Počitnice v dobrodelnem projektu Pričarajmo nasmeh si bodo otroci zapomnili za vedno

Larisa Jeknič Larisa Jeknič
06.07.2022 15:45

Mineva 20. leto, odkar je Tuš prvič zagnal družbeno odgovorni projekt Pričarajmo nasmeh. Z Rdečim križem Slovenije so v tem obdobju letovanje na Debelem rtiču omogočili skoraj 10.000 otrokom iz socialno ogroženih družin iz Slovenije. Družili smo se z otroki, ki so v tem tednu že na letovanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci so se zabavali s Čuki.  
Larisa Jeknić

Dobrodelni projekt že dve desetletji temelji na zelo preprosti, a iskreni ideji - otrokom pričarati nepozabne počitniške dni. Z RKS in njihovim zdraviliščem RKS Debeli rtič sodelujejo že od začetka. Enotedensko letovanje je polno aktivnosti, tako da mladim počitnikarjem nikoli ni dolgčas, prav tako je zanje lepo poskrbljeno, je dejala vodja projekta Anja Marjetič. "Otroci so vedno deležni občutka varnosti, miru in sprejemanja." Otroci, ki tam trenutno letujejo, prihajajo iz Koroške, Notranjske, Zgornje Savinjske in Šaleške doline. Nekaj najpogumnejših je z nami delilo tudi svoje izkušnje in te so glede na njihove besede brez izjeme zelo lepe. Njihova edina naloga za cel teden je, da ubogajo vzgojitelje in se imajo karseda lepo.

Jejo, plavajo in se veselijo

Male počitnikarje smo ujeli ravno, ko jih je zabavala skupina Čuki. Tega, da bodo prišli ravno oni, otroci niso vedeli, zato je bilo dobre volje in nasmejanih obrazov ogromno. Peli so, plesali in se zabavali, vzdušje pa je bilo kljub poletni vročini razposajeno.

"Prišli smo v soboto, uživamo že nekaj dni, predvsem pa veliko jemo in se kopamo," je povedala 12-letna Vanesa. Njen prijatelj, 11-letni Tinči, je prav tako navdušen: "Super se imamo in veliko plavamo. Danes res nismo pričakovali, da nas bodo presenetili Čuki, zato smo zelo veseli, ker se imamo zaradi tega še posebno lepo." Tudi 12-letna Saša je povedala, da so vsi zelo prijazni in da je ravno zato stkala nove prijateljske vezi. Za 12-letno Meto pa je bil ta dan še dodatno poseben, saj pravi, da zelo rada posluša Čuke tudi, ko je doma. "Obožujem Čuke. Potem bom šla tudi po njihov avtogram. Zelo prijetno sem presenečena," je bila vesela.

S zgovornostjo in iskrenostjo pa je navdušila predvsem 13-letna Neja. "Odlično se imam. Prej smo bili sicer malo žalostni, ker so nekateri naši prijatelji šli domov, celo jokali smo, ampak nas je tale zabava res vse dvignila," je povedala. Tudi ona se najraje kopa, še raje pa "tunka", a je ob tem opozorila tudi nas, da je med aktivnim preživljanjem počitnic treba piti ogromno tekočine zaradi vročine. "Včeraj sem čisto premalo pila in sem zato tudi 'skupaj padla', ampak je bilo na koncu vse v redu in sem zdaj bolje. Le glasu še nimam pravega, ker sem bila pred tem prehlajena, no, danes pa ga še posebno nimam, ker toliko pojem, zdaj ko imamo glasbo," je dodala. Ob vprašanju, ali je tudi ona spoznala nove prijatelje, je dejala, da ogromno, a ne le to - "tudi veliko nove ljubezni", je razkrila.

Nabor aktivnosti je zelo pester.  
Larisa Jeknić

Nepogrešljiv člen verige, ki prispeva k temu, da izvedba počitnic uspe, so tudi animatorji, ki so tukaj popolnoma prostovoljno. Za to se odločajo iz različnih razlogov, njihova skupna motivacija je predvsem altruistične narave. "Zelo rada delam z otroki in mladostniki, zato se mi je to zdela lepa priložnost, da naberem izkušnje. Tudi moja poklicna pot je v tem sektorju," je pojasnila animatorka Andreja in dodala, da si ob vseh navedenih razlogih želi predvsem tudi pomagati. A delo animatorja še zdaleč ni lahko, z otroki morajo biti od jutra do večera, kar pomeni veliko odgovornost. Andreja se z navedenim sicer strinja, a je ob tem izpostavila, da je veliko več vredno to, kako izpopolnjujoče je druženje za obe strani, tako animatorja kot otroka. "Polno je lepih trenutkov, objemov in pogovorov, otroci znajo res dobro nasmejati, imajo veliko domišljije. Njihov svet je barvit in čaroben, in ko noter spustijo tudi tebe, je vse lažje," je dejala. "Glavni cilj je predvsem, da so tukaj in da si dovolijo biti otroci brez skrbi. Nič drugega."

Tuš je letos na Debeli rtič peljal že 113 otrok.
Matjaž Očko

Spomini, ki ostanejo

Predsednica RKS Vesna Mikuž pa je dejala, da v organizaciji vsak dan poslušajo takšne in drugačne zgodbe. "Včasih je težko presoditi, katera je bolj žalostna. Vse so. Najbolj žalostne pa so tiste, ki jih ne slišimo. Najbolj žalostni so obrazi otrok, ki počitnice preživljajo doma, v mogoče ne najboljših, kaj šele idealnih ali popolnih pogojih. To so tisti obrazi, ki so vedno skriti nekje v kotu, sami, potisnjeni na rob," je poudarila.

Zato je izpostavila predvsem blagodejni vpliv tovrstnih aktivnosti za otroke. "Takšna letovanja skupin, ki živijo sicer v težjih razmerah in so odrinjene na rob družbe in drugače nimajo možnosti normalnih počitnic, so zanje izjemnega pomena." Otroci v približno enotedenskem času letovanja doživijo veliko sprostitev, saj so v družbi sebi enakih, kar pomeni, da so z vrstniki, ki njihovo situacijo razumejo z veliko več empatije kot nekdo, ki živi v privilegiranem položaju. Ker si otroci tako zapomnijo izkušnjo, ki jo imajo tukaj, se velikokrat tudi vrnejo v drugačni vlogi. "Ti spomini pridejo kasneje spet na površje, zato je veliko takih, ki so kasneje v življenju pripravljeni biti prostovoljci pri nas," je pojasnila Mikuževa. "Uživajo, in kot nam mnogi zaupajo, tukaj preživljajo najlepše dni, ki se jih spominjajo še dolgo potem. Domov se vračajo s spomini, ki ostanejo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta