Urinska inkontinenca: Kako si pomagamo?

Urška Kereži
05.11.2019 06:03

Uživajte v življenju brez tegob, ki jih prinaša nehoteno uhajanje urina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Mnoge ženske med nosečnostjo in po porodu neprijetno preseneča uhajanje urina ob povečanju tlaka v trebušni votlini, ki nastane ob smehu, kašljanju, kihanju, teku ali dviganju težjih bremen. Med nosečnostjo mišice medeničnega dna namreč oslabijo, kar vpliva tudi na mehur. Raziskave so pokazale še, da na inkontinenco vplivajo tudi telesna teža in hormonske spremembe, ki jih prinesejo leta. Težave so tako najbolj pogoste po 40. letu starosti. V nekaterih primerih pa na nehoteno uhajanje urina vpliva tudi vnetje mehurja oziroma urinarnega trakta, ki ni bilo pravočasno ali dokončno zdravljeno.

Spremembe nožnice

Nožnica se stara kot drugi deli telesa. Do prvih sprememb lahko pride že po porodu, ob dvigovanju težkih bremen, dolgotrajnem kašlju ali zaprtosti. Našteti primeri namreč poškodujejo kolagen in vezivno tkivo, zato postane ohlapna, kar najhitreje opazimo med spolnimi odnosi. Zelo pomembni vzroki za hitro izgubo kolagena so tudi kajenje, slaba prehrana, ki ne vsebuje dovolj vitamina C ter pomembnih mineralov, kot sta silicij in žveplo. Ohlapna nožnica pa sčasoma vodi v nastanek stresne urinske inkontinence ali nehotnega uhajanja urina ob naporih, kot so poskoki, tek, ples, kašelj. Z leti spremembe povzroča tudi hormonsko neravnovesje, predvsem menopavza in klimakterij ter posledično pomanjkanje estrogena in progesterona. Nožnica tako postaja vse bolj suha, stene tanjše in občutljive, spolni odnosi so zelo boleči in včasih se pojavijo krvavitve zaradi poškodbe.

Kako si pomagati?

Da boste imele kar najboljši pregled nad težavo, si omislite poseben dnevnik, v katerega zapisujte, kako se obnaša vaš mehur. Ob daljših odhodih od doma, izletih ali počitnicah vam bo prišel zelo prav. V začetni fazi si pomagate predvsem z vajami za krepitev mišic medeničnega dna, še učinkovitejše je najnovejše zdravljenje z laserjem, ki omogoča obnovitev kolagenskega in vezivnega tkiva v nožnici. Na voljo sta tudi zdravljenje z elektrostimulacijo ali magnetno terapijo. V primeru večjih tegob, ko urinska inkontinenca prinaša zdravstvene, higienske in socialne težave, pa se obrnite na osebnega zdravnika, ki vas lahko napoti k specialistu.
Slednji bo ocenil, ali je morda najprimernejša rešitev operativni poseg - klasična sprednja plastika s podpornimi šivi pod sečnico in vstavljanje trakov, imenovanih TVT, pod sečnico. Priskrbite si tudi ustrezne vložke, s katerimi boste suhe in samozavestne ves dan.

Vaja dela mojstrico

1. Treniranje mehurja
Ko začutite, da morate na stranišče, poskusite še nekaj časa zadržati. Če je mogoče, urinirajte le vsako uro, nato razmik podaljšujte za pol ure in čez čas še za pol ure. Nadaljujte, dokler ne boste natrenirale mehurja, da zadrži urin tri do štiri ure.
Drugi način: vsakič, ko začutite potrebo po uriniranju, počakajte 15 minut. To počnite vsaj dva tedna, nato čas podaljšajte na pol ure.
2. Krepitev mišic medeničnega dna
Z vajami krepite mišice medeničnega dna in obenem vplivate na delovanje mehurja. Da bi začutile, kako delujejo, med uriniranjem prekinite tok. Nato ga spet sprostite. To naredite le nekajkrat, samo da začutite prave mišice, nato vaje med uriniranjem ne izvajajte več. Druga različica je, da v vagino vstavite prst in stisnete mišice.
Kako izvajati vaje?
Trebušne mišice ter mišice na zadnjici in stegnih naj ostanejo povsem sproščene. Stisnite mišice medeničnega dna in štejte do deset, nato jih sprostite in ponovno štejte do deset. Vaje ponavljajte trikrat dnevno, najlažje je sede. To lahko počnete med delom v pisarni, med branjem knjige ali med vožnjo. Ob pravilnem izvajanju bi rezultate morale opaziti po štirih do šestih tednih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta