Spijete dovolj vode? S tem preprostim trikom preverite, ali ste dehidrirani

Bonbon Bonbon
13.05.2021 06:00
Čeprav bo do kože prišel samo delček sicer velike količine zaužite vode, se kar pridružite četici tistih, ki jih na vsakem koraku spremlja steklenička z vodo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pomlad je čas, ko pod toplimi žarki sonca pokažemo več gole kože, zato seveda takrat tudi bolj opazimo spremembe na njej, ki so posledica zunanjih in notranjih vplivov, nezadržno pa jih povzroča zob časa oziroma proces staranja. Mehka in na dotik prijetna koža v dermi vsebuje 80 odstotkov vode, v epidermi od 60 do 65 odstotkov, njen površinski sloj, sestavljen iz odmrlih celic kože, pa 13 odstotkov vode. Prav od površinskega sloja je odvisno tudi stanje spodnjih slojev, saj gre za sloj, ki ščiti; če ga ne bi bilo, bi v 24 urah skozi kožo izgubili osem in pol litrov vode. Zato moramo površino kože čuvati pred škodljivimi zunanjimi vplivi, ki slabijo njene funkcije.

Najhujša sovražnika kože sta podnebje, kamor sodijo vročina, mraz, sonce in veter, ter umazanija. Dodati moramo vodni kamen, preveliko uporabo detergentov, drgnjenje z obleko, neprimerno nego in napačno izbrane izdelke zanjo. Pomemben dejavnik je seveda tudi starost. S staranjem namreč oslabi tudi naš občutek za žejo. Postopno je pomanjkanje vode v organizmu videti na naši koži, ki je utrujena, izgublja sijaj in svežino.

Profimedia

Če je koža na obrazu naravno suha, potem je koža na telesu suha še veliko bolj. V koži po telesu je namreč devetkrat manj žlez lojnic kot na obrazu, posledica pa je suha in groba koža na nogah, laktih, pogost je občutek srbenja in zategovanja. Velika napaka je, če mislimo, da bomo suho kožo rešili z mastnimi kremami in olji. Trenutni učinek sicer bo, vendar koži z mastnim oljem ne nadomestimo potrebe po vlagi. Treba je vedeti, da dehidracija lahko grozi tudi mastni koži. Vazelina in glicerin sta sestavini, ki koži omogočata normalno delovanje, pri tem pa ne izgubi vode. Koristne so tudi nekatere sadne kisline. Dovolj vlage potrebujejo tudi naši lasje in nohti. V drogerijah je na voljo dovolj izdelkov za ohranjanje ali nadomeščanje vlage lasem in nohtom.

Najpomembneje je popiti dovolj vode, od dva do tri litre na dan po kozarec hkrati. Voda pomaga pri čiščenju jeter in ledvic ter pri izločanju škodljivih snovi iz telesa. Ob pomanjkanju vode dehidriramo in naši organi (mišice, jetra, ledvice ...) ne delujejo optimalno. Optimalno delovanje ledvic denimo omogoča, da maksimalno pokurimo maščobe. Povečan vnos vode ne le poveča izločanje urina, ampak tudi preprečuje zadrževanje vode. Ko pijemo vodo, hladnejšo od naše telesne temperature, telo porabi več kalorij. Poleg tega je človek, ki popije dovolj vode, bolj vzdržljiv in lažje premaguje napore - znano je namreč, da možgani delujejo počasneje, če jim primanjkuje tekočine, zato strokovnjaki svetujejo, da s pitjem vode ne gasimo žeje, ampak jo preprečujemo s tem, da redno pijemo vodo. Pri tem je dobro vedeti, da bo do kože prišel samo delček sicer velike količine zaužite vode.

Natalija Jurše

Približno 70 odstotkov našega telesa sestavlja voda, zato je razumljivo, da pijemo ravno to, kar je največji del našega telesnega ustroja. Tudi mišice so trdnejše, če zaužijemo dovolj vode, ki je potrebna za razgradnjo proteinov in porabo ogljikovih hidratov - kemijsko pretvarjanje slednjih v energijo ni mogoče brez dodatne količine vode. S pitjem vode se borimo tudi proti preveliki telesni teži, kajti občutek lakote in žeje enakomerno kažeta na potrebe naših možganov. Če obeh občutkov med seboj ne ločimo, lahko občutek za lakoto pomešamo z občutkom za žejo in jemo, ko smo v resnici žejni.

Naše telo izgublja vodo na več načinov. Najpogostejši je z izločanjem urina. Poleg tega skozi kožo in pljuča porabimo liter vode na dan, s povečanjem fizičnih naporov pa se lahko ta poraba zaradi znojenja in dihanja tudi podvoji. S potenjem se telo bori proti vročini, takrat se aktivirajo notranje mišice, ki vzdržujejo telesno temperaturo. Ali popijemo dovolj vode, lahko preizkusimo kar sami, in sicer z nadzorom urina - če je belo rumen, tako rekoč brezbarven, smo na pravi poti, če je temno rumen ali rumen in z močnim vonjem, pa pomeni, da zaužijemo premalo vode.

Z izjemo srčnih bolnikov, ki naj se o količini popite vode najprej posvetujejo z zdravnikom, velja, da se je pametno pridružiti četici tistih, ki jih na vsakem koraku spremlja plastenka z vodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta