Evrovizijska uvertura v celjsko poletje

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.06.2023 06:00

S sobotnim koncertom so odprli letošnje Poletje v mestu, v katerem bo več kot 100 dogodkov, vrhunec bo zadnjo avgustovsko soboto, ko bo tradicionalni Srednjeveški dan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mešani mladinski pevski zbor in orkester I. gimnazije v Celju so odprli letošnje Poletje v Celju.
AFP/Andraž Franc Purg

V Zavodu Celeia Celje so v sodelovanju z Mestno občino Celje in drugimi partnerji v mestu pripravili program Poletje v Celju 2023. Na slavnostnem odprtju je minulo soboto nastopilo 70 glasbenikov Mešanega mladinskega pevskega zbora in orkestra I. gimnazije v Celju pod vodstvom Tomaža Marčiča in Petra Tovornika, njihovi predelavi evrovizijskih uspešnic pa je prisluhnilo okoli 500 gledalcev.

Do konca poletja se bo v Celju zvrstilo več kot 100 dogodkov, od tega 70 v organizaciji Zavoda Celeia Celje. Številne prireditve bodo brezplačne. V mestnem jedru bodo glasbeni, literarni, gledališki in plesni dogodki na Glavnem in Muzejskem trgu, dvorišču Knežjega dvora, pri Vodnem stolpu, na Mestni plaži, na trgu pred Metropolom in v lapidariju pri Osrednji knjižnici Celje. Eno najatraktivnejših prizorišč ostaja Stari grad Celje. Na njem bodo v letošnjem poletju gostovali: Vlado Kreslin z Malimi bogovi, Vita Mavrič in Jani Kovačič, Kvatropirci, New Swing Quartet, Etno Histeria, Uroš Perić in Špas teater s tremi predstavami. Na Starem gradu bo vsak konec tedna potekal program Živa zgodovina s prikazom srednjeveških plesov, mečevanja, povitezitve in življenja v viteškem taboru ter na gradu nasploh.

Odprta vrata tiskarne

Vsak vikend bodo odprta tudi vrata grajske tiskarne, v kateri bo tiskar Marko razkrival skrivnosti tiskarskega poklica, kot so ga poznali nekoč, predstavil bo rekonstrukcijo Gutenbergove lesene tiskarske stiskalnice ter prikazoval tiskanje na ročno izdelan papir z zgodovinskimi klišeji in svinčenimi črkami. Tako program Žive zgodovine kot obisk grajske tiskarne sta že všteta v ceno vstopnice na grad. Slednja je še posebno ugodna za prebivalce Celja, saj znaša za celo leto le tri evre. Vrhunec dogajanja bo tudi letos zadnjo avgustovsko soboto, ko bo v objemu grajskega obzidja tradicionalni Srednjeveški dan. Dan prej pa bo srednjeveško dogajanje zaznamovalo tudi utrip v starem mestnem jedru. Špital za prjatle bo v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje pri Vodnem stolpu pripravil kar 20 koncertov, na Muzejskem trgu bosta dva velika koncerta v okviru že tradicionalne Večerne glasbene čarovnije. V prvem večeru bo nastopil Tomislav Bralić s klapo Intrade, dan kasneje pa Žan Serčič. Dvorišče pri Knežjem dvorcu bo tudi letos prizorišče koncertov Celeia Klasika, na Glavnem trgu pa se bo konec junija in v začetku julija prvič odvil sklop plesnih dogodkov, v okviru katerih bodo tudi mimoidoči povabljeni, da ujamejo ritem katerega od prikazanih plesov.

Predelavi evrovizijskih uspešnic je prisluhnilo okoli 500 gledalcev.
AFP/Andraž Franc Purg

Prvič literarni večeri

V lapidariju Osrednje knjižnice Celje bodo prvič potekali literarno obarvani poletni večeri. Gre za dogodke različnih literatov, društev in organizacij, ki jih v okviru razpisa sofinancira Mestna občina Celje. Avgust bo torej predvsem tudi v znamenju literature. Po festivalu Izrekanja bodo sledili omenjeni literarni večeri, vrhunec pa bo, tako kot vsako leto, podelitev Veronikine nagrade na Starem gradu Celje. "V Zavodu Celeia Celje smo letos še aktivneje pozivali organizatorje, da z nami delijo informacije o načrtovanih dogodkih v mestu, z namenom, da se predhodno uskladimo ter izognemo prekrivanju dogodkov ob istih dnevih in urah," je o snovanju programa Poletje v Celju povedala direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar in še dodala, da je ob tej komunikaciji nastalo kar nekaj novih sodelovanj in povezovanj.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta