(FOTO) To so mladi junaki, ki so moškemu v Celju rešili življenje

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.03.2024 15:30

Februarja so na železniški postaji dijaki pomagali starejšemu moškemu s srčnim zastojem in ga negovali do prihoda reševalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestna Občina Celje

Pretekli mesec, natančneje 22. februarja, se je na železniški postaji v Celju odvila prava reševalna akcija. Pet prijateljev, dijakov, je rešilo življenje 63-letnemu moškemu. "S prijatelji smo sedeli na klopci in čakali vlak. Na sosednji klopci je sedel možakar, ki se je nenavadno naslonil na klopco. Najprej smo pomislili, no, malo se ga je napil, nato pa smo videli, da se trese," opisuje mladi dijak Matija Zeme. "Spomnil sem se osnov prve pomoči, ker sem gasilec. Stopil sem k njemu in mu potipal pulz," nadaljuje. "Prijatelj, prav tako gasilec, je poklical 112, z ostalimi pa smo gospoda položili na tla v položaj nezavestnega. Nato nas je operater na številki 112 na podlagi simptomov, ki smo mu jih opisali, usmerjal, kaj naj naredimo. Jaz sem pridržal telefon, prijatelj je po navodilih začel postopke oživljanja, jaz sem obenem spremljal, ali je dovolj globoko pritiskal, drugi prijatelj je medtem že tekel do okenca, da bi povedal, kaj se dogaja," opisuje usklajeno akcijo prijateljev, ki se je nadaljevala, dokler možakarja niso odpeljali v bolnišnico.

Kdo je bil moški, ki so mu pomagali, ne vedo

Zmotno je misliti, da gre za dijake srednje zdravstvene šole - Matija je dijak srednje medijske šole, ostali junaki, Maj Debevc, Jernej Kolman, Maj Končan, in Maj Josipović, so prav tako dijaki Šolskega centra Celje. Od kod torej toliko znanja, saj mnogi starejši človeka na klopci niti opazili niso. "S prijateljem sva gasilca, zato sva vedela, kaj narediti," pojasni Zeme. Kdo je bil gospod, ki so mu pomagali, in kako je sedaj z njim, ne vedo. So jim pa reševalci ob prihodu povedali, da je človek zaradi njihove pomoči preživel. Njihovo plemenito delo je opazil tudi celjski župan Matija Kovač in jih v sredo sprejel v svoji pisarni. "So izjemni mladeniči z občutkom za skupnost in človeka, zgled v družbi, ki je vse prepogosto pasivna in neodzivna na stiske soljudi," je med drugim izpostavil župan in se jim zahvalil za plemenito dejanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta