni, trpimo lahko za depresijo, pride tudi do rakavih obolenj.

Zato je zelo pomembno, da stres jemljemo resno, hkrati pa poskušamo njegove negativne učinke izničiti. Proti stresu se uspešno borimo z redno aktivnostjo in da počnemo tisto, kar nas navdaja s srečo, si vzamemo čas zase in se zdravo prehranjujemo. Ne smemo pa pozabiti na antioksidante, saj nas pred negativnimi učinki stresa zaščitijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta