Najboljša so nerafinirana in deviška olja

Urška Kereži
15.10.2019 06:04

Vsa olja nimajo rada vročine. Izbira pravega pa je večna dilema vseh, ki skrbijo za prehrano in zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shuttersock

Obstaja množica rastlinskih olj, ki se precej razlikujejo po prehranskih vrednostih. Nutricionisti tako svetujejo, naj nobenega ne izključimo z jedilnika. Za bogatejši okus in bolj kompleksno prehransko vrednost jih je še najbolje mešati in kombinirati. Ko govorimo o kakovosti, so zagotovo najboljša nerafinirana in deviška olja. Čeprav so precej dražja v primerjavi z rafiniranimi, imejte v mislih, da se kakovost plača. Zakaj torej deviško? Ker ga, kot tudi hladno stiskanega, pridobivajo z mehaničnim stiskanjem semen. Razlika je v tem, da se pri izdelavi prvih semen termično obdela, kar oljem zagotavlja večjo stabilnost in bogatejši okus. In zakaj nerafinirano? Za razliko od industrijsko pridobljenega, ki prestane najmanj šest faz rafinacije, nerafinirano olje ne prestane nobene in je popolnoma čisto.

Deviško bučno olje

Zaradi bogatega okusa velja za enega najbolj okusnih. Nastane z mehaničnim stiskanjem praženih semen, pri tem se zadržijo vse naravno prisotne sestavine. Bogato je z A, C, E, K in vitamini B-kompleksa, zaradi visoke ravni nenasičenih omega-3, omega-6 in omega-9 maščobnih kislin pa ima pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravja celotnega organizma.
Blagodejno je za preprečevanje težav s prostato in sečevodom, znižuje slab holesterol in ščiti pred srčnimi boleznimi. Velja tudi za naravni antidepresiv, ker je bogato z glutaminsko kislino, prisotna pri ustvarjanju seratonina oziroma hormona sreče. Ker zavira nastajanje hormona dihidrotestosterona, je priporočljivo tudi v boju proti plešavosti.
Uporaba v kuhinji
Najboljše je za solatne prelive, marinade in kot dodatek h kuhanim jedem in sladicam.

Shuttersock

Ekstra deviško oljčno olje

Odlikujejo ga prepoznaven vonj, okus in prehranska vrednost, zato je med najbolj cenjenimi v mediteranski kuhinji. Iz prvega dne branja oliv ga pridobivajo z izključno mehaničnimi postopki, tako ostane povsem polnovredno. Bogato je z vitamini A, E, D in K, z železom, magnezijem, s kalcijem, kalijem, tudi s klorofilom, z lecitinom, karotenom in polifenolom. Blagodejno je za preprečevanje srčno-žilnih obolenj, pomaga pri delovanju jeter in črevesja, tudi želodec ga dobro prenaša. Prehrana, bogata z ekstra deviškim oljčnim oljem, izboljša cirkulacijo in lajša simptome alergijskih obolenj ter bolezni dihal. Koristi tudi kot preventiva pred gripo.
Uporaba v kuhinji
Primerno je za pripravo vrst solat, hladnih jedi, omak in seveda tudi rib, morskih sadežev ter sredozemskih specialitet, ki jih z njim prelijemo ob koncu priprave.

Hladno stiskano laneno olje

Ima blag, oreškast okus in zelo prijeten vonj. Od vseh rastlinskih in živalskih maščob pa je najbolj uravnotežen izvor omega-3 in omega-6 esencialnih maščobnih kislin, zato koristi vsem organskim sistemom. Prve lahko zavzemajo celo do 56 odstotkov tega olja, bogatega še s prehranskimi vlakninami, vitamini B, C ter fitosteroli, kalcijem, selenom, bakrom in železom. Odlikuje ga tudi visok delež vitamina E, ki ima močno antioksidantno delovanje, in vsebuje zelo redek vitamin B17. In vse to najdete le v eni žlici olja, blagodejnega za zdravje srca in ožilja. Priporočajo ga diabetikom, saj znižuje raven sladkorja v krvi, intenzivno ščiti jetra pred okvaro ter uravnava slab holesterol in trigliceride. Je naravno odvajalo.
Uporaba v kuhinji
Zaradi nizke stopnje segrevanja ni primerno za praženje, pečenje in kuhanje. Idealno je za solate in omake.

Shuttersock

Hladno stiskano mandljevo olje

Blaga aroma, rumena barva in posebna prehranska sestava so njegove neizpodbitne prednosti. Čisto različico dobimo s hladnim stiskanjem jeder, njegovo naravno ravnotežje tako ni porušeno z dodatki in ne potrebuje rafinacije. Bogato je z rastlinskimi beljakovinami, vitamini A, E, B1, B2, B6, K, D, nenasičenimi maščobnimi kislinami in fitosteroli. Ena žlica vsebuje tudi do 5,3 mg vitamina E, kar je 25 odstotkov več od priporočenega dnevnega vnosa.
Blagodejno je za krepitev imunskega sistema, ima zelo blago, nežno, odvajalno delovanje, spodbuja presnovo in izboljšuje zdravje prebavnega trakta, zmanjšuje napihnjenost trebuha in koristi pri prebavi.
Uporaba v kuhinji
Zaradi visoke stopnje segrevanja (216 stopinj Celzija) se lahko uporablja za kuhanje, dušenje in pečenje, tudi pri pripravi sladkih dobrot.

Arašidovo olje

Blag ali intenziven okus arašidov je zelo priljubljen v azijski kuhinji. Obstajata dve vrsti: rafinirano in nerafinirano olje. Za pridobivanje nerafiniranega uporabljajo sveže arašide, ki jih stiskajo s posebno tehnologijo, zaradi česar je slabo filtrirano in vsebuje nizek odstotek beljakovinskih sestavin, medtem ko je rafinirano rezultat kemijskih procesov stiskanja praženih ali sušenih arašidov. Bogato je z oleinsko kislino (tudi do 47 odstotkov), antioksidanti, polifenoli, fitosteroli, ogljikovimi hidrati, vitamini (E, B3, B9), beljakovinami in minerali. Poleg rib in mesa predstavlja še en naraven izvor koencima Q10. Ne vsebuje transmaščob in holesterola, količina nasičenih maščob pa je zelo majhna, kar ga uvršča med najbolj zdrava olja. Blagodejno deluje na skoraj vse prebavne motnje, kot so driska, zaprtje, nepravilno delovanje črevesja in podobno. Če torej želite, da bo vaša prebava v dobri formi, zdaj poznate odgovor.
Uporaba v kuhinji
Ker zaradi sestave dobro prenaša visoke temperature, je odlično za cvrtje, pečenje, praženje in kuhanje, tudi za pripravo hladnih jedi (solat, namazov, prelivov), mesnih jedi (perutnine in teletine), jedi iz voka in za peko slaščic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta