Znate pravilno uporabljati straniščni papir? Za ženske je to še posebej pomembno

Bonbon Bonbon
12.11.2021 06:00
Čeprav so vaginalne težave zelo pogoste, niti ženske same o njih ne govorimo tako kot o glavobolu ali bolečinah v želodcu, sklepih, križu ali kje drugje. Brez sramu o srbečici tam spodaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Trudimo se, da skrivnosti intimnih delov telesa, kot je nožnica, ostajajo samo naše, z njimi pa tudi vse prijetnosti in prav tako nevšečnosti. Pa vendar je vagina organ kakor vsi drugi; lahko deluje zdravo, normalno in brez težav, lahko pa jo napade bolezen in jo je treba zdraviti. 

Tako kot v ustni votlini s točno določenim namenom nastaja slina, vagina s pomočjo hormonov proizvaja voden, sluzast ali mlečno bel izcedek, imenovan beli tok. Ta je povsem naravna zaščita pred okužbami, njegova naloga pa je, da vzdržuje pravilno ravnovesje med kislostjo in bazičnostjo v nožnični bakterijski flori. Nenormalen izcedek iz nožnice ima neprijeten vonj in/ali barvo ter draži; skeli, peče, srbi. Sama količina izcedka ni pomembna, saj se v toku menstrualnega ciklusa močno spreminja in veliko izcedka ne pomeni, da je kaj narobe.

Se oglaša katera izmed ženskih težav, povezanih z belim tokom? Najpogostejše so bakterijska vaginoza, kandidiaza ali kakšna spolno prenosljiva bolezen, denimo trihomonoza. Vsekakor je potreben čim prejšnji obisk ginekologa.

Bakterije in glivice

Najpogostejši simptomi vaginalne okužbe so poleg neobičajnega vaginalnega izcedka še srbenje in pekoča bolečina, pri spolno aktivnih ženskah pa bolečine med spolnim odnosom.

Bakterijska vaginoza (BV) ni drugega kot porušeno ravnovesje nožnične bakterijske flore, ko se nekatere v nožnici sicer normalno prisotne bakterije začnejo čezmerno razmnoževati. Beli tok ni več bel, temveč rumenkast, moten, homogen in neprijetnega vonja, pokažejo se še druga prej omenjena opozorila. Toda ne vedno, nekatere ženske kljub bolezni nimajo nikakršnih znakov. Zanimivo, tveganje za nastanek BV povečuje pretirana skrb za intimno nego; prepogosto prhanje, peneče se kopeli, mila, robčki, deodoranti. S spolnimi odnosi se BV ne prenaša, lahko pa bakterijsko vaginozo spodbudi spolni odnos brez uporabe kondoma.

Zato da bi preprečili nastanek bakterijske vaginoze, ginekologi pri umivanju telesa priporočajo uporabo navadne vode in mila s pH med 3,5 in 4,8; kislost nožnice bo tako ostala takšna, kot jo uravnava telo samo. Vsakršno izpiranje nožnice z vodo, milom ali razkužili je prepovedano, saj poruši zaščitno floro.

Ob uporabi diafragme, ki je kontracepcijsko sredstvo za večkratno zaščito, specialisti še posebej opozarjajo na njeno skrbno čiščenje. Partner obolele ženske se ne zdravi, njena terapija pa je lahko lokalna z vaginalno antibiotsko kremo ali sistemska z antibiotiki v kapsulah. Med boleznijo vedno uporabljajmo kondom.

V nožnici so poleg bakterij tudi glivice, med njimi glivica kvasovka Candida albicans, ki sicer uspeva še v ustih in prebavilih. Ob razrastu teh glivic v vagini nastopi vaginalna glivična okužba kandidiaza. Prepoznati jo je mogoče po blagem do hudem srbenju in vnetju pordelega in z belimi oblogami prekritega zunanjega spolovila ter nožnice, po belem, gostem, sirastem in obilnem izcedku, ki je brez vonja, in po bolečini ter pekočem občutku med spolnim odnosom.

Kandidiaza je lahko posledica zdravljenja z antibiotiki, pojavlja se zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo, med dojenjem ali v menopavzi. Dejavniki tveganja so še kontraceptivi, uporaba spermicidov in tako kot pri bakterijski vaginozi čezmerno prhanje ali čezmerna raba sredstev za intimno nego. Glivično vnetje se lahko razvije zaradi spolnega akta brez uporabe kondoma, lahko nastane zaradi oslabljenega delovanja imunskega sistema zaradi zdravil, kot so steroidi ali kemoterapija, in bolezni, denimo aidsa. S kandidiazo se pogostokrat spopadajo tudi bolnice z nezdravljeno ali slabo urejeno sladkorno boleznijo in spolno okužene ženske.

Zdravljenje glivične bolezni je lokalno s svečkami ali kremami, pri hujših obolenjih sistemsko s kapsulami. Stroka priporoča še nekatere druge previdnostne in blažilne ukrepe. Po odvajanju blata je treba paziti na obvezno čiščenje od spredaj proti zadnjični odprtini, med menstruacijo naj ženska uporablja higienske vložke in ne tamponov. Spodnje perilo naj bo bombažno, zračno in ne čipkasto ali mikrovlaknasto, ki draži zunanje spolovilo. Priporočljivo je paziti še na prehrano. V obrokih naj ne bo enostavnih ogljikovih hidratov, sladkorja in bele moke v kruhu ali testeninah. Pripomniti velja, da se lahko znaki okužbe, predvsem vnetje s srbenjem, pojavijo tudi pri partnerju obolele ženske. Vedno se zdravita oba, vedno uporabljajta kondom. Ob kakršnihkoli težavah je obvezna uporaba kondoma, da se okužba ne prenese na partnerja in potem nazaj. In ker moški navadno nimajo težav, to še ne pomeni, da jih ni treba zdraviti.

Po nekaterih podatkih naj bi se z glivičnim vnetjem nožnice vsaj enkrat v življenju soočile tri četrtine vseh žensk, kar polovica ženske populacije pa najmanj dvakrat. Uspešnost zdravljenja je visoka, do 90-odstotna, trajanje pa odvisno od vrste terapije, od tri dni do dveh tednov. Pomembno je, da sistemsko zdravljenje ni predčasno končano, četudi znaki okužbe izginejo že po nekaj dneh, opozarjajo zdravniki in farmacevti.

Kondom najboljša zaščita

Niso samo bakterije in glivica Candida povzročitelj ženskih težav, še vrsta drugih je. Med njimi so spolno prenosljive bolezni, kot je trihomonoza, lahko so hepatitis, HPV, genitalne bradavice ... Ukrepi za varno spolnost, ki preprečujejo tudi spolno prenosljive bolezni, so ABC-ukrepi. A kot spolna abstinenca, primerna za mladostnike. B, v angleščini "Be faithful", zvestoba enemu partnerju in izogibanje tveganim spolnim kontaktom, dokler nimamo stalnega partnerja. C kot "condom", striktna uporaba kondoma v kombinaciji z recimo kontracepcijskimi tabletkami za večjo zaščito pred neželeno nosečnostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta