Kako uravnati krvni sladkor? Za nihanje, ki s seboj prinese kup težav, so najbolj kriva ta živila

Bonbon Bonbon
01.06.2022 06:00

Niti dva človeka nimata enake prebave in presnove, ker se telo vsakega na vnos živil odziva drugače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dietna prehrana je osnovna metoda za zdravljenje vseh tipov sladkorne bolezni. Gre za zdravo prehrano, primerno tudi za zdrave ljudi, le da je upoštevanje dietne prehrane za sladkornega bolnika še pomembnejše.

Dnevne potrebe po energiji so odvisne od posameznika, po navadi jih zadovoljimo v petih obrokih dnevno.

Sladkorni bolniki bi morali uživati živila, ki imajo nizek glikemični indeks oziroma se počasi spreminjajo v glukozo. To so na primer rženi ali polnozrnati kruh, navadni jogurt, čičerika, proso, rjavi fižol, jabolka, hruške in podobno. Oboleli pa se mora izogibati sladkarijam, belemu kruhu, rižu, suhemu sadju in sladkim pijačam, ki delujejo popolnoma nasprotno, saj imajo visok glikemični indeks.

Profimedia

Glavni krivec za povečano vsebnost krvnega sladkorja so ogljikovi hidrati, ki so v škrobnatih živilih, sadju, mleku in stročnicah. Če jih je preveč, to povzroči nihanje krvnega sladkorja oziroma glukoze v krvi. Uravnavamo ga z dodajanjem vlaknin in beljakovin. Te spodbujajo izločanje hormonov, ki zavirajo preburno razgradnjo sladkorja v glukozo, in bi jih zato morali uživati v vsakem obroku. Če dodamo vlaknine, bo proces razgradnje še enakomernejši. Inzulin se tvori in spušča normalno, če uživamo zmerne količine ogljikovih hidratov in dovolj živil, ki imajo vitamin B3 (ribe, belo perutninsko meso, jetra, suhe slive in drugo).

Številna živila uravnavajo raven krvnega sladkorja. To so zelje, grah in beluši, ki imajo malo ogljikovih hidratov in veliko mineralov. Odličen je tudi oves, ki ima aminokislino ornitin s funkcijo zniževanja krvnega sladkorja. Mnogi bi med dobra živila uvrstili tudi lečo, a je to mišljenje zmotno, saj ta vsebuje veliko cinka. Jabolka in hruške so bogastvo mineralov, priporočljive so tudi banane, ki vsebujejo vitamin B6, ki je nujen za prebavo sladkorjev.

Ugodno delujejo tudi živila, ki raven krvnega sladkorja celo znižujejo. To so česen, čebula, rdeči radič, regrat in vitlof, ker imajo inzulinu podoben hormon. Za sladkorne bolnike je nujna zelena solata z veliko minerali, med njimi magnezijem, brez katerega je presnova sladkorja motena. Veliko ga je tudi v mandljih, špinači, soji, žitih, kakavu. Med čaji so priporočljivi zeleni, črni in rdeči čaj, ki krepi sposobnost celic za sprejem inzulina. A pozor - ne smemo dodajati mleka, rastlinske smetane ali sojinega mleka.

Profimedia

Nujna je sprememba življenjskega sloga

Diabetiki ne smejo kaditi, alkohol lahko uživajo v zmernih količinah ob obroku. Veliko kalorij (in posledično veliko sladkorja) je v sladkih vinih, likerjih in pivu. Izogibati se je treba tudi maščobam.

Sladkorni bolniki morajo uravnavati telesno težo, se veliko gibati in zmanjšati vnos soli. Redna telesna dejavnost je nujna, saj pomaga uravnavati raven krvnega sladkorja. Telesna vadba ima inzulinu podoben učinek in poveča občutljivost celic za inzulin, zmanjšuje vrednost glukoze v krvi in izboljšuje presnovo. Če vadba ni pogosta in redna, pa je njen učinek kratkotrajen.

Priporočajo se aerobna vzdržljivostna vadba in dejavnosti, pri katerih je aktivnih več mišičnih skupin. Primerni aerobni vadbi sta kolesarjenje in plavanje, priporočljiva je tudi hitra hoja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta