Lahko za vikend malce grešim? Se mi lahko skrči želodec? Tukaj je 5 največjih zmot o hujšanju

Bonbon Bonbon
24.03.2023 06:00

Ob vseh dietah in informacijah o izgubi kilogramov je težko ugotoviti, kaj bo najboljše delovalo na naše telo. Tukaj pa je 5 največjih napačnih predstav o hujšanju, prehranjevanju in izgubi teže.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

1. "Ogljikovi hidrati so slabi": v nasprotju s tem prepričanjem so ogljikovi hidrati bistvenega pomena za uravnoteženo in zdravo prehrano ter ohranjanje ravni energije. Slabi za nas so ogljikovi hidrati, ki vsebujejo veliko rafiniranega sladkorja, vendar polnozrnate žitarice, sadje in zelenjava so pomembni za naš videz in splošno zdravje.

2. "Nemastna hrana je boljša od tiste z malo maščobami": mnogi nemastni izdelki so polni rafiniranega sladkorja in soli, da bi imeli boljši okus. Majhne količine maščob pa so za telo celo pomembne, saj nam dajejo občutek sitosti in je bolj verjetno, da se ne bomo prenajedli.

Profimedia

3. "Lahko pojem vse, če telovadim": z vadbo res izgubljamo kalorije, vendar pogosto precenimo, koliko smo jih v resnici porabili. In če zaužijemo enako količino kalorij, kot smo jih izgubili (ali celo več), se znajdemo v začaranem krogu.

4. "Če se pazim čez teden, lahko grešim za vikend": če boste nekaj dni pretiravali s prehrano, se ves trud uživanja zdrave hrane in telesne aktivnosti ne bo izplačal. Poskušajte grešiti v zmernih količinah tudi čez teden in ne pretiravajte čez vikend.

Profimedia

5. "Če bom manj jedla, se mi bi zmanjšal želodec": če boste dlje časa brez prave hrane, boste upočasnili metabolizem in zmedli funkcije telesa, kar pogosto vodi v prenajedanje. Telo potrebuje dobro in zdravo hrano, le s pravilno prehrano boste lahko zdravo shujšali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta