Lasje: Zakaj jih izgubljamo in kaj lahko naredimo v boju s plešavostjo?

Bonbon Bonbon
22.06.2022 06:00

Le koga ne zaskrbi, če na krtači naenkrat opazi preveč izpadlih las. To, da nam vsak dan izpadajo lasje, je seveda povsem normalen pojav, k zdravniku je treba, ko je izpadanje posledica bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Morda je spomladi, ko ljudem lasje najbolj izpadajo, pravi trenutek za posvet pri specialistu dermatologu.

Alopecija je izraz, s katerim poimenujemo izpadanje las na kateremkoli delu telesa, ne samo na glavi. Lahko se pojavi na predelih kot so obrvi ali pod pazduho, vendar pa najpogosteje prizadene prav lasišče. Poznamo dve osnovni skupini alopecij, in sicer začasne in trajne. Učinek na lasni mešiček je torej lahko začasen in reverzibilen. Včasih motnja mine sama od sebe, ko izgine vzrok alopecije (na primer kemoterapija) ali zaradi učinkovitih metod zdravljenja plešavosti. Če pa je lasni mešiček nepovratno in dokončno uničen, potem ni več mogoče, da bi lasje zrasli nazaj. Tedaj je edina rešitev presaditev las. Najpogostejši vzroki za te vrste alopecij so obsevanje zaradi nekaterih vrst tumorjev, opekline prve stopnje ter virusne ali bakterijske infekcije, ki prizadenejo globlje plasti kože, uničijo lasne mešičke in izzovejo trajno alopecijo.

Profimedia

Tipično za ženske

Razlogi, pri katerih ženske zaradi začasnih alopecij najpogosteje obiščejo dermatologa, so:

- androgena alopecija pri ženskah: zaradi nje zdravnika obišče približno 25 odstotkov žensk. To vrsto alopecije izzove sočasno delovanje genetskih in hormonskih dejavnikov, predvsem pa pospešeno izločanje moškega spolnega hormona androgena. Lasje se začenjajo redčiti na temenu, vendar pa tega ni težko prikriti.

- sideropenična alopecija: tako jo imenujemo, ker nastane zaradi pomanjkanja železa ali zaradi nepravilne prehrane, motnje sinteze ali pretiranega izločanja. Pri ženskah je to drugi najpogostejši vzrok za alopecijo.

- alopecija, ki jo izzoveta tesnoba in depresija: običajno se pojavi štiri do šestnajst tednov po hujšem stresu, saj se najprej pojavi nekakšno prikrito obdobje med glavnim vzrokom in izgubo las.

- alopecija zaradi endokrinih in/ali metaboličnih motenj: motnje, povezane z delovanjem ščitnice, kot sta povečano izločanje (hipertireoza) ali zmanjšano izločanje (hipotireoza), lahko pri ženskah izzovejo enakomerno izgubo las.

- alopecija zaradi nizkokaloričnih diet: dolgotrajne shujševalne diete z manj kot 1500 kalorijami dnevno lahko izzovejo ali pospešijo alopecijo.

- alopecija zaradi zdravil: obstajajo zdravila, ki ovirajo različne faze razvoja lasnih mešičkov. Če se zaradi tega las ne razvije pravilno, lahko kmalu izpade.

- poporodna alopecija: ta vrsta alopecije se večinoma pojavi okoli štiri mesece po porodu, ko se hitro zmanjša količina estrogena v organizmu. Po nekaj tednih se stanje brez kakršnegakoli zdravljenja izboljša.

- alopecija zaradi menopavze: če so lasje prej izpadali narahlo, se v tem obdobju ženske proces pospeši in lasje se lahko precej zredčijo.

- alopecija areata: tukaj je treba omeniti dva razloga, zaradi katerih bi se bilo dobro posvetovati z dermatologom. Prvi je izguba las na nekem omejenem območju, bodisi na enem ali več delih. Če se izpadanje pojavi na celotnem lasišču - to se zgodi v nekaj dneh - govorimo o popolni alopeciji areati. Če vzroki niso popolnoma jasni, je najverjetneje za to odgovornih več dejavnikov.

Kako zaustaviti izpadanje

Vsaka ženska, ki zazna večje izpadanje las kot običajno, bi morala čim hitreje obiskati dermatologa, ki bo ugotovil vzrok izpadanja in predpisal primerno zdravljenje. Prav tako bo priporočil pravilno nego las in lasišča. Pogosto umivanje las pomaga zaustaviti ali preprečevati izpadanje in normalizira število izpadlih las. Najbolje je kombinirati kakšen blag šampon z medicinskim, ki ju boste izbrali glede na vrsto sprememb na lasišču (premastni lasje, prhljaj ...). Obstaja tudi znanstveni razlog, zaradi katerega svetujejo pogosto umivanje las. Mastni lasje vsebujejo snovi, ki lahko povzročijo izpadanje. Če te snovi čim prej odstranimo z lasišča, bodo na lasne mešičke delovale krajši čas.

Profimedia

Kadar uporabljamo preparate proti izpadanju las, pa z umivanjem odstranimo tudi odvečne ostanke teh pripravkov. Ti ostanki namreč otežujejo učinkovito delovanje preparatov, če jih na lasišče nanesete naslednji dan. Pomembna je tudi uporaba kakovostnih proizvodov za nego las. Barvanje, prameni, trajna in podobni posegi lahko izzovejo izpadanje las, če ne uporabljate kakovostnih proizvodov. V parfumerijah in frizerskih salonih je na voljo dovolj različnih proizvodov, ki ne škodujejo strukturi las, če jih pravilno uporabimo.

Druge rešitve

Alopecija navadno izgine, če odpravimo vzrok, zaradi katerega se je pojavila, če na primer povečamo vnos železa pri sidelopenični alopeciji oziroma če prenehamo uživati zdravila pri izpadanju las zaradi zdravil. Presajevanje je najboljša rešitev, če izgubimo veliko las. Poseg je sestavljen iz odvzemanja delov lasišča z zadnje strani, kjer lasje običajno ne izpadajo, po razdelitvi na manjše kose pa sledi presajevanje na gola področja. Tukaj bodo lasje lahko brez težav rasli.

Druga možnost je uporaba zdravil, kot so na primer antiandrogeni, vendar izključno pod nadzorom zdravnika. Včasih pomagajo tudi nekateri pripravki, predvsem vitamini, minerali in oligoelementi, saj delujejo na sestavni del las - keratin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta