Telefon prihodnosti bo deloval v omrežju 5g

Vsi si želimo vrhunskih telefonov. Kakšen pa bo telefon prihodnosti? Bo večjih mer in spominjal na tablico, ali pa bo uveljavil novo modo prepogljivih zaslonov ter se spretno zložil? Nekaj je že jasno: deloval bo v mobilnem omrežju 5G.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samsung Galaxy Z Fold2
Samsung

Razvoj pametnih telefonov je na zanimivi prelomnici, kar je lepo vidno že po pogledu v sam vrh ponudbe največjega proizvajalca mobilnikov na svetu. Samsung ima trenutno kar nekaj zastavonoš, ki so pripravljeni na delovanje v mobilnem omrežju 5G; in sicer modela Galaxy Z Fold2 5G in Galaxy Note20 Ultra 5G ter serijo Galaxy S20 pametih telefonov.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G
Gregor Grosman

Telefon Galaxy Z Fold2 zadnje tedne pridno polni spletne strani medijev, upravičeno je deležen velike pozornosti. Samsung je bil med prvimi proizvajalci, ki so idejo o zložljivem zaslonu dejansko uresničili in telefon ponudili na trgu. Čeprav je trenutno še prezgodaj, da bi lahko sodili, ali bomo čez nekaj let vsi uporabljali futuristične mobilne naprave s prepogljivimi ali celo vrtljivimi zasloni, je nekaj jasno: mogoče jih je izdelati. Najlepši dokaz je Galaxy Z Fold2.

Odpremo ga kot knjigo

Kadar je Galaxy Z Fold2 5G zložen, je popolnoma funkcionalen pametni mobilni telefon, opremljen s 15,7 centimetrskim (6,2-palčnim) zaslonom. A to seveda ni vse, nova dimenzija uporabnosti in uporabniške izkušnje vas pričaka, ko zaslon(a) odpremo kot knjigo. Razširjeni AMOLED zaslon z diagonalo 19,3 centimetra namreč ponuja več prostora za predvajanje vsebin, ogled video posnetkov, fotografij, vnašanje zapiskov in celo igranje iger dobijo novo dimenzijo.

Tečaji zaslona so spretno skriti očem in posledično tudi tujkom in umazaniji, nudijo pa brezhibno tekoče zgibanje – telefon lahko odpremo v katerikoli položaj, kar še olajša uporabo. Poleg tega telefon zazna, kaj in kje počnete, ter prilagodi hitrost osveževanja zaslona in njegovo svetilnost.

Samsung Galaxy Z Fold2
Samsung

Piko na i tej zasnovi postavlja večopravilnost, ki je klasični pametni mobilniki ne zmorejo. Z nadgrajeno postavitvijo več oken in kontinuiteto aplikacij smo lahko z dvema aplikacijama večopravilni na zunanjem zaslonu, tega premaknemo na glavni zaslon, odpremo tretjo aplikacijo z razdeljenim zaslonom in se nato preprosto dotaknemo tega, kar želimo početi oziroma predvajati. Hkrati lahko na zaslonu poganjamo kar do tri aktivne aplikacije in se igramo s funkcijo povleci in spusti.

Polna mera adutov

Galaxy Note20 Ultra 5G je, po zaslugi odličnega zaslona, ki zna vse, le pregiba se ne, daljši, telefon pa tanjši in lažji. 6,9-palčni zaslon AMOLED na Note20 Ultra 5G je pravi biser, saj ponuja razkošno ločljivost 3088 x 1440 pik in 120 Hz osveževanje slike, česar bodo veseli predvsem igračarji.

Samsung Galaxy Z Fold2
Samsung

Strojna sorodnika

Po strojni plati sta sicer oba telefona očitna sorodnika. Oba imata vgrajen zelo zmogljiv osemjedrni procesor, ki se ne ustraši nobene naloge, sploh v kombinaciji z 12 GB delovnega pomnilnika. Galaxy Z Fold2 premore 256 GB notranjega pomnilnika, vendar nima reže za kartico microSD. Po drugi strani pa je Galaxy Note20 Ultra 5G bolj prilagodljiv glede hrambe podatkov, saj je na voljo v različica s 128, 256 ali 512 gigabajtov pomnilnika. Oba imata vgrajeno tudi baterijo z enako deklarirano zmogljivostjo – 4500 mAh ne glede na vrsto in velikost zaslona zadošča za suvereno celodnevno uporabo telefona.

Galaxy Note20 serija
Samsung

Galaxy Note20 Ultra 5G za svojo glavno kamero uporablja slavni Samsung senzor z ločljivostjo 108 MP, medtem ko se Galaxy Z Fold2 zanaša na kamero z dolgim opisom: 12 MP Super Speed Dual Pixel AF, OIS, F1.8. Oba telefona imata grajeno še telefoto kamero. Ko gre za ultra široke posnetke, oba telefona uporabljata namreč slikovni senzor ločljivosti 12 MP.

 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.