Prav mogoče je, da vas zastruplja lastno črevesje. Oblog in zaprtja se morate znebiti. A kako?

Bonbon Bonbon
14.07.2022 06:00

Veliko ljudi se niti ne zaveda, da je njihova prebava prepočasna in da so občasno zaprti. Toda zdravniki svarijo: pomembno je, da poskrbite za prebavo, le tako boste polni energije, izboljšal se bo tudi vaš imunski sistem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zaprtje pomeni redko iztrebljanje majhnih količin blata, spremlja ga mučno napenjanje ali pa zasušitev oziroma zatrditev blata, čemur pravimo zapeka. Zaprtje je pogosta težava, ki redko povzroči resne zaplete. Ker smo ljudje različni in imamo različne navade, je težko natančno določiti normalno število dnevnih iztrebljanj. Nekateri lahko iztrebljajo do trikrat na dan, drugi le enkrat do trikrat na teden. Strokovnjaki večinoma pravijo, da bi zdrav človek moral blato odvajati vsaj enkrat dnevno. Zaprtje pomeni namreč nabiranje strupov, ki bi se praviloma morali izločiti iz telesa.

Profimedia

Ni dvoma, da je prav zdravo črevo nadvse pomembno za naše zdravje. V njem je več kot 70 odstotkov celotnega imunskega sistema. Z zdravim črevesom smo veliko bolj odporni na vse manj in bolj nevarne bolezni današnjega časa. Nezdravo prehranjevanje, premalo gibanja, počasna prebava in celo zaprtje uničujejo naša prebavila. Slaba prebava pomeni tudi nabiranje strupenih oblog na stenah našega črevesja, kar povzroči resno zastrupljanje telesa, opozarjajo strokovnjaki, ob tem da začnejo skozi leta nepravilnega prehranjevanja strupene obloge povzročati prehajanje strupov v krvni obtok, hkrati pa tudi upočasnijo prebavo.

Pomembno je še, da ne zadržujete blata in "prisluhnete klicu narave", da pijete več vode in drugih tekočin, da bo črevesna vsebina primerno vlažna. Strokovnjaki svetujejo tudi uživanje hrane, ki vsebuje več vlaknin (sveže in posušeno sadje, na primer slive, fige, marelice, hruške, jabolka; kislo zelje, žita in različna semena), prav tako je priporočljiva tudi redna telesna aktivnost. Če ničesar ne storite za to, da bi temeljito prečistili svoj prebavni trakt, lahko z veliko verjetnostjo pričakujete, da bodo stene vaših prebavil obložene z oblogami, ki vas iz dneva v dan zastrupljajo.

Nikoli ne pristanite na izmenjavo golih fotografij in video posnetkov, saj na ta način popolnoma izgubite nadzor nad nadaljnjim deljenjem in objavo.
Profimedia

Posebno pomembno je torej, kakšno hrano uživate, saj mora biti ta, kot opozarjajo strokovnjaki, bogata z vlakninami. Med eno najboljših hranil, pojasnjujejo, sodi vlaknina semena indijskega tropotca ali psiliuma, ki uredi prebavo, očisti prebavni trakt in odpravlja zaprtost. Vlaknina psiliuma ima namreč izjemno sposobnost vezave vode, ob stiku z vodo nabrekne in ustvari naraven gel. Ta potuje po prebavnem traktu ter nase veže vse strupe in tako učinkovito očisti črevo. Poleg tega zaradi gela postane tudi blato mehkejše in lažje za odvajanje.

Naj kot zanimivost zapišemo, da so na zdravilno moč vlaknin znanstvenike opozorile tudi raziskave o življenju tradicionalnih ljudstev Afrike, ki zaprtja ali raka na širokem črevesju skorajda ne poznajo. Z rastlinsko hrano zaužijejo skoraj 100 gramov vlaknin na dan in zato blato dnevno odvajajo tudi do petkrat. Hrana po njihovem črevesju potuje samo 35 ur. V zahodnem svetu v povprečju zaužijemo le 15 gramov vlaknin, hrana pa skozi naše prebavne trakte potuje tudi do 144 ur. Ugotovitev strokovnjakov razkriva pomembno sporočilo o skrbi za zdravo prebavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta