Lena prebava lahko uniči dopust: Kaj narediti, ko na potovanju več dni ne morete na potrebo?

Bonbon Bonbon
23.05.2022 06:00

Stres, čeprav pozitiven, ter sprememba okolja in prehranjevalnih navad nam rada zmedeta in polenita prebavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pot je za vami, razpakirali ste kovčke in končno ste se sprostili. A po nekaj dneh je počitniško počutje vse prej kot idealno - pestijo vas zaprtje, napetost v trebuhu, glavobol, pomanjkanje energije. Kadar imamo leno in počasno prebavo, se namreč na stenah prebavil začnejo nabirati obloge, ki zastrupljajo telo in hkrati preprečujejo absorpcijo hranljivih snovi, zato se poruši ravnovesje in z njim naše počutje. Vse to so razlogi, zaradi katerih je vsakodnevno odvajanje blata pomembno, ob težavah pa je dobro za prebavni trakt čim prej poskrbeti na naraven način.

Težko je zaužiti dovolj vlaknin

Prva na seznamu ukrepov sta vsekakor gibanje in zdrava prehrana z veliko vlakninami iz sadja, zelenjave ter polnozrnatih žit, stročnic, oreščkov in semen. Zadostna količina za odraslega človeka je približno 30 gramov dnevno, a jih povprečno zaužijemo le sedem do devet gramov, saj bi sicer morali v obroke vključiti dvanajst kosov črnega kruha ali devet banan oziroma 15 pomaranč ali 20 jabolk, kar večina težko uresniči.

Kaj je normalno in kaj ni

Zaskrbljenost v primeru, da blata ne odvajamo vsakodnevno, je odveč, saj se kot normalno šteje odvajanje dva- do trikrat na dan ali trikrat na teden. Blato je praviloma gladko in mehko, v obliki banane ali klobase in se mora z lahkoto izločiti. Če odvajamo redkeje kot trikrat na teden, že lahko govorimo o zaprtju. To nas pesti tudi, če se moramo pri odvajanju močno naprezati ali pa je blato po bristolski lestvici trdo, v obliki ločenih ali sprijetih grudic.

Kako izbrati primerno odvajalo

Na voljo je veliko odvajal. Med njimi so takšna, ki blato samo zmehčajo (odvajala, ki vežejo vodo v črevesju), vendar ne pospešijo gibanja črevesja. Izberemo jih, kadar je blato trdo ali je odvajanje boleče in mukotrpno ali pa imamo težave zaradi hemoroidov ali razpok na zadnjiku. Z uporabo teh odvajal iztrebljanje ni tako hitro in je treba na učinek počakati dan ali dva. Nekatera odvajala povečajo volumen blata in s tem spodbudijo črevesne mišice h gibanju. V to skupino uvrščamo vlaknine (npr. trpotec), vendar je pomembno, da pri zaužitju popijemo dovolj tekočine, sicer je lahko zapeka še hujša. Ljudje z bolečinami v trebuhu včasih vlaknin ne prenašajo, ker po njih nastajajo plini, ki lahko sprožijo še dodatno raztezanje črevesja in krče. Nepotrpežljivi in tisti, ki jim sprememba življenjskega sloga ne prinese rezultatov, pa se zaprtosti najhitreje rešijo z uporabo rektalnih svečk.

Profimedia

Če vas zaprtje pogosto pesti na potovanju, si ne dopustite, da vam to pokvarita boleč in trd trebuh ali zoprn občutek teže v zadnjiku. V lekarni lahko kupite zdravilo z bisakodilom, ki pospeši gibanje črevesa in mehča blato. Tablete delujejo čez noč, rektalne svečke pa učinkujejo v nekaj minutah. Pred uporabo preberite navodilo in s tem preverite, ali je za vas to zdravilo primerno. Da bo delovanje optimalno, tablet ne uživajte s hrano, mlekom ali z zdravili proti želodčni kislini.

Kako si še lahko pomagamo

Gibanje črevesja boste pospešili s telesno aktivnostjo, uživanjem hrane z dovolj vlakninami (polnozrnate žitarice in riž, zelenjava in sadje) in z zaužitjem večje količine vode. Kadar smo dehidrirani, organizem več vode izčrpa iz črevesa, s tem pa se poveča možnost, da blato postane trše.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta