Shujševalni trik: Če pred obrokom pojeste to živilo, boste zaužili 7 odstotkov manj kalorij

Bonbon Bonbon
19.05.2023 10:54

Ko dosežete želeno telesno težo, se boste počutili bolje kot kdaj prej, toda da bi zares začeli živeti zdravo, si omislite strategijo ohranjanja nove postave in vztrajajte pri njej

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Izguba kilogramov je težka naloga, toda še večji izziv je ohranjanje nove postave. Medtem ko uživate v uspehu in se hvalite z novim videzom, bi lahko bili neprijetno presenečeni, obenem pa bi ponovno pridobili težko izgubljene kilograme. Mnogi mislijo, da bo izguba odvečnih kilogramov takoj spremenila njihovo življenje, strokovnjaki pa opozarjajo, da je to težak začetek še težje poti, saj je vzdrževanje želene teže podobno življenju z diabetesom ali alergijami na hrano. Zahteva stalni trud in previdnost. Toda na srečo obstajajo strategije, ki lajšajo proces ohranjanja postave in preprečujejo vrnitev odvečnih kilogramov. Pripravite se na fizične in čustvene spremembe, do katerih bo prišlo med uresničevanjem vaših ciljev oziroma hujšanjem, vendar se zavedajte, kaj je treba narediti, da bi izpolnili svoja pričakovanja in ostali vitki daljše obdobje. Za začetek se vprašajte, zakaj je izguba kilogramov za vas pomembna. Ali je vaš cilj izboljšati zdravje ali pa upate, da bo novi videz povzročil kaj drugega - najdbo partnerja, povišanje plače ali več pozornosti družine in bližnjih? Če zdravje ni vaš primarni cilj, obstaja možnost, da boste razočarani nad končnim rezultatom, to pa bo zmanjšalo motivacijo in povzročilo, da se ne boste več držali dietnega programa. Zaradi tega se posvetujte s svetovalcem, ki vam lahko pomaga v boju z določenimi izzivi, pravijo v ameriškem Združenju za hujšanje. Iskanje pravega izvora nezadovoljstva je začetna točka, s katere se je treba premakniti, da bi bilo dolgoročno ohranjanje postave uspešno.

Profimedia

Odzivi okolice

Medtem ko vas bodo prijatelji in znanci podpirali v boju s kilogrami, bodo drugi ogorčeni. Nekateri bodo morda šli celo tako daleč, da bodo vaš uspeh poskušali sabotirati. Velika izguba kilogramov je drastična sprememba, opozarjajo psihologi. Napetosti ne naraščajo samo zaradi zavisti (nekaterih ljudi) iz okolice, temveč primarno zaradi izginjanja skupnih izkušenj. Potreben je čas, da se vsi navadijo na vaš novi videz. Bližnje, zlasti partnerja, poskusite vključiti v proces sprememb, skozi katere greste. Skupaj se vpišita k telovadbi, skupaj pripravljajta obroke. Če vas okolica še naprej ne podpira, pojasnite, zakaj vam je doseganje cilja tako pomembno, povejte jim, da želite imeti več energije in samozaupanja, želite se počutiti bolje in biti zadovoljni. Če ste s prijatelji zahajali v restavracije, spremenite to navado in raje pojdite v kino ali na pijačo. 

Blagodejni učinki zelenjave 

Na prvi pogled se zdi, da je zelenjava osnova dietne prehrane, in ob dobrem delu to tudi drži. Surova ali kuhana zelenjava zmanjšuje občutek lakote, zaradi velikega deleža vode in vlaknin pa je tudi nizkokalorična, pojasnjujejo strokovnjaki za prehrano. Ameriški znanstveniki so v raziskavi dokazali, da so ljudje, ki so pred glavnim obrokom pojedli majhno porcijo nizkokalorične solate, zaužili za sedem odstotkov manj kalorij med obrokom, tisti, ki so pred glavnim obrokom zaužili večjo porcijo nizkokalorične solate, pa so zaužili celo za dvanajst odstotkov manj kalorij. Številnim ljudem, ki so shujšali, je uspelo ohraniti novi videz z uporabo manj znanstvenega pristopa. Preprosto so se navadili polovico krožnika napolniti z zelenjavo in dodati velike količine zelenjave v sendviče, jedi s testeninami in omlete. 

Profimedia

Vedno previdno

 Slabe navade je težko spremeniti. Če zmeraj naročate praženo in kalorično hrano v priljubljenih restavracijah, ki jih redno obiskujete po službi, ali če se po stresnem dnevu nagradite z veliko porcijo sladoleda, boste tudi po hujšanju še naprej menili, da se imate občasno pravico nagraditi. Bodite previdni, saj vedno obstaja nevarnost, da boste to "nagrajevanje" prakticirali prepogosto, in tako se bodo tudi kilogrami hitro vrnili, z njimi pa tudi slabe navade, ki ste se jih komaj znebili. Na žalost tudi majhne napake, kot je pridobitev enega ali dveh kilogramov, povzročijo težave. Zato je pomembno, da se takoj odzovete z uporabo metode, ki ste jo uporabljali na začetku procesa hujšanja. Najprej obrišite prah s tehtnice. Ameriška raziskava je namreč pokazala, da se je večina vprašanih, ki jim je uspelo obdržati novo težo, tehtala vsaj enkrat tedensko, več kot polovica pa vsak dan. Tehtnica hitro da znak za preplah. Takoj ko prestopite postavljeno mejo, se je najbolje vrniti k dietnemu načrtu, ki vam je na začetku sploh omogočil izgubo kilogramov. Pisanje dnevnika prehrane vam prav tako lahko pomaga pri preprečevanju vračanja kilogramov, enako tudi posvetovanje z osebnim trenerjem ali strokovnjakom za prehrano. Tri leta trajajoča ameriška raziskava, v katero je bilo vključenih 1032 ljudi s čezmerno telesno težo, je pokazala, da je 77 odstotkom vprašanih, ki so se odločili za individualno svetovanje, uspelo zmanjšati telesno težo. Prepričljiv rezultat so pokazale tudi podporne skupine, saj je 69 odstotkov vprašanih ohranilo želeno težo. Celo redki, neredni sestanki s strokovnjakom za prehrano, svetovalcem ali dobrim prijateljem, ki je prav tako na dieti, bodo imeli za rezultat večjo mero odgovornosti, vam pa bodo pomagali življenjski stil, prehranske navade ter program vadbe prilagoditi novi teži in svojim potrebam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta