Neverjetno odkritje: Celulit je lahko znak visoke inteligence. Kaj sploh vemo o njem?

Bonbon Bonbon
15.03.2022 06:00

Celulit ni navadno maščobno tkivo, saj to nadlogo poznajo tudi zelo vitke ženske. Zato tudi nobena shujševalna kura proti celulitu ne pomaga. Rezultate lahko pričakujemo le, če temeljito spremenimo prehranske in življenjske navade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Strokovnjaki si še vedno niso povsem na jasnem, kaj je krivo za nastanek celulita. Glede na to, da se pojavlja skoraj izključno pri ženskah (po nekaterih raziskavah ima celulit kar devet žensk od desetih), pa gre vzroke verjetno iskati v hormonskem stanju oziroma v ženskih spolnih hormonih, zlasti ker se stanje običajno pojavi po puberteti, poslabša pa se med nosečnostjo, ob uporabi hormonske kontracepcije ali ob zdravljenju s hormoni. Gotovo pa k nastanku celulita prispevata sodoben način življenja, ki je pretežno sedeč in s premalo gibanja, ter prehrana. Tudi ozka oblačila ali sedenje s prekrižanimi nogami, kar otežuje pretok venozne krvi, pa nezdrave razvade, kot je kajenje, so dejavniki, ki povzročijo, da se koža zoprno nagrbanči.

Kaj sploh je celulit?

Ta želatini podobna snov je sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih snovi, ki se zaradi zastoja tekočin v tkivih ne odplaknejo iz telesa, ampak se nabirajo tik pod kožo. Celulit nastaja v več fazah. V prvi ga na zunaj še ni mogoče opaziti, a sčasoma, ko tekočina vse bolj zastaja, pri masaži pod prsti že začutimo drobne vozličke. Ko se vodi pridružijo še druge snovi, postaja tekočina gostejša, koža na površini se naguba in dobi značilen videz pomarančne lupine. V naslednji fazi se snov pod kožo še dodatno zgosti, skoraj otrdi, pod kožo se že ob rahlem dotiku jasno občutijo zatrdline, zunaj pa so vidne prave vdolbine v koži.

 
Profimedia

Čudežev čez noč ni

Kaj lahko proti celulitu storimo sami? Kozmetična industrija nas ves čas, še posebno intenzivno pa spomladi in v začetku poletja, bombardira z obvestili o vedno novih kremah in drugih sredstvih, ki "zagotovo" delujejo, nekatera menda celulit "požirajo" celo medtem, ko vi spite. Mnenja strokovnjakov o učinkovitosti teh krem so različna, zagotovo pa čudežev ni pričakovati. Sploh čez noč ne.

Raziskave kažejo, da je v boju s celulitom najuspešnejša kombinacija metod, ki spodbujajo prekrvavitev telesa, izločanje tekočin z odpadnimi snovmi in razbijajo maščobo. V praksi to pomeni zdravo prehrano z veliko tekočine, veliko gibanja in masažo. In še več vztrajnosti.

Strokovnjaki pravijo, da je najboljši in tudi najbolj naraven način odpravljanja celulita ročna masaža in vse, kar pospešuje prekrvavitev. Zato priporočajo redne masaže, ročno ali s sisalovo rokavico ali posebnimi ščetkami. Če boste ob tem vtirali v kožo še kakšno sredstvo proti celulitu, gotovo ne bo škodilo, saj z masažo krema prodre globlje v kožo, kar poveča njeno učinkovitost. Prekrvavitev lahko pospešite tudi z ledenimi obkladki, ki jih polagate na prizadete dele telesa, ali z masažo z ledenimi kockami, kar spodbudi kroženje krvi in povzroči zoženje por, zaradi česar je tudi vezivno tkivo bolj čvrsto in napeto.

Spremeniti način prehrane

Drugi zaveznik v boju s celulitom je prehrana. Zapisali smo že, da samo s hujšanjem celulita ne boste odpravili, seveda pa boste zmanjšali obseg maščobnih tkiv, kar je tudi dobrodošlo. Zares učinkovita pa bo le korenita sprememba prehranskih navad, kar ne pomeni kratkoročne diete, ampak spremembo navad za stalno. Z jedilnika naj bi tako črtali vso ocvrto hrano, suhomesnate izdelke z veliko maščobami, maslo, mast in slanino, majonezo in druge kalorične omake in prelive, mastne sire, vse druge težko prebavljive jedi in alkohol. Namesto njih pa naj bi na krožnik čim pogosteje nalagali ribe, belo in nemastno rdeče meso, sveže manj mastne sire, polnozrnate testenine in riž, čisto oljčno olje ter čim več svežega sadja in zelenjave. Nekateri prisegajo tudi na ananas, ki naj bi bil skoraj čudežno živilo v boju proti celulitu, saj vsebuje ogromno encimov, ki spodbujajo prekrvavitev ter pospešujejo izločanje vode in odpadnih snovi iz telesa. Tudi kozarec sveže pripravljene limonade, ki ga popijemo zjutraj na tešče, pripomore k hitrejšemu odplakovanju različnih škodljivih snovi iz telesa.

Profimedia

Vsekakor pa se je treba zavedati, da za odpravo celulita, zlasti tistega, ki se je nabiral leta, ne zadostuje nekaj dni ali tednov, celo nekaj mesecev ne bo dovolj. Pred letošnjim poletjem, ki se je praktično že začelo, boste tako lahko dobili le kakšno manjšo bitko, vojno s celulitom pa bo treba biti celo življenje. Le tako lahko računate na zmago.

Celulit znak visoke inteligence

Lahko pa na celulit pogledate tudi drugače. Nekateri znanstveniki menijo, da je celulit znak dobre proizvodnje ženskih hormonov in razvite spolnosti, kar zagotavlja plodnost in zdravo potomstvo, zato ženske ne bi smele gledati na celulit kot na nekaj slabega. Ugledna revija Science je objavila celo izsledke raziskav ameriških znanstvenikov, ki kažejo, da je celulit pri ženskah znak visoke inteligence. Raziskovalci so ugotovili, maščobne celice, ki gradijo celulit, telo oskrbujejo tudi z večkratno nasičenimi maščobnimi kislinami, ki zagotavljajo aktivno delovanje možganov in krepijo možganske celice.

Če vas tudi te ugotovitve ne pomirijo, pa lahko naredite tako kot nekdanja supermanekenka Cindy Crawford, ki je medtem že krepko zakorakala v peto desetletje življenja. "Seveda imam celulit, priznam, a vsake toliko ga pošljem k vragu in se odločim obleči bikini!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta