Veselje na krožniku: To so živila, ki izboljšajo razpoloženje, zato jih imejte vedno na zalogi

Bonbon Bonbon
14.09.2022 06:00

Številna zdrava živila vsebujejo sestavine, ki lahko, ker spodbujajo nekatere procese v organizmu, izboljšajo naše razpoloženje. Naj vam razkrijemo, kako učinkujejo posamezna živila, med njimi tudi taka, ki jih uživamo vsak dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sestavljeni ogljikovi hidrati preprečujejo velike spremembe razpoloženja, saj ohranjajo stabilno raven sladkorja v krvi. Zato imejte vedno zalogo rjavega riža, polnozrnatih testenin, fižola, leče in raznih žitaric. Shranjujte jih v večjih steklenih posodah, da bodo dlje časa ostali sveži. Polnozrnati kruh, zlasti rženi, ima nizek glikemični indeks, zaradi česar ga prebavljamo več časa. Zato ostane raven sladkorja v krvi stabilna, enako pa velja za naše razpoloženje. Polnozrnate žitarice vsebujejo veliko vitaminov B, ki so pomembni pri procesih proizvodnje energije. Čim bolj pogosto uporabljajte olivno olje, saj je bogato z vitaminom E, ki pomirja živce in uravnoveša razpoloženje. Jabolčni kis vsebuje veliko magnezija, regulatorja ravni hormona sreče in dobrega razpoloženja, serotonina.

Profimedia

V mleku, siru in pustem mesu je veliko triptofana, aminokisline, ki jo telo uporablja za proizvodnjo serotonina. Poleg tega spodbujajo nastanek hormona melatonina, ki vpliva na dober spanec. Školjke in nemastno meso vsebujejo veliko cinka in spodbujajo aktivnost imunskega sistema ter apetit, hkrati pa zmanjšujejo razdražljivost.

Piščančja jetra in rdeče meso so dober vir železa. Jajca vsebujejo ogromno vitaminov iz skupine B, ki izboljšujejo razpoloženje in spomin ter omilijo migreno. Vitamini iz skupine B so nujni za pravilno delovanje živčnega sistema, poleg tega pa zmanjšujejo raven stresa. Mehko kuhano jajce pomeni odličen zajtrk z nizkim glikemičnim indeksom. Jogurt je pri kuhanju okusno in zdravo nadomestilo za smetano ter odličen preliv za mislije ali sveže sadje. Ker vsebuje veliko kalcija, človeka tudi predrami.

Vitamin B9 dobro regulira razpoloženje in spanec, skupaj s cinkom pa pomaga možganom, da absorbirajo esencialne maščobne kisline, ter tako omili depresijo. Veliko vitamina B9 najdemo v špargljih in špinači, ki je bogata tudi z vitaminom E. Tudi čičerika vsebuje vitamin B9, cinka pa je veliko v oreških. Prenizka raven bakra je lahko vzrok za nespečnost, zato bi morali na jedilnik uvrstiti tudi avokado in pečen krompir, ki sta bogata s to kovino. Paprika čili in ingver pospešujeta krvni obtok in spodbujata sproščanje endorfinov, ki so zaslužni za dobro razpoloženje.

Oves je odličen za ohranjanje ravni sladkorja v krvi ter s tem tudi razpoloženja. Če ga ne marate, ga lahko nadomestite z ovsenimi kosmiči. Ti so bogati z železom in vitamini B, vključno s folno kislino, ki preprečujejo depresijo.

Temna čokolada s 70 odstotki kakava spodbuja sproščanje endorfinov, konzervirane ribe, denimo losos, sardine, slaniki in skuše, so zelo zdrave zaradi omega-3 maščobnih kislin. Te kisline med drugim omilijo depresijo.

Profimedia

Semena so bogata z gama-amino-masleno kislino, nevrotransmiterjem, ki izziva zaspanost. Semena konoplje in buč ter laneno seme vsebujejo veliko omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki bistrijo um, krepijo koncentracijo in blažijo depresijo.

Banane vsebujejo vitamin B6, ki pomaga možganom, da absorbirajo esencialne maščobne kisline ter zvišujejo raven serotonina. Borovnice, robide, češnje in temno grozdje vsebujejo obilico kvercetina, učinkovine, ki blaži depresijo in močno pospešuje delovanje možganov.

Hrana, bogata z vitaminom C, krepi imunski sistem in varuje vse celice v organizmu. Zlasti citrusi, lubenice, jagodičevje, temno zelena listnata zelenjava, rdeča in zelena paprika ali paradižnik so idealna živila, še posebno za vegetarijance, saj z njimi podvojimo vnos železa iz druge hrane. In znano je, da pomanjkanje železa lahko povzroči slabokrvnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta