Kolesarjenje je zimzeleni šport, ki upočasni procese staranja

Urška Kereži
01.03.2020 05:02

Gibalne in zaznavne sposobnosti z leti res slabijo, a za vrtenje pedalov kljub vsemu nikoli ni prepozno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vsi na kolo za zdravo telo ni le izpeta krilatica, saj kolesarjenje dokazano krepi telesno in duševno zdravje, povečuje vitalnost, moč, vzdržljivost, gibljivost ter tako zavira propadanje telesa na številnih ravneh. Še posebej primerno je za ljudi, ki imajo težave z nogami ali koleni, za tiste s čezmerno težo, pozitivno pa vpliva tudi na kardiovaskularno zdravje, nas hkrati sprošča ter je za povrh primerno za vse starosti in različno fizično pripravljenost. Zato ne preseneča, da ga kot zelo primerno rekreacijo, poleg plavanja, priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Srce bije pospešeno, dihanje se poglobi, pospeši se potenje in Nizozemska je dober dokaz, da kolesarjenje v starosti omogoča daljšo samostojnost in vitalnost.

Psihologija delovanja mišic

Vsaka telesna dejavnost vpliva na dvig sposobnosti, medtem ko neaktivnost dokazano pospešuje kronične bolezni in povečuje splošno umrljivost tudi za 30 odstotkov. Kolesarjenje, ki v prvi vrsti krepi vzdržljivost, se zdi celo odlična izbira, navsezadnje kleše lepo postavo, predvsem videz zadnjice in nog, ki so med vrtenjem pedalov najbolj dejavne, ter topi zaloge maščevja na vseh delih telesa. Zlasti vpliva na maščobo v trebušni votlini oziroma visceralno maščevje, ki ga povezujejo z boleznimi sodobnega sveta.

Tudi počasi se daleč pride

Če že dalj časa niste sedeli na kolesu, telo obvezno obremenite postopoma, dokler ne pridobite občutka, koliko zmorete, in šele nato vsak teden razdaljo počasi podaljšujte. Petdeset minut kolesarjenja se vam bo morda res zdelo zanemarljivo v primerjavi s skrajnim ekstremizmom, ki ga terjajo največje kolesarske dirke na svetu, kot so Tour de France, Giro d'Italia in Vuelta, a tudi počasi se daleč pride. In dejstvo je, da z vsako aktivnostjo mišicam povzročamo mikro poškodbe, te pa se celijo le med počitkom. Kar v resnici pomeni krepitev mišic, saj jim možgani sporočajo, da se je treba pred naslednjo vožnjo zavarovati, in se okrepijo, prav zaradi tega psihološkega delovanja mišic pa sta potrebni sistematičnost in zmernost. Zlasti če želite doseči vzdržljivost in učinkovitost.
Pri vrtoglavici ali akutnih boleznih, denimo gripi, zdravniki kolesarjenje vendarle odsvetujejo. Če gre prehlad do grla in zraven ni vročine, je zmerna aktivnost še primerna, kadar se virus naseli nižje v pljučih, kolesarjenje odsvetujejo, medtem ko kronične bolezni in rak niso vedno ovira, če želimo biti aktivni; ob agresivnih zdravilih namreč krepimo organizem in mišično maso ter tako optimiziramo možnosti zdravljenja.

Ustavi staranje in razgiba možgane

Številne študije kažejo, da lahko s kolesarjenjem bistveno upočasnimo procese staranja. Naravno je namreč, da po 35. letu začnemo izgubljati mišično maso, oslabi pa tudi delovanje srca in pljuč, kar zmanjšuje naše sposobnosti za vadbo kot tudi hitrejše regeneracije po vadbi. Vendar so podatki pri rednem kolesarjenju nekoliko drugačni. Študije kažejo, da pri ljudeh, ki redno kolesarijo, počasneje upadajo mišična masa in tudi vse druge sposobnosti. Poleg tega ima kolesarjenje v starosti tudi druge prednosti, denimo ohranjanje stabilne ravni testosterona pri moških, ohranjanje moči, stalne ravni telesnih maščob in izboljšanje ravni holesterola. In tudi če ne sodite med vrhunske kolesarje, boste izboljšali možganske funkcije, saj kolesarjenje pozitivno vpliva na pomnjenje, sklepanje, načrtovanje, ki z leti bistveno oslabijo.
A čeprav se nekatere miselne operacije s starostjo ne poslabšajo, je povsem običajno, da se zmanjša hitrost obdelave informacij, kar je posledica počasnejših povezav med nevroni v možganih, kadar celice dobijo dovolj kisika in hranilnih snovi, pa njihova aktivnost ostane živahna.

Za vsakogar se najde

Če so bili nekoč na voljo le mali in veliki poniji, klasični holandci in cestna dirkalna kolesa, je danes izbira ogromna: od različnih mestnih, treking in gorskih koles do električnih in celo triciklov z diferencialom za starejše in tiste, ki imajo težave s stabilnostjo.
Različna ponudba je seveda namenjena različnim potrebam in slogom vožnje, zato je treba pred nakupom vedeti vsaj, po kakšnem terenu boste vozili.

Izbira je pestra.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta