Želite biti vitki? Jejte počasi! In ostale redilne navade, ki bi se jih bilo dobro po novem letu znebiti

Bonbon Bonbon
29.12.2021 06:00

Ste tudi vi med tistimi, ki hrano dobesedno goltate, ob tem pa še tako hitite, kot da vam jo bo kdo ukradel s krožnika? Ne le da takšno hitenje spominja, no ja, saj veste, na kaj mislimo, tudi zdravo ni preveč. Če si želite, da bi pri obrokih hrane tudi uživali, ne da boste videti kot prašič pred polno skledo, potem jejte počasi. A ne gre le za to, da boste videti fino, tako se boste tudi počutili, saj imate veliko več možnosti, da se ne boste zredili, če boste jedli počasi in zmerno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

To, kar so vam pripovedovale že vaše mame in babice, so namreč sedaj potrdili še japonski raziskovalci, prepričani, da imajo tisti, ki jedo hitro, ob tem pa se vselej najedo še do sitega, trikrat več možnosti, da se zredijo, kot tisti, ki jedo počasi in zmerno. Da je k debelosti veliko prispevala tudi hitra in poceni hrana (no ja, o poceni hrani bi se dalo razpravljati), so prepričani raziskovalci z univerze v Osaki, ki so v raziskavo vključili 1122 moških in 2165 žensk v starosti od 30 do 69 let. Sodelujoči v raziskavi so pazljivo spremljali svoje prehranjevalne navade in si merili indeks telesne mase (BMI), ki je kazalnik debelosti.

Profimedia

Približno polovica moških in slaba polovica žensk sta povedali, da se najesta do sitega, slaba polovica moških in dobra tretjina žensk pa, da jesta hitro. In rezultati? Razkrili so, da imajo moški in ženske, ki se najedo do sitega, dvakrat več možnosti, da se čezmerno zredijo v primerjavi s tistimi, ki nehajo jesti prej. Tisti, ki jedo hitro in se vedno najedo, imajo kar trikrat več možnosti za debelost. Torej, če si želite vitke postave, poskrbite za zmerno in mirno prehranjevanje. Nikakršnega dvoma torej ni, da z goltanjem zaužijete tudi (pre)več kalorij, še poudarjajo strokovnjaki, prepričani, da prav kombinacija obeh prehranjevalnih navad vpliva na pridobivanje odvečnih kilogramov. Zanimiva je tudi ugotovitev, da tisti, ki se najedo do sitega, v resnici zaužijejo več kalorij kot tisti, ki hrano goltajo.

Profimedia

Pa še to: opustite hranjenje pred televizorjem. Strokovnjaki so že zdavnaj dokazali, da tisti, ki se med hranjenjem ukvarjajo še z drugimi rečmi (še posebno če gledajo televizijo), jedo hitro, saj se pravzaprav sploh ne zavedajo, kaj počno. Skratka, pozabijo, da jedo. Ker zaradi tega večinoma pojedo tudi (pre)več, je rezultat pričakovan: prevelika telesna teža. Ta pa, kot vemo, vodi k številnim boleznim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta