Razočaranje v postelji: Mlahavi penis ni vedno posledica staranja

03.11.2021 06:00
Jana in Miha sta zgled dobrega zakona. Ona urejena štiridesetletnica, z dobro službo, on pravi šarmantnež z nekaj leti več, vodilnim delovnim mestom. Njuna otroka sta tik pred diplomo. Družina, ki kar sije od sreče. A že nekaj časa se zdi, da ima Miha težave, ki jih ne želi deliti z nikomer. Niti z Jano ne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Približno 152 milijonov moških po vsem svetu ima takšne ali drugačne ponavljajoče se težave z erekcijo, pri nas pa za erekcijskimi motnjami (EM) trpi dobrih 185 tisoč Slovencev. Po nekaterih ocenah naj bi težave z erekcijo (gre za erekcijo, ki ne traja dovolj dolgo za dokončanje spolnega odnosa, erekcijo, ki ne zadošča za spolni odnos, nesposobnost doseči erekcijo) imela kar dobra polovica moških, starih več kot 40 let.

Ne le, da jih le kakšnih deset odstotkov poišče zdravniško pomoč, kar je skrb zbujajoče, če vemo, da je EM mogoče uspešno zdraviti, tudi pogovor s partnerico jih večina odklanja. Ker sta seveda prizadeta oba, je pogovor toliko pomembnejši, saj je pot iz krize veliko lažja, če tudi partnerica razume, da so težave z erekcijsko funkcijo najpogosteje fizične in ne nujno znak, da je v odnosu kaj narobe. Zato pa brez odkritega in poštenega pogovora tedaj, ko "zataji v postelji", ne bo šlo.

Pomemben je prvi korak

Veliko moških ima sicer občasne težave z erekcijo, če pa se te začno pojavljati redno, pri čemer ni nujno, da vselej, ko želijo imeti spolni odnos, zdravniki že govorijo o erekcijskih motnjah, razvrščajo jih v blage, zmerno hude in hude. Seveda lahko že blage erekcijske motnje moškega precej vznemirijo, prav tako vplivajo tudi na partnerico. Le pošten in odkrit pogovor pa lahko vodi do poti, ki bo pripeljala iz "posteljnih" težav.

Profimedia

Nekateri moški menijo, da je normalno, če erekcijska funkcija s starostjo slabi. Vendar slednja sama po sebi ne povzroča težav z erekcijo. Vzrok zanje je običajno treba iskati v nečem, kar moti normalen krvni obtok, to pa so lahko druge zdravstvene težave, zdravila ali pa kar način življenja, ki ga ogrožajo razni dejavniki tveganja (od kajenja do preveč alkohola). Če verjamete ali ne, kar četrtina moških ima slabo erekcijsko funkcijo tudi zaradi zdravil, ki jih jemljejo.

O težavah z erekcijo je seveda težko govoriti. A vendar je najpomembnejši prav prvi korak: pogovor s partnerico in pogovor z zdravnikom. Treba je namreč vedeti, da obstajajo različni načini zdravljenja in da se pojavljajo novi in novi. Pometanje težav pod preprogo pa lahko zgolj hudo načne partnerski odnos, v katerem bosta izgubila oba.

Kaj so erekcijske motnje

Erekcijske motnje (EM) opisujejo kot vztrajno nesposobnost erekcije in/ali njenega ohranjanja, ki bi omogočila spolni odnos. Veliko moških ima občasne ali začasne težave z erekcijo ali simptome, značilne za EM, kar pa ne pomeni nujno, da imajo EM. Včasih sta bila izraza erekcijske motnje in impotenca sinonima, vendar je, poudarjajo strokovnjaki, bolj pravilen izraz za te težave erekcijske motnje. Impotenca poleg EM obsega še strah pred nezmožnostjo, stres, zaskrbljenost, depresijo in slabo mnenje o samem sebi. Čeprav so erekcijske motnje pogostejše med starejšimi moškimi, pa niso nujno, kot smo že zapisali, posledica staranja. Običajno jih povzročijo druge zdravstvene težave, ki se pojavljajo s staranjem.

Profimedia

Pomembna podpora in razumevanje

Strokovnjaki opozarjajo, da moški ne potrebuje zgolj podpore partnerice, ampak tudi njeno spodbudo. Zato je pomembno, da mu partnerica pomaga prebroditi krizo, saj ta navsezadnje prizadene oba. Prav je, če mu pove o čustvih, ki jih goji do njega, pa tudi o tem, da ga ljubi zaradi vsega, kar doživljata skupaj, in ne zgolj zaradi spolnega življenja. Morebiti ga bo tako manj strah, da bi ga zaradi težav z erekcijo zapustila, pa tudi lažje se bo pogovarjal o svojih strahovih in čustvih. Priporočljivo pa je tudi, da zdravnika obiščeta skupaj. In ne nazadnje: pomembna je tudi podpora pri partnerjevih prizadevanjih za bolj zdravo življenje, saj je treba vedeti, da prav prevelika teža, kajenje in čezmerno pitje alkohola močno prispevajo k erekcijskim motnjam. Za izhod iz težav je včasih treba opustiti škodljive razvade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta