Novo leto, novo upanje za dostojno življenje

Rozmari Petek
31.12.2020 06:25
Družina Dolar iz Stranic živi v dotrajani, požgani hiši brez kopalnice in stranišča. Konjiške lionistke za izboljšanje razmer
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Dolar iz Stranic Foto: Lions klub Vita
Lions Klub Vita

Na majhni kmetiji na obrobju Stranic v dotrajani hiši živi skromna družina Dolar. Kamnita kmečka hiša, na kateri se dimnik nevarno maje, je še pred nekaj časa dajala topel, čeprav ne ravno udoben dom petim članom. Potem ko se je pred štirimi leti poslovila babica, so se ravno včeraj na pokopališču poslovili še od tete, ki je do odhoda v dom starejših mnogo let bivala z njimi. Borno zavetje sedaj hiša zagotavlja še trem članom: očetu Slavku, mami Cvetki in petnajstletnemu sinu Jožetu. Odkar so v hiši pred tremi leti imeli požar, je stanje še slabše - strop pred zrušitvijo podpirajo deske, elektrika je do prostorov speljana kar vidno po stenah, ki so še vedno črne; ožgani so tudi kuhinjski elementi.

Družina, v kateri oče po mnogih poškodbah in boleznih prejema le invalidsko pokojnino, mati pa je brezposelna in v teku z vsakodnevnim bojem za preživetje ne zmore prihraniti dovolj denarja, da bi hišo lahko obnovila, kaj šele, da bi v njej lahko uredila dostojno kopalnico s straniščem. "Moja invalidska znaša 247 evrov, kar še za vse položnice ni dovolj, sploh ko pride poračun. Cvetka dobiva socialno in otroške dodatke. Hudičevo moramo šparati, da pridemo skozi mesec. Hvala bogu za pomoč Rdečega križa in Karitasa," opisuje Slavko Dolar. "Jaz bi rad delal, a mi invalidska, ker imam toliko poškodb, ne dovoli. Celo na občini so mi hoteli pomagati in me zaposliti preko javnih del, pa me niso mogli."

Dimnik tempirana bomba

Njihovo stisko so že lani opazili sokrajani. Krajevna skupnost (KS) Stranice je tako že naročila izdelavo gradbenega projekta, po katerem bi hišo obnovili in v prizidku uredili še nujne sanitarije, ki so zdaj še vedno zunaj hiše. "Imeli smo že nekaj dogovorov z obrtniki in podjetniki ter nekaj sponzorjev, pa so stvari zaradi covida-19 padle v vodo," opisuje predsednik KS Stranice Drago Padežnik. "Zdaj nov zagon akciji dajejo lionistke. Tokrat upamo, da nam skupaj uspe. Sploh zaradi sina, ki je tako priden fant, jim želimo zagotoviti vsaj osnovne bivalne razmere. Sami tega ne bodo zmogli," doda.

Dotrajana hiša družine Dolar iz Stranic Foto: Lions klub Vita
Lions Klub Vita

Konjiške ženske, ki so se združile v novi Lions klub Konjice Vita in ki so doslej svojo pomoč namenjale predvsem starejšim občanom, mimo videne stiske družine niso mogle. Odločno so sklenile, da poskušajo na vse načine pomagati družini, da pride do dostojnih razmer. "Zdi se skorajda nemogoče, da kdo v današnjih časih še živi v takih pogojih," pripoveduje predsednica kluba Nina Malec Poklič. "Naša članica in gonilna sila akcije Simona Vrečko je bila, ko je družino obiskala, šokirana. Poprej je mislila, da je edina težava v tem, da nimajo notranjih sanitarij, nato pa je videla, da cela hiša ni primerna niti varna za bivanje. Stene najedata vlaga in plesen, vse je ožgano od požara. Obenem je samo vprašanje časa, kdaj se bo strop, ki so ga podprli z deskami, sesedel." "Ne samo strop. Tudi dimnik je močno načet. Po potresu sem samo upala, da je zdržal," doda Simona Vrečko. "Ko si je stanje ogledal tudi gradbinec, je dejal, da je dimnik tempirana bomba," opiše Vrečkova.

Vse prav pride

Po gradbinčevi oceni bi za sanacijo hiše in izgradnjo sanitarij potrebovali 50 tisoč evrov. Gre za velik zalogaj, se zavedajo, a močno upajo, da jim s pomočjo dobrih ljudi uspe. "Saj družina sama je zelo skromna in ničesar ne prosi. Na majhni kmetiji pridelajo ravno dovolj, da niso lačni. Vendar jim želimo pomagati, da bo vsaj otrok imel lepšo prihodnost. Ko pogledaš njegove velike črne oči, se ti ta mirni in pridni fant (ljudje mi pripovedujejo, kolikim je že pomagal pri delu) zasmili v dno duše. Najbolj se mi smili otrok, čeprav si prav nihče ne zasluži takšnega življenja," doda vodja akcije.

Od 1. do 22. januarja bo denar za družino mogoče darovati s SMS- sporočilom Pomagamo10 na številko 1919, donacije pa že sedaj zbirajo na transakcijskem računu Lions kluba Konjice Vita. Dosedaj so zbrale 3 tisoč evrov. "S skupnimi močmi lahko družini omogočimo, da se njeni člani nikoli več ne bodo zbudili med ožganimi in plesnivimi stenami ter da bodo lahko za osebno higieno poskrbeli na suhem in toplem," pozivajo lionistke, skromni Slavko z družino pa se že vnaprej zahvaljuje: "Za vsako malenkost smo zelo hvaležni. Vsaka je zlata vredna."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta