Vitkost v tabletkah: previdnost je nujna

Urška Kereži
16.10.2019 06:04

O prehranskih dodatkih za izgubo maščob ali fat burnerjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Med ženskami in začetniki v fitnesu so različni topilci maščob, angleško fat burnerji, zelo priljubljeni. V njih navadno najdemo sestavljene (kompleksne) formule več osnovnih aminokislin, pogojnih aminokislin, kofeina, gvarane, tavrina in lastnih matrik posameznih znamk, ki ostajajo poslovna skrivnost. Z njimi želimo doseči več učinkov: boljšo osredotočenost in miselno zbranost, povečano vzdržljivost in moč ter pospešen metabolizem med vadbo kot tudi v mirovanju ter zmanjšati absorpcijo ogljikovih hidratov in apetit. Žal pa rezultatov, ki jih obljubljajo, ni mogoče pričakovati brez urejene prehrane in redne vadbe za moč.

Kaj vsebujejo?

Za občutek večje moči (sposobnosti opravljanja dela v čim krajšem času) ali ohranjanja vzdržljivosti (hitrejša povrnitev zalog kreatin fosfata) je topilom maščob lahko dodan kreatin monohidrat ali etil-ester, sintetiziran v sorodno obliko tistemu v govedini. Kreatin namreč sodi med celične volumenizatorje, kar pomeni, da pospeši hidrofilnost telesnih celic, ki se povečajo in imajo večji energijski potencial in omogočajo hitrejšo resintezo molekul ATP. Te so nujne za premagovanje napora na treningu. Ob tem se za moč in vzdržljivost uporablja beta alanin, ki je pogojna aminokislina, na katero se lahko odzivate odlično ali pa hitro začutite stranske učinke, ki sicer niso nevarni, vendar so moteči. Če izdelki za povečano izgubo maščobe ali dvig energije pred treningom vsebujejo kreatin, boste tudi pogosteje na stranišču.

Kofein le enkrat na dan

Tudi kofein, gvarana in tavrin so najpogosteje uporabljena sredstva v topilih maščob in sredstvih za dvig energije pred vadbo. Čeprav omogočajo dvig srčne frekvence in lažji prehod v "cono laktatnega praga", kjer je relativno gledano največja izguba maščobe, so stranski učinki alkaloidov in sorodnih snovi dokazani in pretehtajo njihove prednosti, zato jih strokovnjaki priporočajo v minimalnih količinah. Ob tem, da lahko uničijo sprejem določenih receptorjev v organizmu, se nanje navadimo in za enako stimulacijo jih je treba povečevati. Nezaželen stranski učinek kofeina je tudi njegova razpolovna doba, saj se v organizmu razpolovi šele po štirih do šestih urah, kar pri občutljivih posameznikih lahko vodi v motnje spanja. V izjemno visokih in rednih količinah pa se kofein obnaša celo kot psihostimulans.

Shutterstock

Bistvena tudi čas in način uživanja

Med trenutno najpopularnejšimi izdelki za preprečevanje absorpcije ogljikovih hidratov in maščob je chitosan - sintetiziran na osnovi tkiv morskih rakcev. Nase lahko veže šestkratno lastno težo v obliki ogljikovih hidratov in neželenih snovi. Za povečan učinek so dodane še različne kisline, kot je ALA. Pri uporabi takšnih izdelkov ne pozabite, da je osnovno načelo marketinga dati ljudem, kar želijo, medtem ko je osnovno vodilo rezultatov dati ljudem to, kar potrebujejo. Fat burnerjem so pogosto dodani še ekstrakt zelenega čaja, konjugirana linolna kislina (CLA), l-karnitin in drugi izvlečki. Načeloma iz dveh razlogov: da bi povečali porabo maščob kot primarnega sredstva za energijo v procesu vadbe in po njem ter da preusmerijo delovanje transporterjev glukoze GLUT-4 in GLUT-14, tako da odvečnih ogljikovih hidratov ali maščob ne kopičijo v tolščo.
Nobeden od navedenih dodatkov nima znanstveno potrjenih učinkov, medtem ko številne študije dokazujejo povečano porabo maščobe, če jih uživamo. Urejena prehrana in redna telesna vadba sta tako pogoj tudi za optimalno izrabo topilcev maščob, bistvena pa sta tudi čas in način jemanja - nekatere je priporočljivo zaužiti na prazen želodec ob minimalnih glikogenskih zalogah uro do dve pred treningom, druge neposredno pred obroki, zlasti če so bogati z ogljikovimi hidrati. Previdnost je potrebna pri napitkih oziroma tekočinah, ki sta jim dodana l-karnitin ali ekstrakt zelenega čaja, saj pogosto, za boljši okus, vsebujejo veliko sladkorja ali pomožnih snovi, ki izničijo prednosti.

Shutterstock

Previdno!

Naloga dobrega topila maščob je, da pospešuje termogenezo oziroma generiranje toplote iz maščobnih kislin, ki tudi sicer poteka v telesu oziroma ugodno vpliva nanjo. Zanjo je odgovoren hormon norepinefrin, ki v rjavem maščobnem tkivu aktivira aerobna področja (mitohondrije), tako se začneta oksidacija maščobnih kislin in njihovo izgorevanje. A na splošno velja, da sodijo fat burnerji med izdelke, pri katerih je potrebna dodatna previdnost. Veliko posameznikov je občutljivih za prej omenjene snovi, prav tako so cenejše surovine (kofein in tavrin) pogosto dodane v zelo velikih količinah, zaradi česa je dvig srčne frekvence in presnovnih procesov prevelik, tako da se po treningu težje vzpostavi homeostaza, kar občutimo kot začasno stanje hiperaktivnosti.
Omeniti moramo tudi različne zakonodaje, ki v Evropski uniji in zunaj nje dovoljujejo uporabo izbranih snovi. Tako so v Belgiji dovoljeni dodatki, ki so v Sloveniji prepovedani. Med bolj zaželenimi in prepovedanimi pri nas sta denimo efedrin in geranamine oziroma 1,3-DMAA, ki sta zaradi zlorab pri uporabi in smrtnih primerov na t. i. doping listi.
Naj potemtakem fat burnerje sploh uporabljamo? Enoznačnega odgovora ni in previdnost je nujna. Dobro preverite spisek sestavin in uporabljate jih izključno v zadnjih fazah izgube maščobe, ko se ta povsem ustavi. In to le za krajši čas, do tri tedne, saj se organizem na stimulanse sicer povsem adaptira, obenem pa je zaželeno, da se telo od vseh aktivnih sestavin občasno odpočije. Brez dvoma jih odsvetujemo posameznikom, nagnjenim k težjemu pridobivanju mišične mase, saj lahko dolgotrajna uporaba vodi v katabolizem težko pridobljene mišične mase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta