(RECEPT) Se je lotevate prvič? Tako enostavno in hitro spečemo orehovo potico, ki vedno uspe

Bonbon Bonbon
20.12.2023 09:56

Zgodba o potici. Skozi desetletja je izgubila nekaj čara domače peke, a še diši po praznikih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenci jo pečemo že nekaj stoletij.
Profimedia

Nadevan zvitek je gospodinja položila v model za šarkelj in ga na enem mestu skrbno združila v obroč. Pecivo, ki se je speklo, ni bilo na videz nič podobno potici, kakršno pečemo danes, ko položimo zvitke vzdolž v pekač drugega ob drugega. Potica izhaja iz besede povitica, saj je nadev povit v testo. Veljala je za obredno in praznično pecivo. Gre za slovensko kulinarično posebnost. Slovenci jo pečemo že nekaj stoletij. Njena enkratnost je v tem, da vsaka gospodinja speče nekoliko drugačno. Razlikujejo se lahko po okusu in aromi, seveda pa tudi po bogastvu in raznolikosti nadeva. Prvotno so pekli potice v okroglih glinastih potičnikih, kasneje tudi v podolgovatih rebrastih glinastih modelih. Ti so bili primernejši za peko potic v krušnih pečeh. Danes jih pečemo tudi v modernih pečicah in zanje uporabljamo modele iz pločevine, s teflonsko oblogo. Res je, da je potica izgubila nekaj čara domače peke, vendar vonj po sveže pečeni potici še vedno olepša praznike.

Potica izhaja iz besede povitica, saj je nadev povit v testo.
Profimedia

Recept za orehovo potico

Sestavine: Kvasec: 1 dl mleka, 4 dag kvasa, žlica sladkorja, žlica moke. Testo: 1 kg mehke pšenične moke, vrečka pecilnega praška, vrečka vaniljevega sladkorja, 2 žlički soli, žlica kisle smetane, 0,4 l mlačnega mleka, 10 dag sladkorja v prahu, 10 dag masla, 4 rumenjaki, 4 žlice ruma, žlička naribane limonine lupine, rahel sneg iz 1 beljaka. Nadev: 1 kg mletih orehov, 2,5 dl toplega mleka, 1 rumenjak, sneg enega beljaka, 25 dag sladkorja v prahu, žlica medu, žlica naribane limonine lupine, vrečica vaniljevega sladkorja, 4 žlice ruma.

V za ogenj odporni skledi iz kvasa, 1 dl toplega mleka, žlice sladkorja in žlice moke napravimo kvasec. Zmešamo z metlico ali z mešalnikom in na zmerno ogreti plošči štedilnika ali v topli pečici pustimo, da naraste. Medtem v veliko skledo presejemo moko in pecilni prašek, premešamo, dodamo kvasec, sol in vse druge sestavine za testo, razen masla, ki ga razpustimo. Gnetemo približno deset minut, dodamo zmehčano maslo in gnetemo še deset minut, nato testo previdno premažemo z oljem. Pečico ogrejemo na 30 stopinj C, položimo vanjo testo in ga v priprti pečici pustimo vzhajati približno eno uro. Nato ga vzamemo iz pečice, razvaljamo na 5 mm debelo, obrežemo, da dobimo lep pravokotnik, in ga enakomerno premažemo z orehovim nadevom. Na drobno zvijemo in položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Potico premažemo z rahlo stepenim beljakom, na gosto prebodemo z zobotrebcem, da skorja pozneje ne bo odstopala. V rahlo ogreto pečico damo potico vzhajati za 40 minut, nato jo približno eno uro pečemo pri 180 stopinjah C. Ko je pečena, jo še 15 minut pustimo počivati v pekaču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta