Moške vsakodnevne težave: Kako se lotiti britja, ne da bi razdražili kožo? Imamo nekaj nasvetov ...

Bonbon Bonbon
11.05.2021 06:00
Moška koža je nekoliko drugačna od ženske, zato potrebuje posebno nego. Bolj mastna je, pore so bolj razširjene, za to, da je moška koža debelejša in da izloča več loja, pa so pravzaprav "krivi" hormoni. Večje izločanje loja je povezano z večjo količino vlage v koži in oblikovanjem zaščitnega hidrolipidnega plašča, ki nadzira vsebnost vlage v plasteh kože, ki ležijo pod njim, ima vlažilni učinek in zagotavlja napet videz kože.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ker je debelejša in bolj mastna, je moška koža tudi manj nagnjena k nastanku gub. Zato se gube pri moških, oh, ti srečneži, pojavijo kasneje kot pri ženskah, vendar jim tudi ni prizaneseno, saj so gube takrat, ko se pojavijo, globlje in bolj izrazite.

Za nego kože potrebuje moški posebne negovalne izdelke, ki kožo globinsko očistijo, ne da bi pri tem poškodovali povrhnjico in z njo zaščitni kisli plašč. Najbolj hvaležen je seveda normalen tip kože, ki ne potrebuje posebne nege - paziti je treba le, da koža dobi dovolj vlage. Suha koža rada "zateguje", njena površina je pogosto groba, koža se lušči, škodijo ji preveč vode, prenizke temperature in presuh zrak v zaprtih in ogrevanih prostorih. Zato potrebuje blage izdelke, ki vsebujejo lipide, da ublažijo neprijeten občutek napetosti. Ker je suha koža bolj občutljiva, reagira na razne stresne dejavnike, denimo britje. Odzove se z občutkom skelenja, na neustrezno nego pa z rdečimi madeži in razdraženostjo. Negovalna kozmetika za suho moško kožo naj ne vsebuje dišav, alkohola in konzervansov, dobrodejna je kamilica. Zaradi vsebnosti hormonov pa je moška koža največkrat, kot smo že dejali, mastna, zato tudi aknasta, s črnimi ogrci in razširjenimi porami. Izdelki zanjo morajo biti lahki, osvežilni in z mat oziroma nesvetlečim učinkom.

Profimedia

Vsakodnevno britje pa pomeni za kožo na obrazu tudi precejšen stres. Veliko je kožnih bolezni brade, od raznih glivičnih obolenj do težav z dlakami, ki se vraščajo v kožo. Včasih so bile te težave veliko bolj trdovratne kot so danes - vraščene dlake so pulili eno po eno, glivice pa so dolgo zdravili vse do čebulice dlake, kamor so se naselile. Danes imamo na voljo učinkovite antibiotike in druga zdravila, zdaj postopek zdravljenja ne traja več dolgo. Vendar moškemu, ki ima glivice na bradi, svetujejo, da se med terapijo ne brije. Na splošno velja, da suho britje kožo manj draži od mokrega, vendar lahko tudi z brivnikom posnamemo povrhnjico kože. V navodilih za uporabo brivnika piše, kako ga je treba vzdrževati - treba ga je čistiti in dezinficirati, sicer lahko nastane infekcija. Ker smo ljudje pač takšni, da se navodil v življenju premalo držimo, smo žrtve takšnih in drugačnih neprijetnosti. Pri mokrem britju je britvica resda lahko zelo agresivna do kože, vendar hkrati z britvico uporabljamo tudi milnico, kremo, peno ali gel za britje, ki vsebujejo antiseptične sestavine za pomiritev kože.

Strokovnjaki svetujejo britje takoj po tuširanju ali kopanju, ko so dlake dovolj mehke. Dlake zmeraj odstranjujemo v smeri njihove rasti, kožo pred britjem raztegnemo, z britvico pa ne pritiskamo premočno. Pomembno je, da glavo britvice večkrat oplaknemo v vroči vodi. Velja tudi nepisano pravilo, v kakšnem vrstnem redu naj bi se moški lotil britja. Najprej naj bi se lotil lica, nato vratu, potem naj bi obril predel nad zgornjo ustnico in še brado. Ostanke mila oziroma kreme odstranimo z mlačno vodo, za konec pa osvežimo še s hladno. Po mokrem britju na kožo nanesemo balzam.

Za suho britje velja, da ga opravimo pred tuširanjem, kajti v nasprotju z mokrim dlake pri suhem britju ne smejo biti premehke. Brivnik dlak ne odreže kot britvica, ampak jih postrga. Koža naj bo pred uporabo brivnika očiščena, da se izognemo nadraženosti in vnetjem, kot že rečeno, pa očistimo tudi brivnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta