Celjski župan bi tožil mestno svetnico

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.02.2020 15:49

Zaradi izraženega mnenja svetnici Čoklovi župan žuga s tožbo. Ko zgolj zaradi "lažjega upravljanja" občina kupuje celo stavbo, na to opozori en sam svetnik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi Tehno parka in start-up podjetij v višjih nadstropjih so zgradili posebni vhod. Sedaj bo ves objekt tako ali tako v rokah občine.
Rozmari Petek

V Večeru smo ob obletnici lokalnih volitev objavljali intervjuje z župani mestnih občin, zatem pa še mnenja opozicijskih svetnikov. V Celju slednjih skorajda ni več. Po dogodkih, ki so temu sledili, je pričakovati, da jih bo še veliko manj. Župan Bojan Šrot se je namreč na besede opozicijske svetnice Desusa Brigite Čokl odzval z napovedjo tožbe.

Brigita Čokl
Rozmari Petek

Opravičilo z obrazložitvijo

Čoklova je to na zadnji seji mestnega sveta storila. A je pred tem očitno želela na dolgo pojasniti, zakaj je takšne besede uporabila. Od dejstva, da Celje nima samostojnega urbanista in da še vedno nima občinskega prostorskega načrta. Šrot je njen govor prekinil z besedami, čemu je to predavanje s področja prostorske zakonodaje sploh namenjeno in jo, ko je nadaljevala obrazložitev, opozoril, da ji bo po desetih sekundah vzel besedo.
"Na tem mestu se opravičujem županu Bojanu Šrotu za besede, zapisane v članku, namenjenem pogledu opozicije v Mestni občini Celje," je v tem času še uspela reči Čoklova. Pa tudi, da svetniki Desusa pričakujejo, da ne bodo več deležni napadalnih, pokroviteljskih, izključujočih in včasih tudi arogantnih komentarjev: "V demokratični družbi so dovoljena različna mnenja in mi jih imamo. Ljudje na javnih funkcijah pa bi se morali spopasti tudi s kritiko v pozitivni smeri, sicer smo prestopili v neke druge čase."

Šrot očitke zanikal

Šrota opravičilo ni zadovoljilo, ker da je ob tem izrekla že nove žalitve. Predvsem pa si zapisane besede v Večerovem članku sam razlaga v smislu, da je svetnica v svoji kritiki šla preko meje, ker da mu je s takšnim komentarjem očitala kaznivo dejanje. Dodal je, da sam nikoli ni sodeloval pri sprejetju kakšnega podrobnega prostorskega načrta. "V 21 letih je mestni svet enkrat glasoval proti sprejetju za območje Drapšinove ulice, kjer je prav eden od mojih prijateljev, Stanko Božičnik, bil lastnik tega zemljišča," je dodal Šrot.
Preostali svetniki ob tem niso imeli mnenja. Niti ob točki, ki so jo naknadno uvrstili na dnevni red. Z njo so občini dali soglasje, da bo lahko sodelovala na dražbi nepremičnin podjetja SGP Nova v stečaju z izklicno ceno 1,1 milijona evrov. Gre za podjetje, ki je bilo po naključju ravno v lasti Stanka Božičnika. Le svetnik Matevž Jug je ob tem spomnil, da je bilo gradivo za to točko na spletno stran pripeto izredno pozno, saj ga še dopoldan pred sejo ni našel. Šrot je ob tem zagotovil, da gre za dražbo z zniževanjem izklicne cene in da bodo kompleks kupili le, če bodo ceno močno znižali. Sicer pa naj bi območje, na katerem naj bi bilo nekaj nepremičnin zgrajenih na črno, uporabili za delovanje Simbia in za ureditev sedaj že premajhnih depojev celjskih kulturnih zavodov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta