(RECEPT) Specimo medenjake! S tem enostavnim in hitrim receptom bo vaš dom še cel dan omamno dišal po praznikih

Bonbon Bonbon
21.12.2023 08:53

Ko hišo preplavi omamni vonj peke piškotov, nas prevzameta prijetno vzdušje in občutek družinske harmonije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
NIč ne diši bolj praznično od svežih medenjakov.
Profimedia

Božično-novoletni prazniki se spet približujejo in veselimo se gnetenja in oblikovanja testa, okusnih nadevov, oreščkov, dišečega cimeta in klinčkov. Vsekakor se z domačimi keksi pogosteje srečujemo v hladnejših dneh in ob praznikih, takrat so mize najbolj obložene. Kaj, če bi letos svoj dom napolnili z omamnim medenim vonjem medenjakov, ki so značilni za ta čas, čeprav srce prijetno pobožajo kadarkoli.

Če ste ustvarjalni, lahko glazuri dodate tudi nekaj kapljiv barve za živila in medenjake pisano okrasite.
Profimedia

Medenjaki, ki vedno uspejo

Sestavine

Testo: 150 g medu, 150 g rjavega sladkorja, 150 g masla, 700 g moke (najboljša je pirina ali pšenična polnozrnata), po en ščepec cimeta, kardamoma, mletih klinčkov, muškatnega oreščka, 1 jajce, 1 rumenjak, 1 žlička pecilnega praška, žlička sode bikarbone, 0,5 dl mleka

Glazura: 1 beljak, 100 g sladkorja v prahu

Priprava

Na kuhalnik pristavimo kozico z medom, ki ga segrevamo do vretja, nato odstavimo in ohladimo. V skledi zmešamo moko, sladkor, sodo bikarbono in začimbe. Na sredini naredimo jamico. V skledici razžvrkljamo jajce in rumenjak ter ju skupaj z medom zlijemo v jamico. Po testu posujemo še na koščke narezano maslo. Maslo damo že nekaj ur pred uporabo iz hladilnika. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo, ki naj počiva vsaj pol ure. Vklopimo pečico na 170 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko in na rahlo pomokani površini razvaljamo testo na 0,5 centimetra debelo. Z modelčkom za kekse oblikujemo poljubne oblike in jih polagamo na pekač. Pečemo jih v ogreti pečici približno 18 minut. In jih nato ohladimo na rešetki. Še tople medenjake premažemo s sladkorno glazuro. V skodelici zmešamo beljak in sladkor v prahu in s čopičem premažemo medenjake.

Če jih pravilno shranite, ostanejo medenjaki dolgo sveži.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta