Ste depresivni in čemerni? Pomagajte si z banano

Bonbon Bonbon
15.08.2022 06:00

Ste vedeli, da poznamo več sto vrst banan, da zrastejo bananovci od dva do devet metrov visoko in da zraste na enem kar do 60 kilogramov banan na leto? So popoln naravni prigrizek, saj so zdrave in nasitne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tako zatrjujejo strokovnjaki, ko pojasnjujejo, da se koristi banan spreminjajo glede na zrelost. A naj bo tako ali drugače, banane imajo zaradi svoje sestave ugodne učinke na počutje. Med drugim so izdaten vir kalija, ki je življenjsko pomembna rudnina za delovanje mišic in živcev. Uživanje večjih količin kalija pa pripomore tudi pri preprečevanju visokega krvnega tlaka. Strokovnjaki so si edini, da banane pomagajo pri velikih telesnih naporih. To pa pomeni, da se okrepimo, če zrele banane užijemo po 30 minutah vadbe, ko je mišična energija izčrpana. Manj zrele banane odpravljajo zaprtje, medtem ko sladke banane pomagajo pri driski. Tisti, ki imajo težave zaradi rane na želodcu, pravijo, da nanje delujejo pomirjevalno. Številni poskusi o vplivu banan na želodčne razjede so namreč pokazali, da spodbujajo nastajanje celic in sluzi v želodčni sluznici, to pa pomeni, da naj bi obložile in okrepile želodčno steno ter pomagale zdraviti nastale razjede in jih tudi preprečevati. Ker naj bi ti tropski sadeži, ki jih lahko uživamo vse leto, povečevali možgansko moč, jih še zlasti priporočajo študentom. Uživanje banan naj bi koristilo tudi med odvajanjem od kajenja, saj so bogate z vitamini B, ki mirijo živčni sistem.

Profimedia

Pomagajo tudi pri premagovanju depresije, saj vsebujejo aminokislino triptofan, ki se pretvarja v serotonin, imenovan tudi hormon sreče. Banane zaradi vitamina B6, ki ga vsebujejo, uravnavajo raven glukoze v krvi in s tem tudi razpoloženje. Zavoljo te lastnosti priporočajo uživanje banan ženskam s predmenstrualnim sindromom. Tako ni čudno, da se nutricionisti radi pošalijo, da bi jabolko na dan, ki po starem reku prežene zdravnika stran, lahko zamenjali z banano. Banana je namreč odličen vir esencialnih aminokislin, vlaknin, kalija in vitamina C, poleg tega vsebuje probiotike – snovi, ki koristno vplivajo na črevesno floro. Kalij uravnava krvni tlak, vlaknine preprečujejo bolezni srca, v bananah pa je tudi dovolj železa, da že v kali zatrejo slabokrvnost.

Profimedia

Prav tako pospešujejo vsrkavanje drugih hranilnih snovi, dajejo energijo, ker pa vsebujejo triptofan, prispevajo k boljšemu počutju in pomirjajo. Delujejo kot antacid – nevtralizirajo kislost želodčnega soka, blagodejne so pri driski in tudi zaprtju ter zmanjšajo tveganje za nastanek raka na ledvicah. Več kot dovolj razlogov, da si privoščite banane. Če ne več, pa vsaj eno na dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta