10 dragocenih nasvetov za sijajne lase na plaži

Bonbon Bonbon
05.08.2022 06:00

Pomislite kdaj, kako škodujete lasem, ko jih izpostavljate ultravijoličnemu sevanju v zraku, soli, vetru, pesku, kloru in drugim agresivnim dejavnikom, ki jih izsušujejo, poškodujejo, načenjajo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pa ni treba, da je tako. Pomagajte jim preživeti, ohraniti vitalnost in sijaj. Poletje je največji sovražnik las, saj so takrat izpostavljeni številnim zunanjim dejavnikom, ti pa jih s svojim agresivnim delovanjem poškodujejo.

Največji sovražnik las je sonce, še zlasti njegovi ultravijolični žarki: ti izsušijo zaloge vode v laseh, zaradi česar postanejo suhi in izgubijo mehkost in sijaj. A to še ni vse. UV-žarki pospešujejo proces nastajanja prostih radikalov in zato zbledi melanin, temni pigment, od katerega je odvisna barva las, medtem ko keratin, torej beljakovina, iz katere so lasje, propade. Ti procesi oslabijo in naposled uničijo sestavo las, tako da postanejo izredno krhki in se hitro trgajo. Poškodbam so bolj izpostavljeni svetli in rdeči lasje, ker vsebujejo manj melanina in so občutljivejši od temnorjavih in črnih las. Še občutljivejši pa so lasje, ki so kemično obdelani.

Pripravite jih za letovanje

Lasje zahtevajo posebno pozornost in nego, če hočete, da bodo na plaži videti zdravi in lepi. Prvi korak je v tem, da se odpravite k frizerju, da vam odreže spokane vrhove, ki pospešujejo odpiranje luskinic keratina, s tem pa izsuševanje las in poškodbe njihove sestave. Če načrtujete novo pričesko, se odločite za takšno, ki jo boste zlahka vzdrževali brez uporabe sušilnika, ščetke in izdelkov za oblikovanje pričeske: lase obvarujte tega mučenja vsaj poleti. Potem si privoščite intenzivno obdelavo s hidratantnimi in hranljivimi maskami, da bi si lase okrepili in jih naredili odpornejše zoper stres, ki ga bo pomenilo dolgotrajno celodnevno bivanje na plaži. Lase si operite z obnovitvenim šamponom, pri šamponiranju pa lasišče temeljito zmasirajte: s tem boste pospešili dotok krvi in zboljšali mikro krvni obtok, pospešili izločanje toksinov in celično presnovo. Če imate izrazito slabe lase, jim boste vitalnost na najboljši način povrnili s tem, da jih intenzivno obnavljate z uporabo ampul ali losjonov za krepitev korenin. Redno jih nanašajte vsaj mesec dni, preden odpotujete na morje, poleg tega pa nekajkrat na teden uporabite medicinski šampon zoper izpadanje las.

Profimedia

Hrana močno vpliva na zdravje, še posebej pomembna pa je poleti, ko lasje potrebujejo dodatno pomoč od znotraj, da bi lahko kljubovali vsem zunanjim napadom. Za zdrave lase in lasišče so nujni soli in oligoelementi, denimo železo, baker in cink, ki sestavljajo strukturo las, vendar jih z znojenjem veliko izgubimo. Zato bi morali biti na vašem jedilnem listu čim pogosteje sveža listnana zelenjava, zelena solata in špinača, ohrovt in orehi, modre ribe, morski sadeži in jetra. Potem je treba uživati čim več sadja. Naposled so dragocen zaveznik lepote rastlinske beljakovine, navzoče v soji - krepijo strukturo las in jih naredijo sijajnejše.

Lase je podobno kot kožo treba zaščititi z geli, spreji ali olji. Poletni pripravki poleg UVB- in UVA-filtra vsebujejo tudi negovalne snovi, denimo olivno ali ricinusovo olje, in rastlinske ekstrakte, ki lase hranijo in blažijo posledice škodljivega delovanja sonca, soli in klora. Nanesti jih je treba najmanj pol ure pred izpostavitvijo soncu in potem spet vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju.

Deset zlatih pravil

1. Nikamor brez slamnika

Najboljša zaščita pred soncem so slamniki, kape in rute: nosite jih zmeraj, ne le na plaži, marveč tudi ob vsaki dejavnosti v pripeki, naj gre za šport, sprehod ali izlet v naravo. Prednost imajo svetli izdelki.

2. Kapa zoper klor

V bazenu nosite zmeraj plavalno kapo iz lateksa, ker boste le tako lase zaščitili pred klorom, ki ga dodajajo vodi. Klor lase bledi in izsušuje, napada kožo lasišča, jo draži in povzroča srbenje.

3. Najboljša pričeska za vroče dni

Na plaži je lase najbolje imeti zvezane v rep ali majhen, rahel šinjon, da bi bili čim manj izpostavljeni sončnim žarkom. Povezani lasje so tudi bolje zaščiteni pred peskom, vetrom in morsko soljo v zraku, ki lase meša in zavozlava.

4. Samo blagi šamponi

Poleti je treba lase prati pogosteje, da odstranimo ostanke soli, klora, peska in znoja. Pogostejše pranje las pa zahteva pravi izbor šamponov: prednost mora veljati neagresivnim vrstam, ki jih je mogoče uporabljati vsak dan, ki se močno ne penijo in imajo pH vrednost med 5 in 7.

Profimedia

5. Ne varčujte z balzamom

V poletnih mesecih je balzam najpomembnejši pripravek za nego in zaščito las, še zlati pobarvanih in obdelanih. Nanaša se ga vsak dan, enkrat do dvakrat na teden pa lasem privoščite intenzivno obdelavo z obnovitvenim balzamom z globinskim delovanjem.

6. Naravno sušenje

Kadar je le mogoče, naj se vaši lasje posušijo po naravni poti, saj tudi uporaba sušilnika sodi med agresivne dejavnike. Če pa nikakor ne morete brez sušilnika, naj bo najmanj 20 centimetrov oddaljen od glave, pred sušenjem pa na lase nanesite balzam, ki se ne izpira.

7. Zadržano z oblikovali

Hkrati uporabljajte največ dva izdelka za oblikovanje las. Pretirana uporaba kemikalij lahko povzroči srbenje lasišča in nastanek prhljaja.

8. Dvakrat na teden intenzivna obdelava

Dvakrat na teden balzam nadomestite z obnovitveno masko, da bi lase globinsko nahranili in naredili odpornejše. Da bi aktivne snovi iz maske prodrle čim globlje v lase, te ovijte v prozorno plastično folijo. Maska naj deluje pet minut.

9. Zdržite brez barvanja

Poleti se izogibajte barvanju las, ker je to zanje stres. Da bi se barva čim dlje ohranila, uporabljajte šampone in balzame, namenjene posebej za ohranjanje barve. Kak izrastek prekrijte z masko za lase ali z barvo za lase v stiku (nanesite samo na korenino).

10. Vsake štiri tedne odrežite vršičke

S tem rezanjem najbolje preprečite pokanje las, hkrati pa jim povrnete polnost, frfotavost in zdrav sijaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta