Utrujeni, razdražljivi in slabega zdravja? Morda je vaše telo zakisano

Bonbon Bonbon
14.01.2021 06:00
So obdobja, ko se počutimo bolj utrujeni, razdraženi, koža in lasje so brez leska ali suhi, pogosto nas boli trebuh, pečejo oči, bolj smo nagnjeni k vnetjem in še marsikatera nevšečnost se nas loti. Tedaj je čas, da sami pri sebi preverimo, ali so tkiva v našem telesu "prekisla".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Izraz pomeni, da se je spremenil pH, torej se je spremenila kislost ali bazičnost. Rahlo vezivno tkivo, ki obdaja sleherno celico telesa, je zelo občutljivo za spremembe, kajti to je mesto, kjer se dogajajo najpomembnejše stvari v presnovi in kjer se izmenjujejo informacije med živci in celicami. In da bi vse to lahko normalno potekalo, mora na tem področju vladati ravnovesje. Vsaka sprememba pH ima lahko drastične posledice. Kot simptomi se večinoma pojavljajo vnetja.

Majhne spremembe - velike posledice

Prekislo tkivo: zaradi zamašenih žilic (vzrokov je lahko več, največji krivci zanje smo sami) tkivo ne dobi dovolj kisika in zaradi pomanjkanja slednjega se v celicah energija porablja drugače. Posledica tega je, da nastaja preveč mlečne kisline, s tem pa se tkivo zakisa. Taka mesta lahko otipamo kot boleče zatrdline, ki jih imenujemo geloze.

Ravnovesja rahlega vezivnega tkiva okrog celic pa ne motita samo napačna prehrana in pomanjkanje gibanja, marveč tudi zastrupitve s težkimi kovinami in topili. Zlasti slednje so v novejšem času vse pogostejše.

V Nemčiji denimo ugotavljajo, da je zaradi preveč kisline v telesu prizadetih 90 odstotkov prebivalstva. Pretežno je za to krivo sodobno prehranjevanje. Namesto bazičnih živil uživajo vse preveč industrijsko pripravljene hrane, preveč živalskih beljakovin in rafiniranih ogljikovih hidratov.

Pri mnogih ljudeh je zaradi neuravnovešene presnove labilno tudi njihovo duševno stanje. Premočna kislost povzroča agresivno razpoloženje.

Koliko kislo je naše telo?

Stopnjo kislosti svojega telesa lahko ugotovimo z lakmusovim papirjem (v kislih raztopinah se obarva rdeče, v alkalnih pa modro), ki ga kupimo kar v lekarni. Ugotavljamo jo štirikrat na dan, in sicer v seču. Normalne vrednosti pH v našem seču so od 6,5 do 7,5. Merimo 14 dni, nato izračunamo povprečno vrednost. Tako zlahka ugotovimo, kolikšno delo opravijo naše ledvice kot izločevalci kislin, iz tega pa lahko sklepamo o kislosti svojega tkiva. Če ugotovimo previsoko kislost, naj bi najprej spremenili način hranjenja.

Profimedia

Drugi najprimernejši način za odpravljanje kislosti našega telesa oziroma za njegovo razkisanje je gibanje. Tek, kolesarjenje, izleti in drugi telesni napori nas prisilijo globlje in hitreje dihati, zato pri izdihavanju oddajamo več ogljikove kisline. To pa že pomaga odpraviti nekaj kislosti.

Veliko tekočine in sprememba prehrane

Zelo pomembno je piti veliko vode. Priporočljive so slatine z malo soli in brez mehurčkov. Dobro je tudi, če si priskrbimo napravo za filtriranje vode. Prav tako je pomembna prehrana. Uživati moramo čim manj živil, ki povzročajo kislost, to so predvsem prečiščeni ogljikovi vodiki (beli kruh, sladkor in podobno), meso, seveda tudi riž in testenine. Baze, ki so potrebne za ravnotežje, dovajata telesu krompir in zelenjava. Obnesejo se tudi tako imenovane bazne juhe, pripravljene iz obeh sestavin. Način prehranjevanja pa lahko začenjamo spreminjati s postom, tako da uživamo sadno-zelenjavne sokove. Po postu pa začnemo previdno jesti bazne juhe.

A previdno! Najbolje, da se ob odločitvi za post posvetujemo s svojim zdravnikom. Primer "jedilnika" za post ob sokovih, ki ga predlaga navedeno gradivo: zjutraj popijemo eno ali dve skodelici čaja (koprčev ali melisni), opoldne četrt litra zelenjavnega soka, popoldne ponovno četrt litra sveže iztisnjenega sadnega soka. Ves dan naj bi zaužili tri litre tekočine, dodatno pa lahko pijemo nesladkan zeliščni čaj ali slatino z malo natrija.

Prhanje in klistir

Ostala dva načina "preganjanja" kislosti iz telesa sta prhanje in klistir. Dvakrat na dan naj bi se po deset minut postavili pod tako imenovano trajno prho. In sicer tako, da prho namestimo visoko nad glavo in pustimo, da nas curki rahlo oblivajo. Ta nežna masaža deluje kot limfna drenaža, ki je še zlasti primerna za glavo in tilnik. S takim prhanjem se lahko škodljive snovi prek limfnih vodov hitreje odstranijo in se ponovno vzpostavi ravnovesje pH.

Profimedia

Pri hudih bolečinah, kot jih povzročata na primer revma ali protin, se je dobro izkazal dvojni klistir z bazično raztopino, na primer Bullrichovo soljo, ki iz črevesa odstrani veliko kislin in blaži bolečino pri vnetnih boleznih. Vsekakor se je tudi o tej "metodi" najbolje posvetovati z zdravnikom.

Bazične soli

Če pri preverjanju kislosti lakmusov papir vedno pokaže kislost seča, bi bilo s hrano treba zaužiti tudi bazične soli, kot so Bullrichova sol, Basofer ali Neukonigsfordenske mineralne tablete in podobno. Bazične praške lahko vmešamo v različne jedi, recimo jogurt ali müsli.

Kisel

Nekatere slovenske besedne zveze izražajo spoznanje o tesni povezanosti med telesom in duševnostjo. O vplivu kislosti telesa na duševno stanje govorijo izrazi, s katerimi opisujemo nejevoljo, slabo razpoloženje: "kislo se držati", "že ves dan je kisel", "biti kisle volje" in podobni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta