Kaj kazi turistično Velenje

Rozmari Petek Rozmari Petek
27.02.2020 15:50

Premogovnik Velenje in Mestna občina Velenje imata odprtih še kar nekaj točk, ki jim je skupno, da slabo vplivajo na opevani turistični preboj Velenja. Občina jih delno poskuša pogojevati preko ideje o sosežigu odpadkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stare elektrarne v Velenju ne morejo prodati. 
Rozmari Petek

Kako gresta skupaj Velenje in turizem? Kako besedna zveza turistični razcvet? Nekatere vonj po lignitu odvrne, drugi ne morejo prehvaliti brezplačne Velenjske plaže in urejenosti mesta pa raznih festivalov, kot je denimo edinstveni (spet brezplačni) Pikin festival. Še več obiskovalcev si Velenje obeta potem, ko bo v neposredni bližini jezera zgrajen velik prireditveni oder. Pa četudi (ali predvsem zato ker) utegne precej blizu teči trasa hitre ceste. Jih pa, vsaj na občini, močno moti videz Stare elektrarne pa Klasirnice, s Premogovnikom Velenje (PV) bi radi zamenjali tudi del degradiranega območja ... Zato so vse te težave zajeli v sklepih, s katerimi so se na mestnem svetu opredelili do namere Termoelektrarne Šoštanj o sosežigu odpadkov (ki ji sicer načelno nasprotujejo, če bo to negativno vplivalo na zdravje ljudi in ostalih živih bitij in če ne bo prispevalo k razvoju Šaleške doline, so poudarili). Tako od lastnice elektrarne, Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), in povezanih družb - poleg stalnic, kot so, da lokalnim skupnostim zagotovijo ustrezno odškodnino za povzročeno škodo ter podprejo domače klube in društva - zahtevajo, da rešijo vsa odprta vprašanja, povezana z izkopavanjem premoga in proizvodnjo električne energije.

Zamenjava zemljišč ob jezeru

Občina Velenje tako želi s PV zamenjati določena zemljišča, na katerih vidi "nadaljnji razvoj lokalne skupnosti, še posebej turizma". "Z menjavo zemljišč smo imeli v mislih predvsem zemljišča, ki so v naši lasti, vendar so neuporabna, saj se potapljajo ali so degradirana. S PV se namreč že nekaj časa dogovarjamo o menjavi naših degradiranih zemljišč z drugimi, ki so pomembna za razvoj lokalne skupnosti in turizma," so nam generalno odgovorili na vprašanje, katera zemljišča točno sploh imajo v mislih in kaj bo, če do zamenjave ne pride. Bolj natančno so na vprašanje odgovorili v PV. "Glede menjave zemljišč, o katerih je govor, so dogovori in postopki v teku. Gre za zemljišča ob Velenjskem jezeru.

Del obale Velenjskega jezera bi občina rada dobila v zameno za druga neuporabna območja. 
Rozmari Petek

Kaj s Klasirnico in Staro elektrarno

Iz ob predstavitvi sosežiga sprejetih sklepov pa izhaja tudi pričakovanje občine, da se bo PV z lastno participacijo vključil v projekte, ki so pomembni za razvoj lokalne skupnosti, kot sta denimo Klasirnica in Stara elektrarna. "Od prej naštetih družb pričakujemo aktivno soudeležbo pri skupnih prijavah na projekte za pridobitev nepovratnih sredstev z namenom revitalizacije in obnove degradiranega območja oziroma ostankov nekdanjih industrijskih objektov ali izpolnitev danih zavez," pravijo na občini. Tak primer je enajst tisoč kvadratnih metrov velika Klasirnica, ki je v občinski lasti. "Po podpisanem sporazumu je PV objekt Klasirnica dolžan podreti," trdijo na občini. Spremembe pričakujejo tudi na skoraj pet tisoč kvadratnih metrov velikem objektu, kjer je bila nekoč elektrarna. "Stara elektrarna, ki ima zgodovinsko vlogo v razvoju energetike v Šaleški dolini in Sloveniji, stoji na območju starega jaška Škale, v neposredni bližini Poslovne cone Stara vas in predvidene trase hitre ceste. Ponaša se z odlično modernistično industrijsko arhitekturo in ima status nepremične kulturne dediščine. V zdajšnjem stanju kazi videz mesta, zato si prizadevamo za obnovo objekta s pomočjo evropskih sredstev."

Klasirnica 
Andrej Petelinšek

Klasirnica (še) ostaja, Stara elektrarna tudi

In kje se v zgodbi Klasirnice in Stare elektrarne vidi PV? "Mestna občina Velenje, ki je leta 2005 objekt Klasirnica prevzela v last od PV, je s pomočjo evropskih sredstev želela oživiti ta objekt, do česar pa ni prišlo, saj njegova ureditev ni bila zajeta v projekt Evropske prestolnice kulture. Občina je zato Premogovnik leta 2013 pooblastila, da Klasirnico poruši. Rušitev je bila pogojena s preusmeritvijo transporta premoga na jašek v Prelogah, katerega dolgoročna namembnost se je spremenila. Sedaj je jašek namenjen zgolj za prezračevanje jame. V dolgoročnih poslovnih načrtih PV ostaja industrijsko območje Klasirnice namenjeno transportu premoga iz jame ter drobljenju in klasiranju premoga za nadaljnjo rabo v Termoelektrarni Šoštanj. Ker smo trenutno v fazi posodobitve določenih objektov v sklopu območja Klasirnice, odločitve o tem, kdaj bi lahko bil objekt porušen, še ni," pojasnjujejo v Premogovniku.
Glede Stare elektrarne pa pravijo, da v sklopu dezinvestiranja nepremičnin, ki niso vezane na proizvodnjo premoga, Staro elektrarno želijo prodati. "Konec leta 2018 je bil objavljen razpis za odprodajo, vendar zanimanja za nakup omenjenega objekta ni bilo." Objekta, ki bi urejena lahko prispevala k turistični prepoznavnosti mesta, bosta tako še naprej kazila turistične načrte občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta