Preveč nege včasih škoduje: Z nespametno izbiro kozmetike koži še dodatno odvzemamo vlago

Bonbon Bonbon
07.11.2022 04:09

Nizke temperature, veter, centralno ogrevanje, suh zrak. Vse to povzroča težave naši koži, saj ta postaja suha, srbeča in razpokana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vedeti morate, da lahko nenadne temperaturne spremembe, mraz in veter pustijo na koži, ki ni pravilno negovana, hude posledice. Tudi suh zrak, ki ga povzroča ogrevanje, koži ni prijeten. Nasprotno, izsuši jo in največkrat imate občutek, kot da vas bo potegnila vase. Občutek zategnjenosti, luščenja in še drugih podobnih neprijetnosti pa je lahko tako močan, da vpliva na vaše siceršnje počutje. Torej, nikar ne pozabite na nasvet dermatologov, ki v en glas svetujejo: svoji koži dodajajte dovolj vlage. Tudi s pitjem (na dan naj bi popili vsaj dva litra tekočine), saj tako kožo vlažite od znotraj, za vlago pa poskrbite tudi s primerno nego. Odpovejte se predolgemu prhanju z vročo vodo, saj ta iz kože pobere vsa naravna olja, za nego pa uporabljajte predvsem blage izdelke, ki kože ne dražijo, ampak ji prijajo in poskrbijo za zdrav in lep videz. In seveda za dobro počutje.

Najbolje je, če posežete po kremah in losjonih, ki so namenjeni občutljivi koži in ne vsebujejo alkohola. Nikar ne uporabljajte antibakterijskih mil, šamponov in deodorantov, ki kožo dražijo. In po vsakem prhanju naj vam postane zapoved številka ena, da na osušeno kožo nanesete vlažilno mazilo. Koža pa vam bo nadvse hvaležna, če boste v dneh, ko začnete prostore ogrevati, poskrbeli tudi za vlažilec zraka, saj centralno ogrevanje lahko zrak tako osuši, da je v njem le še nekaj odstotkov vlage. Ne le da tako suh zrak škoduje vaši koži, tudi pohištvo vam bo kaj hitro začelo kazati, da v zraku primanjkuje vlage. Kaj kmalu boste razpoke opazili tudi na njem in ne le na svoji suhi koži.

Profimedia

Če ste pripravljeni kožo učinkovito negovati, morate najprej poskrbeti, da jo pred nanosom kreme vsak dan temeljito očistite. A zares temeljito. To pomeni, da jo zvečer umijete z blagimi čistilnimi izdelki, ki učinkovito odstranijo vso umazanijo, ki se je nabrala na njej čez dan, saj le tako očiščena koža učinkovinam v kremah pomaga odpreti pot za njihovo delovanje. Kožo je treba seveda očistiti tudi zjutraj, saj le na očiščeno lahko nanesete kremo in poskrbite za dnevni make up. Po nanosu dnevne kreme lahko uporabite tudi puder, saj ta kožo v zimskih mesecih še dodatno zaščiti. Pri izbiri izdelkov pa bodite nadvse pozorni: še enkrat naj vas opozorimo, da nikar ne posegajte po tistih, ki vsebujejo alkohol, saj lahko s tem poškodujete hidrolipidni sloj kože, ki ima pomembno zaščitno vlogo.

Skrb za nego je torej nadvse pomembna v prihajajočih mrzlih zimskih dneh, ko morate svoji koži privoščiti še več vlage s kremami, ki jo ščitijo pred škodljivimi zimskimi vplivi in tako preprečujejo izsušitev. Le tako bo vaš videz lep, zdrav in sijoč.

Rdečica in vidne kapilare pogostejše v zimskih dneh

Dermatologi ne opozarjajo zaman na ustrezno zaščito kože v mrzlih dneh, saj so rdečica in kapilare pogostejše še posebno v zimskih mesecih. Koža namreč zaradi temperaturnih sprememb bolj intenzivno reagira nanje, drobne kapilare in rdečica pa tako postanejo še bolj izrazite. Brez ustrezne nege se vam lahko zgodi, da bodo kapilare vselej vidne, rdečica pa vam bo ostala. Uprete se lahko zgolj z uporabo ustreznih izdelkov, s katerimi lahko težave omilite ali pa celo odpravite. Z nasvetom vam bodo rade volje pomagali tudi farmacevti v lekarnah, saj je prav v njih izbira učinkovitih izdelkov za nego kože velika. Ob vsem tem pa nikar ne pozabite na gibanje in zdravo prehrano. Brez njiju vam nobena krema ne bo pomagala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta