(RECEPTI) Dobro je imeti jajca! Tako boste naredili popolne snežne kepe, rižev narastek in še kaj

Bonbon Bonbon
10.05.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snežne kepe
Profimedia

Snežne kepe

Sestavine: 1 l mleka, 7 beljakov, 180 g sladkorja, vanilijev sladkor, ščepec soli. Za vanilijevo kremo pa: mleku, ki je ostalo pri kuhanju snežnih kep, dodam še ca. 2 dl svežega mleka, 2 vanilijeva pudinga, 4 žlice sladkorja

Med stepanjem beljakov dodamo ščepec soli in postopoma ves sladkor in vanilijev sladkor. Ko nastane trd sneg, še nepretrgoma stepamo približno tri do pet minut. Na ogenj pristavimo ponev z višjim robom in vanj vlijemo liter mleka ter ga na nižji temperaturi segrevamo tik do vrelišča. Nato z žlico v vroče mleko polagamo žličnike iz beljakov in kuhamo na vsaki strani 50 sekund. Kuhane žličnike s penovko poberemo iz mleka in jih odlagamo na cedilo, da se odteče mleko. Postopek ponavljamo tako dolgo, da porabimo ves sneg iz beljakov. Snežne kepe previdno naložimo v steklene kozarce. Po navodilu iz vrečke zmešamo dva vanilijeva pudinga. Mleku, ki nam je ostalo od kuhanja snežnih kep, dolijemo ca. 2 dl svežega mleka in pustimo, da zavre, nato vanj zakuhamo pudinga. Puding naj bo bolj redek, prelijemo ga po snežnih kepah.

Juha z jajci in rižem

Sestavine: 2 l juhe (lahko tudi iz jušne kocke), 100 g riža, 2 jajci, 50 g parmezana, ščep muškatnega oreščka, sesekljan drobnjak

Juho zavremo in vanjo vsujemo riž, da se skuha. V skledici stepemo jajci, dodamo nariban parmezan, solimo in dodamo ščep muškatnega oreščka. Ko je riž kuhan, ga zajamemo s penovko in stresemo k jajčni mešanici. Mešamo, da jajce zakrkne, nato dolijemo še malo vroče juhe. Riž z jajcem stresemo nazaj v lonec z juho, potresemo s sesekljanim drobnjakom, premešamo in ponudimo.

Juha z jajci in rižem
Profimedia

Vražja jajca

Sestavine: 6 jajc, 200 g šunke, 200 g majoneze, 80 g parmezana, 2 žlički kečapa, žlička tabaska, peteršilj, sol, poper

Jajca skuhamo, prepolovimo in odstranimo rumenjake. Slednje dobro pretlačimo z vilicami, dodamo na kockice narezano šunko, majonezo, kečap, parmezan in tabasko. Premešamo, solimo in popramo. Z maso napolnimo beljake, jih zložimo na krožnik in okrasimo z vejicami peteršilja.

Vražja jajca
Profimedia

Beluši z jajci

Sestavine: 700 g belušev, 3 jajca, olivno olje, žlica gorčice, žlica sesekljane čebule, žlica sesekljanega peteršilja, malo koprca, malo kisa

Belušem odrežemo trdi del, jih olupimo in skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali malo kisa. Ko so mehki, jih odcedimo. Vmes v trdo skuhamo jajca in jih pretlačimo. Dodamo olivno olje, malo kisa, gorčico, sesekljani peteršilj in koprc ter sesekljano čebulo. Če je zmes pregosta, dodamo nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali beluši. Preliv dobro premešamo in z njim prelijemo kuhane beluše.

Beluši z jajci
Profimedia

Cesarski praženec

Sestavine: 70 g mehke moke, 1,5 dl sladke smetane, 2 jajci, 30 dag sladkorja, sol, maslo, sladkor v prahu

Moko presejemo v posodo, prilijemo sladko smetano, dodamo dva rumenjaka in ščepec soli in razžvrkljamo. Beljake stepemo v trd sneg, na koncu vanj vmešamo sladkor, sneg pa previdno vmešamo v pripravljeno testo. V ponvi močno razgrejemo maslo in nanj vlijemo testo. Ko je spodaj pečeno, obrnemo in s pomočjo dveh vilic, tako da po ponvi vlečemo v nasprotno smer, praženec raztrgamo na koščke (seveda so priporočljive lesene vilice ali iz snovi, ki ne poškoduje posode). Posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo s kompotom ali z redko vročo marmelado.

Cesarski praženec
Profimedia

Rižev narastek

Sestavine: 2 dl (okroglozrnatega) riža, 6 dl mleka, 3 jajca, 1 žlica surovega masla, 4 žlice sladkorja, po želji 1 zavojček vanilijevega sladkorja in/ali naribana lupina 1 limone, maslo in ostra moka za pekač (ali papir za peko), po želji marmelada, malinovec (ali kak drug sadni sirup) ali kompot

Riž pristavimo z mlekom in na majhnem ognju kuhamo približno deset minut, da ostanejo zrna še nekoliko trda in nesprijeta. Ohladimo. Maslo stepemo z rumenjaki in sladkorjem, po želji dodamo limonino lupinico. Dobro vmešamo riž. Pekač namažemo z maščobo in ga pomokamo (ali obložimo s papirjem za peko). Beljake stepemo v trd sneg in ga previdno primešamo k rižu. Damo v pekač, po vrhu zgladimo in pečemo pri 175 do 200 stopinjah Celzija približno eno uro. Postrežemo toplo ali hladno, po želji z marmelado, sirupom ali kompotom, kot sladico ali samostojno večerjo.

Rižev narastek
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta