Niste debeli kar tako: Odkrijte vzroke za preveliko telesno težo

Bonbon Bonbon
22.08.2022 06:00

Neredna prehrana, menopavza, izčrpanost, opuščanje kajenja - nikoli se ne začnemo rediti brez razloga. Prav je, da odkrijete vzroke za pridobivanje telesne teže in jim napoveste boj. Uspeh ne bo izostal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dokazano je, da stres redi. V iskanju energije, ki jo potrebujemo, da bi lažje prenašali breme številnih obveznosti in napetosti, pogosto posežemo po hrani, s katero se tolažimo, izpolnjujemo praznine v ljubezenskem življenju ali skušamo omiliti tesnobo. Velikokrat se zgodi, da si nervozo in utrujenost razlagamo kot občutek lakote. Kompulzivno prenajedanje, zlasti z mastnimi in sladkimi živili, ki imajo bogat okus, nam pomaga potlačiti čustva, ki jih nismo sposobni obvladati. Če se znajdemo v situaciji, da potrebujemo tako obrambo ali tolažbo, dokaj hitro postanemo odvisni od hrane. Služba, družina, ločitev, selitev in izguba zaposlitve povzročajo stres, saj nas silijo k spremembam v vsakdanjem življenju in svojih navad. Pod pritiskom obveznosti postanemo manj aktivni, nimamo časa za šport, zapadamo v depresijo, ki jo poskušamo zdraviti s hrano. Vendar ni nujno, da je tako.

Preprečite pridobivanje telesne teže

Ohranite ritem treh do štirih obrokov dnevno ter jih vedno zaužijte ob približno istem času dneva. Za kosilo in večerjo si privoščite ribe, meso ali jajca z obilico zelenjave, jejte stročnice, sadje in solate. Če ste samski ali v razmerju, tudi če ste preveč zaposleni, sprejmite ta ritem, saj presnovni procesi v telesu vedno potekajo z določeno hitrostjo, zato naredimo največjo napako, če poskušamo to spremeniti. Organizirajte si čas, prilagodite se novim razmeram. Če ste začeli s partnerjem živeti pod isto streho, še naprej kuhajte enake jedi, vendar zmanjšajte količino maščob in pazite na velikost porcij. Čeprav imate v službi veliko dela, obvezno načrtujte odmor za malico, četudi kratek. Obrok pripravite že doma in ga prinesite s seboj v službo.

Odzovite se pravočasno, saj prvemu pridobljenemu kilogramu hitro sledijo drugi. Redno (najmanj enkrat tedensko) se tešči in slečeni stehtajte. Če redno spremljate svojo telesno težo, se boste lahko odzvali pravočasno. Enega kilograma se znebimo veliko lažje kot desetih.

Profimedia

Ukvarjajte se s športom: ne glede na to, katero aktivnost si boste izbrali, vsaka bo obrodila sadove. Po njeni zaslugi boste porabili odvečne kalorije, ki se v nasprotnem primeru spremenijo maščobo, ter oblikovali telo in razvedrili duha. Prilagodite telesno aktivnost svojemu življenjskemu ritmu in se z njo ukvarjajte najmanj tri ure na teden. Hkrati bi bilo dobro, če bi vsak dan vsaj pol ure hodili. Ob poslovnih kosilih ali romantičnih večerjah si dajte duška. A po preobilnem obroku poskrbite, da bo vaš naslednji obrok nekoliko lažji (denimo kuhano jajce in sveža zelenjava). Kilogrami, ki se naberejo kot posledica določenih sprememb v življenju, so znak, da ste se zapustili. Nikoli ne postavljajte družine ali službe na prvo mesto, torej pred skrbjo zase. Bodite vedno lepo oblečeni, naličeni, redno obiskujte frizerja in kozmetičarko ter ves čas pazite na prehrano.

Ponavljanje neuspešnih diet ima lahko katastrofalne posledice. Zaradi odrekanja hrani pride do motenj občutka sitosti in lakote. S tem zmedete organizem, ki si ne more dobro razlagati znakov, zato težko opažate, kdaj ste lačni in kdaj siti. Po dieti se 80 do 95 odstotkov žensk hitro vrne na telesno težo, ki so jo imele pred njo. Temu pravimo jo-jo učinek. Organizem, ki je med dieto pod stresom, po njenem koncu začne spet kopičiti zaloge za primer nove "suše".

Preprečite pridobivanje telesne teže

Izberite pravo dieto in ne nasedajte obljubam prestrogih diet z dnevnim vnosom manj kot 1200 kalorij ali tistih neuravnoteženih, ki dopuščajo samo proteine ali zelenjavo. Previdni bodite tudi pri čudežnih dietah, ki temeljijo na tabletah ali napitkih. Zastavite si razumen cilj: če tehtate dva kilograma preveč, se znebite teh dveh kilogramov in ne stremite k temu, da bi jih izgubili pet. Vaše telo ima težo, ki mu najbolj ustreza, pri kateri najbolje deluje in pri kateri se vi najbolje počutite. Pretirana vitkost je vzrok za izčrpanost in tudi za naglo pridobivanje telesne teže. Da bi dosegli dobre rezultate, je nujen čas. Kratke diete dajejo tudi kratkotrajne rezultate. Na prehrano bi morali paziti tudi po koncu diete: to je najbolj kritično obdobje, v katerem se vračate na stari način prehranjevanja, zato morate tedaj paziti, da izgubljenih kilogramov ne boste pridobili nazaj. Izogibajte se skrajnostim (pretirano sladki hrani, preveč omakam in podobno), pazite na količino hrane ter vnos maščob in sladkorja.

Normalno se prehranjujte in prisluhnite potrebam svojega telesa:

1. Nekaj minut pred jedjo se sprostite.

2. Medtem ko jeste, ne počnite nič drugega.

3. Opazujte hrano, ki jo jeste.

4. Prepolovite velikost grižljajev.

5. Po nekaj grižljajih odložite vilice in nož ter uživajte v okusu.

6. Osredotočite se na okus hrane.

7. Naučite se prepoznati občutek sitosti.

Redno se ukvarjate s športom: izberite aktivnost, ki vam ustreza in ob kateri se boste zabavali. Najmanj dvakrat na teden tecite, hodite, kolesarite in podobno. Jejte lahko prebavljivo hrano. Če jeste lahko hrano, še ne pomeni, da se tej odrekate, marveč da jo pripravljate bolj zdravo. Pri učinkovitem hujšanju je nujna uravnotežena in redna prehrana. To je najboljši način, da se znebite odvečnih kilogramov in ohranite svojo idealno telesno težo.

Hormonske motnje

Pri približno 10 odstotkih ljudi so za porast telesne teže krive hormonske spremembe. Življenjske prelomnice, kot sta denimo puberteta in menopavza, pa tudi nekatere bolezni (na primer ščitnice) lahko povzročijo pridobivanje odvečnih kilogramov. Na hormonsko ravnotežje je mogoče vplivati s pravilno prehrano. Menopavzo spremlja vrsta neprijetnih pojavov, med njimi vročinski vali in porast telesne teže. Le 33 odstotkov žensko menopavzo prebrodi brez večjih težav. Za pridobivanje telesne teže je več razlogov: znižana raven estrogena je neposredni vzrok za povečanje maščobnega tkiva in zmanjšanja mišične mase. Pred menopavzo in ob njej se zmanjša izločanje progesterona in estrogena, kar vpliva na delovanje ščitnice, ki upočasni presnovo. Zato se dogaja, da jeste manj in se kljub temu redite.

Pazite na prehrano in ne pretiravajte: v 50. letih se maščobno tkivo nabira predvsem na trebuhu, telo postane zaobljeno in ženske pri teh letih vedno težje shujšajo. To je razlog več za previdnost! Uvedite dietno prehrano in zdrav način življenja. Po zaslugi pravilne prehrane boste ostale vitke in upočasnile pojav znakov staranja. Vsak dan pojejte veliko svežega sadja in zelenjave. Prednost naj imata z antioksidanti bogata sadje in zelenjava, zlasti paradižnik, paprika, korenček, brokoli, marelice in papaja, ki pomagajo upočasniti procese staranja. Hkrati vsak dan zaužijte tri do štiri vrste integralnih žitaric, denimo riža, ovsa, ječmena in drugih, ki vsebujejo veliko vitamina E in vlaknin. Pomembne so tudi beljakovine, zato na jedilnik vsaj dva- do trikrat tedensko uvrstite ribe, meso, sir, jajca in mlečne proizvode na osnovi soje. Jedi pripravite s koristnimi maščobami, denimo olivnim in ribjim oljem. Namesto rafiniranega uživajte rjavi sladkor. Vsak dan si privoščite kozarec rdečega vina pa tudi nekaj skodelic zelenega čaja. Vsekakor pa ne pozabite dnevno popiti dva litra vode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta