Knapovski užitki v podzemlju

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.04.2020 16:47

Kdo pravi, da v španoviji ne gre? Velenjčani s svojo kulinarično zgodbo, zapeljano 160 metrov pod zemljo, dokazujejo ravno nasprotno in z njo gradijo predvsem poslovni turizem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenje Underground: kulinarika pod zemljo 
Arhiv Zavoda za turizem Šaleške doline

Velenjčani so si pred časom izmislili edinstveni turistično-kulinarični dogodek Velenje Underground. Svoje goste zvečer sprejmejo na rudarski način, to pomeni, da opravijo šego, s katero še dandanes sprejemajo novince med rudarje. Po skoku čez kožo jih z najstarejšim še delujočim dvigalom odpeljejo 160 metrov pod zemeljsko površino, v prostore, kjer so nekoč rudarji dejansko izkopavali premog. Končno gostje pridejo do najgloblje jedilnice v Evropi. A ne večerjajo tistega, kar običajno danes v jamo s sabo nesejo rudarji, temveč so spretni kuharji, zaposleni v Vili Herberstein, iz osnovnih knapovskih sestavin sestavili vrhunsko kulinarično štirihodno večerjo: najprej predjed Ribja konzerva a la chef Igor, nato sedijo juha Ženin vrt v krožniku, krepka knapovska jed in še posladek Rad te imam, sveta Barbara. Goste zatem čaka razburljiva vožnja s podzemnim vlakom, večer pa zaključijo v Črni garderobi, kjer jim postrežejo še s penino in spominskim darilcem.

Vsi dogodki doslej na visoki ravni

Kulinarični del zgodbe ustvarja Gorenje Gostinstvo, "infrastruktura" je v rokah Premogovnika Velenje, ki že leta poskuša Muzej premogovništva Slovenije približati najrazličnejšim skupinam. Kot sami poudarjajo, zadnja leta posebno pozornost namenjajo kulturni in podjetniški turistični dejavnosti. "V zadnjem desetletju dajejo avtohtonemu podzemnemu rudniškemu prostoru dodatno vrednost različne prireditve, ki se jih trudimo organizirati na visoki ravni. Do zdaj smo skoraj 200 metrov pod zemeljskim površjem organizirali že kar nekaj odmevnih dogodkov, kot so spektakularni koncert skupine Laibach, ekstremni turnir pokra Pokerstars, večer stand up komedije in kulinarično doživetje s priznano kuharsko mojstrico Ano Roš. Izpostaviti velja tudi verjetno edinstveno podzemno razstavišče skulptur. Tudi v zunanjem delu muzeja se ves čas trudimo pripravljati zanimive razstave in prireditve, zadnja takšnih je bila razstava z naslovom India Welcome," opisujejo v Premogovniku Velenje.

Začetniki poslovnih srečanj v podzemnih prostorih

Največji del promocije samega dogodka je na plečih Zavoda za turizem Velenje. "Takšne izkušnje ni mogoče doživeti nikjer drugje kot pri nas. Gre za edinstveno, avtentično doživetje premium kakovosti, ki podpira identiteto turistične destinacije Šaleška dolina. Hkrati podpira zgodbo zelene butične Slovenije in se trži pod znamko kakovosti Slovenia Unique Experiences," poudarjajo v zavodu. "V svetu sicer obstajajo turistični produkti pod zemeljskim površjem, kot so prireditve in razna druženja (na primer Rudnik soli Wieliczka na Poljskem), v tem delu Evrope pa smo vsekakor eden od začetnikov tako imenovanega podjetniškega turizma oziroma poslovnih srečanj s kulturnim programom v podzemnih prostorih," dodajajo v Premogovniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta