Bo država sanirala stara industrijska bremena v Celju? Prihajajo ključni dnevi za Slugin zakon

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.01.2022 18:00

Bo Celje tokrat le dobilo osnovo, po kateri bo država (pa tudi Cinkarna Celje) naslednjih deset let sanirala stara industrijska bremena? Koliko bo pri tem pomagala občina?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoljsko ministrstvo od ministra Jureta Lebna naprej na pobudo poslanke Janje Sluga sanira celjska otroška igrišča. Trenutno sanirajo igrišče ob Savinjskem nabrežju.
Rozmari Petek

Prihodnji teden bo za preživetje vnovičnega poskusa poslanke Janje Sluga, da Celje končno dobi zakon o sanaciji, ključen. Pristojni odbor državnega zbora bo novi predlog zakona, tokrat že tretjega po vrsti, ki ga je vložila poslanka, pretresal v sredo popoldne. Prvič ga je s podporo 32 poslank in poslancev vložila pred štirimi leti. V prvi obravnavi je dobil podporo, pri drugi obravnavi so nekateri poslanci obstruirali sejo matičnega delovnega telesa in preprečili nadaljevanje zakonodajnega postopka.

Ker se je obenem predčasno končal mandat državnega zbora, se je tudi poskus končal. Nato je Sluga, takrat še poslanka SMC, vztrajala, da se sprejetje zakona in nadaljevanje sanacije celjskih vrtcev zapišeta v koalicijsko pogodbo, s katero je SMC vstopila v vlado Janeza Janše. Lani maja, ko ni bila več poslanka SMC, pa je ponovno vložila zakon. Ob tem je naletela na ostro nasprotovanje celjske občine, zato je zakon vzela iz procedure, ga popravila v skladu z željami občine, ki predvsem pri tem ne želi finančno sodelovati, nato ga jeseni ponovno vložila. "Časovno bi še vseeno zakon pred volitvami moral iti skozi," ocenjuje poslanka.

Zakonsko opredeljen biomonitoring

Novi predlog zakona o sanaciji Celjske kotline se tako od prvotnega nekoliko razlikuje. "Predlog vzpostavlja odgovornost države ter tudi onesnaževalca za pripravo (Sluga izpostavlja načelo povzročitelj plača, op. p.) in izvajanje ter financiranje programa ukrepov za izboljšanje kakovosti posameznih delov okolja oziroma tal na območju mestne občine Celje (MOC)," v predlogu zakona opisuje Sluga. "Med prioritetami je sanacija območja stare Cinkarne in tistih poseljenih mest onesnaženja oziroma lokacij točkovnega onesnaženja, kjer je najbolj ogroženo zdravje ljudi, s poudarkom na otrocih. Zato se ukrepi iz vrtcev širijo tudi na ostala igrišča, šolske površine osnovnih šol in ostale javne površine, kjer se zadržujejo predvsem otroci," poudarja.

V zakon tokrat vključuje tudi izvajanje humanega biomonitoringa pri otrocih, starih od enega do devet let, ki so po ocenah najbolj ogrožena skupina. "Če je zakonska podlaga, se mora stroka tega lotiti po predpisih, ne tako kot sedaj, ko so menda monitoring izvedli le pri nekaterih učencih OŠ Lava (ki je od najbolj onesnaženih delov Celja močno oddaljena). Sedaj mora ministrstvo za zdravje sprejeti čisto natančna pravila in merila, da se potem to izvaja, kot je treba," dodaja Janja Sluga.

Končno želi z zakonom doseči še, da se Celjane jasno opozori, katere površine niso primerne za pridelavo vrtnin. Gre za dejstvo, na katero so strokovnjaki opozarjali že od leta 2012. In poskrbeti tudi za problematiko vodotokov Hudinje in Voglajne ter razlivnega območja. "Raziskava, ki jo je o vplivu odlagališča stare Cinkarne na vsebnost težkih kovin v rečnem sedimentu opravljala študentka naravoslovne fakultete v Ljubljani leta 2016, kaže, da se vsebnost cinka na območju stare Cinkarne poveča za kar 34-krat v primerjavi z neonesnaženim sedimentom naravnega ozadja Voglajne. Po njenih ugotovitvah je rečni sediment onesnažen tudi s svincem, arzenom, bakrom in kromom. Njihove vsebnosti z oddaljenostjo padajo, mešanje Voglajne s Savinjo pa njihovo vsebnost razredči, a ta še vedno presega vrednosti, določene s predpisi, ki določajo mejne, opozorilne in kritične imisijske vrednosti nevarnih snovi v tleh."

Celje nič o lobiranju

Dejstvo je, da bo poslanka sedaj potrebovala vso možno podporo, da bi Celje končno dobilo sanacijski zakon. Glede na to, da je celjski župan Bojan Šrot politično zelo naklonjen vladi, še posebno pa se izpostavlja njegovo potencialno povezovanje s stranko Zdravka Počivalška, smo MOC vprašali, ali bodo kaj lobirali za zakon in/ali ga vsaj podrobneje na seji predstavili svetnikom.

Okoljsko ministrstvo od ministra Jureta Lebna naprej na pobudo poslanke Janje Sluga sanira celjska otroška igrišča. Trenutno sanirajo igrišče ob Savinjskem nabrežju.
Rozmari Petek

"MOC podpira vsa prizadevanja za sanacijo s težkimi kovinami onesnaženih območij v naši občini. Pred leti smo s sredstvi iz občinskega proračuna zamenjali onesnaženo zemljino na igriščih dveh celjskih javnih vrtcev. Veseli smo bili, da je ministrstvo za okolje in prostor prepoznalo, da je sanacija igrišč, na katerih se igrajo otroci, nujno potrebna, in je prevzelo projekt. Sanacija zemljine na vseh igriščih celjskih javnih vrtcev naj bi bila letos končana. Prav tako se sanacija izvaja na območju parcele 115/1, k. o. Teharje, kjer so odloženi odpadki neidentificiranega porekla. V pripravi je dogovor za začetek izvedbe ustreznih strokovnih podlag sanacije oziroma remediacije opuščenega industrijskega območja stara Cinkarna," so uvodoma pojasnili. Nato pa dodali: "Dopolnjeni predlog zakona o sanaciji v preteklosti onesnaženega okolja na območju MOC podpiramo. Na prvo različico predloga zakona je MOC podala pripombe, ki jih je sooblikoval tudi mestni svet. Poslanka Janja Sluga je pripombe v vsebinskem delu in v delu, ki določa način financiranja sanacije, popravila in dopolnila. Predstavitev dopolnjenega predloga zakona mestnim svetnikom zaenkrat ni predvidena."

Zakon po ponedeljkovi predstavitvi v komisiji državnega sveta, kjer so zakon soglasno podprli, čaka prihodnji teden ključna seja pristojnega odbora. "Čisto iskreno, ne vem, kaj lahko od koalicije pričakujem. Glede na to, da ima to SMC v svojem programu in da je to v koalicijski pogodbi, bi težko bili proti. Zdi se mi, da je to sedaj pa res zadnja priložnost za ta zakon. Vse stranke se nekako barvajo zeleno. Zadaj so sicer lahko kakšne politične igrice, a pri takšnih temah se to ne bi smelo dogajati," upa poslanka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta