Peklenske muke! Kako se lotiti depilacije in pri tem ne znoreti

Bonbon Bonbon
03.11.2020 06:00

Kakorkoli nervozni že boste med depilacijo, ne pozabite na dihanje. Kadar vosek nanašamo, istočasno globoko vdihnemo. Kadar ga odstranimo, pa močno izdihnemo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kako prijetno opravilo je odstranjevanje dlak s telesa, priča nenavaden podatek, da presenetljivo veliko število žensk domači aparat za odstranjevanje dlak imenujejo kar "hitler". Nelaskavi vzdevek se v glavnem nanaša na naprave, ki dlake iz kože pulijo s korenino vred. Učinkoviti sicer so, a kaj, ko te ob pekoči bolečini prešine misel, da bi bilo skozi življenje lažje hoditi s kosmatimi nogami. K sreči puljenje ni edini način, kako se zoperstaviti poraščenosti. In ne, zimski meseci nikakor niso izgovor za razbohotenje lastnega krzna.

Profimedia

Kakšne so naše možnosti?

Depilacija je učinkovita poltrajna metoda odstranjevanja dlak, s katero odstranimo dlako skupaj s korenino. Po učinkovitem tretmaju dlačice rastejo počasneje, so tanjše in redkejše. Bolečina, še posebej pri ženskah, ki se, kakopak, za ta postopek odločajo pogosteje, ni vedno enaka. Občutenje nelagodja je odvisno od praga bolečine vsake posameznice, menstruacijskega cikla, splošnega (slabega) počutja, povezanega z nespečnostjo, utrujenostjo in stresom, čustvenega stanja, pričakovanja hude bolečine, življenjskega sloga in britja pred depilacijo. Strokovnjaki svetujejo, da se za depilacijski tretma odločite pri izkušenem profesionalcu, ki ve, kako se zadeve lotiti. Upoštevajte cikel menstruacije. Najboljši čas za depilacijo je prva faza cikla, približno dva do tri dni po zaključku menstruacije. Dobro je dan pred posegom narediti piling, ki odstrani odmrle kožne celice okoli dlake. Piling - kot zmeraj, naj ne bo pregrob, ne nazadnje z njim ne drgnete preproge, ampak lastno kožo - pripomore tudi k izboljšanju stanja vraščenih dlak. Na dan tretmaja ga ne izvajajte.

Profimedia

Kakorkoli nervozni že boste med depilacijo, ne pozabite na dihanje. Kadar vosek nanašamo, istočasno globoko vdihnemo. Kadar ga odstranimo, pa močno izdihnemo. Ne zadržujte vdiha, saj s tem bolečino le stopnjujete. Pomaga klepet s kozmetičarko. O čemerkoli že, samo da boste preusmerili pozornost od bolečine. Nekateri strokovnjaki so prepričani, da je najboljši čas za depilacijo med 18. in 19. uro, najslabši pa med 15. in 17. uro.

Boleča pot v Brazilijo

Veste kaj o Braziliji? Tudi če veste bolj malo, je jasno, da je tam vroče, kar pomeni, da krzno ni potrebno. Nič čudnega, da iz dežele sambe in gole kože prihaja eden najbolj priljubljenih načinov intimne depilacije. A pot do povsem gladkega in golega mednožja lahko vodi tudi mimo ovinkov. Tudi dermatoloških in infekcijskih težav, če se ne izvaja pravilno. Kakšna ženska je zaradi brazilske depilacije pristala tudi v bolnišnici. Ključna je torej izbira salona, ki mu zaupate. Pozanimajte se, kako depilacijo opravljajo, ali imate tam na voljo dovolj zasebnosti. Pomembno je, da se ob osebi, ki vas bo oskubila, počutite sproščeno in kolikor se da prijetno. Povprašajte o ustreznih certifikatih, izkušnjah in načinu opravljanja depilacije. Če se zdi to potrebno, raje odštejte kak evro več. Prepričajte se, da kozmetičarka uporablja rokavice iz lateksa. Gole dlani v vašem intimnem območju nimajo kaj iskati, še posebno, ker je koža po posegu občutljivejša. Naj vam ne bo nerodno preveriti, ali si je oseba, ki vas bo že čez nekaj minut popeljala v Brazilijo, razkužila roke. Ker je pred brazilsko depilacijo treba odstraniti tudi spodnje perilo, poskrbite, da ležete na svežo in čisto plast papirja. Vsak nov nanos voska zahteva svež vosek in novo leseno paličico.

Profimedia

Dobro je, če so pripravki za depilacijo brez agresivnih kemikalij, vosek naj ne bo prevroč, vsi pripomočki pa razkuženi. Po depilaciji natančno upoštevajte navodila kozmetičarke. Razdraženo kožo pomirite s priporočeno kremo, ki bo delovala antibakterijsko. Še nekaj dni po depilaciji bodite pozorni na morebitna vnetja, izpuščaje, vraščene dlačice ali druge nenavadne spremembe. Po spletu še danes kroži zgodba o ženski, ki je zaradi malomarno izvedene depilacije skoraj izgubila nogo. Če opazite rdečico, oteklino, srbečico, zelo suho kožo ali povišano temperaturo, se obrnite na zdravnika.

Čudežna kocka ledu

Dlake seveda ne rastejo samo po nogah in mednožju. Najdemo jih tudi na obrazu. Medtem ko je gosto poraščeno lasišče vedno dobrodošlo, pa dlačice nad ustnico, po licih ali drugje po obrazu, vsaj pri ženskah, niso. Za oblikovanje obrvi nabavite kvalitetno, kar se da profesionalno pinceto, saj lahko v nasprotnem primeru poškodujete kožo ali pa dlako samo odščipnete in ne izpulite korena, kar pomeni, da vam bo hitro zrasla nazaj. Če vas kaj tolaži, najbolj bo bolelo prvič. Nad dlačice nad zgornjo ustnico lahko gremo na več načinov. Če jih je zelo malo, jih populite kar s pinceto, sicer pa se v drogerijah dobijo trakovi, ki so povoskani in so dovolj nežni za odstranitev. Dlačice lahko tudi samo posvetlite, s čimer zmanjšate njihovo vidnost. Naj vam to naredijo v kozmetičnem salonu, ne eksperimentirajte doma. Dobrodošlo je, če kožo po kakršnikoli odstranitvi dlak namažete z aloje vero, pred puljenjem pa ohladite s kocko ledu, kar bo omililo bolečino.

Odstranjevanje dlačic pod pazduho je najbolj preprosto kar med jutranjo prho. Redno menjujte rezila in uporabljajte gel ali peno, ki neguje razdraženo kožo. Nekoliko dolgotrajnejši je postopek z depilacijsko kremo, ki mora na koži delovati vsaj deset minut, nato pa jo, skupaj z dlakami, odstranimo s priloženo lopatko. Namesto pene za britje lahko uporabljate tudi otroški losijon, milo, balzam za lase ali kar gel za prhanje.

In še nekaj alternativ. Elektrodepilacija je postopek za trajno odstranjevanje dlak, pri katerem tanko, sterilno sondo vstavijo v kanal dlačice, kjer udarna napetost uniči korenino. Nekoliko bolj "domačna" je sladkorna metoda, pri kateri iz sladkorja, limoninega soka in vode naredimo zmes, ki jo nanesemo na dlačice, pustimo nekaj sekund, da se ohladi in potegnemo v nasprotni smeri rasti dlak. IPL je tehnologija z intenzivno pulzirajočo svetlobo. Z reakcijo na melanin se pulzirajoča svetloba spremeni v toploto, ki učinkovito uniči mešiček dlake.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta