(RECEPT) Slastne in enostavne jedi z jagodami, v katere se boste zaljubili

Bonbon Bonbon
26.04.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jagodni tiramisu
Profimedia

Tiramisu z jagodami

Sestavine: 750 g jagod, 60 g sladkorja v prahu, 150 g maskarponeja, 2 žlici jagodovega likerja ali soka, 3 beljaki, 3 žlice sladkorja, 150 g sladke smetane, 150 g otroških piškotov, 9 žlic kave

Penasto umešamo maskarpone, sladkor v prahu in liker oziroma sok. Iz beljakov stepemo trd sneg, vanj vsipamo sladkor in stepamo dalje, da dobimo čvrst sneg. Stepemo sladko smetano. V skutno zmes zamešamo sneg in stepeno sladko smetano. Nato očistimo 250 g jagod, jih kašasto pretlačimo, preostale narežemo na četrtine. Dno pravokotnega modela obložimo z otroškimi piškoti in jih polijemo s kavo. Na piškote porazdelimo plast smetanove kreme in plast jagodove kaše, dodamo tudi nekaj narezanih jagod. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrh naložimo jagode. Sladico postavimo v hladilnik, da se okusi prepojijo.

Biskvitna rulada z jagodami

Sestavine: 4 jajca, 12 dag sladkorja, 10 dag moke, žlička limoninega soka

Beljake stepemo v trd sneg, dodamo sladkor, rumenjake in stepamo še toliko časa, da se speni. Dodamo moko in jo vmešamo med testo. Testo vlijemo na dobro namazan in z moko posut pekač. Po želji lahko pečemo na papirju za peko. Damo v pečico, segreto na 220 stopinj, in pečemo 10 minut. Pečeni biskvit stresemo na desko, ga pokapljamo z limoninim sokom in pustimo stati pol ure. Po hladnem biskvitu potresemo oprane, očiščene in na kolobarčke narezane jagode ter nanje razprostremo stepeno sladko smetano, ki smo ji dodali vanilijev sladkor. Zvijemo v rulado. Z zmletim sladkorjem posipamo po ruladi.

Biskvitna rulada z jagodami
Profimedia

Slastni jagodni liker

Sestavine: 1 kg jagod, 1 l dobrega žganja, 1 kg sladkorja

Dobro zrele jagode damo v steklenico s širokim vratom in jih prelijemo s žganjem. Steklenico dobro zapremo in jo postavimo za en teden na sonce. Za boljši okus in vonj lahko dodamo strok vanilije, nekaj klinčkov in košček cimeta. Čez en teden skuhamo sladkor, in ko se ohladi, ga dodamo k odcejenemu jagodnemu soku. Po nekaj dneh ga spet precedimo, nalijemo v steklenice in shranimo.

Slastni jagodni liker
Profimedia

Solata z jagodami in šparglji

Sestavine: 300 g jagod, 300 g špargljev, žlička balzamičnega kisa, nekaj listov zelene solate, sok polovice limone

Špargljem odlomimo olesenele dele, mehkejše dele pa skuhamo v malo slane vode ali v pari. Nalomimo jih na dva do tri centimetre dolge kose. Jagode očistimo in narežemo na tanke rezine. Solato dobro operemo in jo posušimo ter natrgamo na manjše kose. Jagode, šparglje in solato narahlo premešamo in pokapljamo z balzamičnim kisom in limoninim sokom. Namesto zelene solate lahko uporabimo rukolo, lahko pa dodamo tudi na tanke kolobarje narezano mocarelo.

Solata z jagodami in šparglji
Profimedia

Jagodna torta z belo čokolado

Sestavine: 700 g sladke smetane, 600 g jagod, 300 g moke, 300 g masla, 300 g sladkorja, 250 g bele čokolade, 8 jajc, zavitek instant kvasa, malo soli, rum

Maslo in sladkor z električnim mešalnikom penasto zmešamo, nato dodamo jajce. Moko pomešamo skupaj s kvasom in ščepcem soli ter dodamo sladkorni masi. Dobljeno maso razdelimo v tri tortne modele enake velikosti in jih pečemo 30 minut na 180 stopinj Celzija. Oblate dobro ohladimo. Nato 200 g sladke smetane segrejemo do vrelišča in v njej raztopimo na koščke nalomljeno belo čokolado. Kremo razredčimo z nekaj žlicami ruma in jo 12 ur pustimo počivati v hladilniku. S polovico kreme premažemo prvi biskvit in ga okrasimo z 200 g očiščenih in narezanih jagod. Pokrijemo ga z drugim biskvitom in postopek ponovimo. Nato damo na vrh še tretji biskvit. Torto okrasimo s preostankom stepene smetane in z jagodami.

Jagodna torta z belo čokolado
Profimedia

Jogurtova krema z jagodami

Sestavine: 8 listov želatine, 500 g jagod, sok in lupina limete, 2 zavitka vanilijevega sladkorja, 400 g smetanovega jogurta, 2 žlici sladkorja v prahu, 200 ml sladke smetane

Štiri liste želatine namočimo, ožamemo in raztopimo. Polovico jagod pretlačimo skupaj z limeto, lupino in vanilijevim sladkorjem v jagodni pire. Želatino vmešamo v jagodni pire. Ko se ta ohladi in se začne rahlo strjevati, primešamo še drugo polovico jagod, ki smo jih narezali na koščke. Preostalo želatino uporabimo za jogurtovo kremo, in sicer jo namočimo, jogurt pa zmešamo s sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem. Želatino raztopimo in počasi vmešamo v jogurt, prav tako stepeno smetano. Jagode in jogurtovo kremo izmenično dajemo v steklene posodice in te damo za eno uro v hladilnik. Vegetarijanci lahko želatino zamenjajo z rastlinskim želejem, imenovanim agar agar.

Jogurtova krema z jagodami
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta