Največje zablode shujševalnih diet: Zato se že vse življenje borite s kilogrami, ki se vedno znova vrnejo

Bonbon Bonbon
25.04.2023 12:31

Sredi osemdesetih se je v ZDA začela manija shujševalnih kur. Takrat se je rodilo nekaj stereotipov, ki se jih še danes mnogi držijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Posledice so katastrofalne. ZDA ima namreč največ predebelih ljudi na svetu. Tudi zaradi napačnih diet.

Preden pregledamo nekaj največjih zmot, si zapomnite, da lahko uspešno dolgoročno hujšate le, če imate po čustveni plati urejeno življenje. Mnogi namreč žalost utapljajo pred hladilnikom in ljubezen nadomeščajo s čokoladnimi torticami ...

Če jem pred spanjem, se redim

Je in ni res. Če ste se pravkar vrnili iz fitnesa, dolge kolesarske ture ali pa je za vami fizično izčrpavajoč dan, potem lahko mirno nekaj pojeste. Pravzaprav celo morate, da daste telesu dovolj energije za nemoteno delovanje metabolizma. Seveda pa ni priporočljivo zvečer jesti, če ste cel dan poležavali pred televizorjem.

Preskakovanje obrokov zmanjšuje težo

To je ena največjih zablod sodobnega hujšanja. Resnica je ravno nasprotna. Če želite shujšati, morate število obrokov povečati. In zmanjšati njihovo količino.

Profimedia

Dovolj je dieta brez telovadbe

To drži le kratek čas. Če želite ohraniti vitko postavo, potem gresta skladna hrana in primerna telesna aktivnost z roko v roki. Isto velja tudi, da samo s treningom ne boste izgubili kilogramov.

Premladi ste, da bi skrbeli za svoje zdravje

To je pogosta napaka med mladimi, kjer se vse pogosteje pojavljajo bolezni starostnikov. Če kot mladi ne boste pazili na svoje telo, potem boste na stara leta težko popravljali zamujeno.

Zdrava prehrana je dolgočasna

Morda boste imeli tak občutek, vendar pa mora vsak človek poiskati tisto hrano, ki mu paše. In, verjemite, tudi med zelenjavo in sadjem se najdejo jedi, ki ustrezajo vašemu telesu. Pa še odpornost proti boleznim si boste popravili.

Dobre diete so nemastne, brez sladkorja in z malo ogljikovimi hidrati

Ni res. Dobre diete so uravnotežene in vsebujejo vse zgoraj naštet sestavine. Dejstvo, da je nekaj brez sladkorja, še ne pomeni, da nima kalorij. Sicer pa telo potrebuje tudi maščobe. V primernih odmerkih.

Profimedia

Večino soli dodamo hrani sami

Sploh ni res. Tisti ščepec, ki ga jedi dodamo na koncu, je kaplja v morje tistemu, kar je že v hrani sami. In ne pozabite: dnevna doza soli je 6 gramov, v nekaterih pakiranih proizvodih pa je soli tudi do 30 gramov.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta