Kako naj se otrok pozna in oblikuje, če mu krademo izkušnje?

Urška Kereži
31.08.2018 06:02

Specialni pedagog Marko Juhant je iskan strokovnjak za vzgojne izzive sedanjega časa. Konkreten ter praktičen. Tako v življenju kot v pogovoru. In ob začetku šolskega leta staršem polaga na srce predvsem dvoje: ne pospravite igrač, ker otrok odhaja šolo, in ne sedite ob njem, ko dela nalogo! Mama naj torej dvigne rit, otrok pa svinčnik, če poenostavimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Juhant.
Robert Balen
Rene Gomolj

Vsi imamo radi počitnice. Kaj pa obratno - koliko otrok je te dni neučakano in radostno ugotovilo, da bo naslednji teden spet treba v šolo?
Oh, teh je veliko! Šola ni samo pouk in učenje. Še druženje, prijatelji, zanimive stvari, šport ter za najstnike metuljčki v trebuhu. Pa tudi urnik, ki jim občasno omogoča skupinsko brskanje po telefonih - obred, ki jim je poznan in jih pomirja. Prvič sem bil prav presenečen, ko sem izvedel, da menda ni isto, če brskaš sam ali s kom ob sebi. Da ni zabavno vsega poslati, ampak da se kakšna delitev zgodi tudi s pomolitvijo mobilca pod nos - češ, poglej. Manjši delež pa se jih seveda veseli pouka. Navadno tisti, ki že vedo, kaj jih zanima, in tisti, ki jih je na določen predmet navezal sposoben učitelj. Ta, ki dela več kot le izobražuje - vzgaja. Kar nekaj učencem akademski uspeh na tekmovanjih in drugih srečanjih namreč prinese veliko zadovoljstva ter dviga občutek vrednosti ter samopodobo.
Kdo pa je bolj paničen - starši ali otroci?
Prvi, seveda. Niti ne prvošolčkov, bolj tistih z ocenami. Čeprav mnogi naredijo precej vzgojne škode že ob prehodu iz predšolskega obdobja v šolo, sami ali ob pomoči starih staršev. "Veš, Nik, zdaj se boš moral nehati igrati in se začeti učiti, saj boš že šolar. Ti, Hanna, pa boš tudi pospravila Frozen punčke, skupaj z Elzo!"
Ne pomislijo, da je osnovni kanal za učenje igra, preizkušanje novih možnosti, uporaba domišljije. Strašijo pa jih, ker je strah njih.

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta