Ni vse zlato, kar se sveti: Imate težave z mastno kožo?

Urška Kereži
07.10.2019 06:03

Koža maščobo nujno potrebuje, saj jo varuje pred zunanjimi vplivi in zadržuje vlago. Kadar pa so žleze lojnice preveč dejavne, se neprijetno svetimo in borimo s trdovratnimi mozolji in drugimi kožnimi vnetji. Z rekom, da dobrega ni nikoli preveč, se tisti z mastno kožo zato težko strinjajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Mastna koža je zelo očitna, poleg tega je nagnjena k problematičnim spremembam, kot so nastajanje izrastkov, razširjene pore, zadebeljenost, mozolji, ogrci, najbolj trmaste akne in nekatere kronične vnetne bolezni obraza. Zato ji večina napove hud boj z različnimi ukrepi, ki pa najpogosteje vse le še poslabšajo. Agresivni postopki, s katerimi naj bi se znebili odvečne maščobe, lojnice namreč še dodatno spodbujajo k proizvajanju večjih količin loja in tako smo ujeti v začarani krog. Da bi ga končno presekali, nekaj najpogostejših vzrokov za pretirano mastno polt in nasvetov, kako jo odpraviti.

Obraz umivate le dvakrat na dan

Kadar sta čelo in nos svetleča kot odsevna lučka, je skušnjava, da bi ju umili večkrat, velika, a to je zgolj kratkoročna, neprimerna rešitev. Res je, da s kože sperete maščobe, a ker je teh na površini zato premalo, žleze lojnice proizvajajo nove in nove količine, koža pa je na dolgi rok samo še bolj mastna. Obraz zato umijte le dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. To je povsem dovolj. V nasprotnem primeru se boste vedno bolj svetili in se za nameček še borili z rdečico in razdraženo poltjo.

Pozabljate na vlago

Prepričani ste, da ne potrebujete vlaženja? To je ena od najpogostejših in največjih zablod. Zanemarjanje vlaženja namreč prav tako spodbuja lojnice k povečanemu izločanju maščobe, da je koža varna pred izsušitvijo. Vlažilne kreme torej dovajajo vlago in varujejo pred pretirano izgubo vode ter s tem v resnici preprečujejo mastenje polti. Ker mastna koža na površini pogosto postane celo luskasta, kar včasih povzroča dermatitis, naj bodo vlažilne kreme z mat formulo stalnica v vaši negi.

Zapiranje por

Dermatologi odsvetujejo uporabo izdelkov, ki na povrhnjici ustvarjajo sloj in ji s tem preprečujejo dihanje. Med najbolj problematičnimi so mastne kreme in olja, saj ovirajo naravno izparevanje vlage skozi kožo in akumulirajo toploto, kar deluje škodljivo in povzroča cel spekter kožnih bolezni, sproži vnetje dlačnih foliklov, t. i.folikulitis, tudi občutek po nanosu je neprijeten, zlasti ko se zaradi visokih zunanjih temperatur ali fizične aktivnosti pregrejemo. Zato izbirajte nekomedogene preparate, ki se hitro vpijejo. Previdno tudi pri naravni kozmetiki, olja imajo denimo visoko stopnjo komedogenosti, kar pomeni, da se obnašajo kot vosek, in niso primerna za nego obraza.

Shutterstock

Grobi pilingi

Če se nikakor ne moremo znebiti presežka maščobe, nam na misel hitro pridejo pilingi, ki naj bi jo dobesedno postrgal s površine. A dermatologi opozarjajo, da prav ti praviloma spodbujajo k proizvajanju večjih količin maščobe. Namesto zelo grobih mehanskih priporočajo pilinge z drobnimi zrni za domačo uporabo, ki so lahko del večerne rutine od enkrat na dan do nekajkrat na teden, odvisno od mastenja in velikosti zrnc, ter kemične na osnovi salicilne ali mandljeve kisline, ki hitro prodirata v kožno maščobo, odstranjujeta mrtve celice in zavirata delovanje lojnic. Ob pretirani uporabi pa prav tako znatno izsušita površino, kar ponovno pospeši izločanje maščobe. Zato ju ne uporabljajte več kot enkrat tedensko, še bolje enkrat na dva tedna.

Napačen tonik

Toniki odstranijo višek maščobe in drugo umazanijo, a če imajo dodan alkohol, je prav ta kriv za nove mozolje, saj znatno izsušijo kožo in s tem pospešijo izločanje maščobe. Zato je njihova uporaba povsem odveč, če brez ne morete, pa izberite takšnega brez alkohola ali, še bolje, micelarno vodo, ki se spira z vodo in kože ne izsuši. Zelo mastni in neobčutljivi koži koristi uporaba tonika s sadnimi kislinami ali salicilno kislino.

Previdno s čistilno krtačko

Električne krtačke za čiščenje obraza odpirajo pore in odstranjujejo odvečna olja. Vendar jih ne uporabljajte več kot enkrat na teden. V nasprotnem primeru bodo spodbudile žleze lojnice k povečanemu delovanju.

Mastna ličila

Mastna koža ne potrebuje dodatnega sloja maščobe, ki bi jo varoval pred zunanjimi vplivi, zato izbirajte podlage, pudre, korektorje in drugo kozmetiko, ki niso izdelani na osnovi olj. Ko se odločite za puder, je najbolje, če nanesete takega z dolgotrajnim mat učinkom, ki naredi mastno kožo gladko, svileno in mehko. Ker imate razširjene pore, ne uporabljajte pudra v kamnu, saj bodo zamašene še bolj in dobili boste mozolje.

Cink

Je pomemben mineral za normalno delovanje organizma, nenadomestljiv za dober imunski sistem in pri celjenju ran, prav tako med pogostejšimi sestavinami v izdelkih za nego. Zmanjšuje število bakterij, ki povzročajo aknavost, in preprečuje vnetja kože. Prav tako zavira pretirano množenje celic, ki vodijo k nastanku ogrcev, odstranjuje presežek sebuma, odpira pore in s kože odstrani rdečico. Zaradi naštetega predlagamo, da uporabljate izdelke, ki ga vsebujejo.

Stres

Nič neobičajnega ni, da smo pogosto pod stresom, in najbrž se vseh negativnih vplivov kronične napetosti na telo sploh ne zavedamo. Med njimi je tudi mastna polt, saj se zaradi pospešenega nastaja hormona kortizola poruši hormonsko ravnovesje, kar povzroči mastenje kože in nastanek mozoljev. Če jih skušate prekriti z ličili, je škoda samo še večja. Raje začnite pri koreninah in se naučite obvladovati stres. Telo vam bo hvaležno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta