Proč z nadležnimi dlakami, a kako se izogniti neprijetni reakciji?

Bonbon Bonbon
08.08.2022 06:00

Poletje je naporen čas - čeprav se dpravimo na zaslužen dopust, na katerem si odpočijemo in pridobimo novih moči, smo v nenehnem stresu, saj nas prosojna in krajša oblačila silijo v horuk hujšanje in depilacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Težko je reči, kateri je najprimernejši, izbira je prepuščena posameznici, res pa je, da ima vsaka metoda prednosti in slabosti.

Je že tako, da poraščena koža pri ženskah (vse več tudi pri moških) ni zaželena, zato se večina depilira po nogah, pod pazduhami in na intimnih delih, zagotovo pa vsaj v tako imenovanem bikini predelu. Kadar so temperature visoke, je treba odvečnim dlakam posvetiti več pozornosti, saj zaradi toplote hitreje rastejo, takrat pa pokažemo tudi več kože.

Pri nas je britje, pa naj bo to britje s peno in britvico ali električnim brivnikom, gotovo še zmeraj najbolj uveljavljena metoda odstranjevanja dlak, saj je povsem neboleča, hitra, učinkovita in poceni, še najbolj primerna za noge in pazduhe, žal pa britvica dlake odreže tik nad površino, zato v dveh, treh dneh znova zrastejo in so precej ostre.

Ženske rade posegajo tudi po depilacijskih kremah, saj je njihova uporaba prav tako enostavna in neboleča, dokaj poceni, vendar metoda ni najprimernejša za ženske z občutljivo kožo, poleg tega je treba paziti, da krema ne pride v stik s sluznico. So pa dlake, ki po uporabi depilacijske kreme ponovno zrastejo, mehkejše kot po britju, saj krema dlake skoraj raztopi.

Profimedia

Odstranjevanje dlak z voskom, hladnim ali vročim, lahko (z že pripravljenimi trakovi) opravimo doma ali pa obiščemo kozmetični salon. Več kot je dlak, bolj boleč je postopek, seveda je cenejši doma kot v salonu. Prednost metode z voskom je v tem, da dlako odstrani na samem začetku rasti, zato koža ostane gladka tudi mesec dni in več. Po postopku na depilirano kožo nanesemo hladilni gel in se kakšen dan ne izpostavimo soncu.

S pinceto lahko odstranimo, denimo, brčice ali kakšno osamelo dlako, sicer pa je za večje površine, kot so noge, primernejša uporaba električnega depilatorja. Sodobni aparati so opremljeni s hladilnim nastavkom, ki omili bolečine in ščiti kožo, prav tako dobri aparati poleg odstranjevanja dlak odstranijo tudi odmrle celice kože in tako preprečijo neprijetno vraščanje dlak. Postopek sodi med srednje drage in srednje boleče, lahko ga opravite kjerkoli in kadarkoli, le nekaj časa potrebujete. Dlak zaradi električnega depiliranja ne bo manj, vendar ne bodo rasle hkrati. Zaradi možnosti okužb pazimo, da aparat, ki je najprimernejši na ravnih površinah, ne pa pod pazduho ali na intimnih delih, uporablja samo ena oseba, sicer ga obvezno razkužimo z alkoholom.

Profimedia

Sodobna kozmetika je razvila nove postopke odstranjevanja nezaželenih dlak, med katerimi sta najbolj znana elektroliza in laserska epilacija, obe izvaja strokovnjak v salonu. Kozmetiki sicer za obe pravijo, da nista preveč boleči, kar ne drži, saj je treba včasih kar stisniti zobe, res pa je, da sta doslej najučinkovitejši. Pri elektrolizi vsako dlako posebej odstranimo z iglo in električnim tokom - tako se je znebimo za vse večne čase. Tista, ki ima noge poraščene od gležnjev do intimnega dela, pa se bo za elektroliza najbrž težko odločila, saj je postopek dolgotrajen in drag, torej primeren zgolj za manjše površine. Tu je še laserska epilacija, postopek, ki hkrati zajame večji del kože, a ga je treba večkrat ponoviti, saj z enim obiskom ne bomo dosegli želenih rezultatov. Metoda ni primerna za ženske s svetlimi dlakami, ker jih laser ne zazna. Ker je treba postopek večkrat ponavljati, je treba med posameznimi obiski kozmetičnega salona za depilacijo poskrbeti individualno, najbolje z britjem ali depilacijsko kremo - predel, ki ga želimo lasersko depilirati, ne sme biti nikdar gladek, kajti laser učinkuje le takrat, kadar svetlobo pošlje v korenino po dlaki.

Da ne bo reakcije...

Kadar dlake odstranjujemo doma, je najboljše, da to opravimo zvečer, da se lahko koža, ki je zaradi depilacije nadražena, čez noč pomiri. Morebitne alergijske reakcije bomo preprečili, če se po odstranitvi dlak nekaj ur ne bomo sončili, na kožo pa ne nanašali krem, ki vsebujejo dišave. Če se bo koža kljub temu vnela, pordela, dlake pa se bodo vrasle, uporabimo hladilni gel in proizvode, ki zmanjšujejo pojav vraščanja dlak. Pred depilacijo se ne namakamo v vroči vodi, saj bo koža zaradi dolgotrajne kopeli mehkejša, občutljivejša in zato ranljivejša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta