Prosijo le za normalnost pri cepljenju v Celju

Rozmari Petek Rozmari Petek
08.01.2022 06:10

Ljudje, ki se želijo cepiti proti covidu-19, a se niso uspeli prej naročiti, v predolgih vrstah obupujejo. Bosta težave rešila enourno podaljšanje termina in dodaten termin?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob koncu tedna cepljenja v Celju ni.
Gordana Possnig

Cepljena sem z dvema odmerkoma cepiva Pfizer, saj sem odgovorna državljanka. Čakala sem, da mine šest mesecev, da bom odšla še po poživitveni odmerek, kot odgovorna državljanka, svoj dopis, v katerem opisuje težave s cepljenem, začenja Liljana Jevšinek, ena mnogih, ki so v četrtek, zadnji dan, ko se je v Celju mogoče cepiti (cepljenj ob petkih ali med vikendi do sedaj ni bilo), obupali in zapustili čakalno vrsto.

Obupna organizacija

Kot je povedala, se je sicer poskušala prijaviti na termin za cepljenje tako preko telefona kot preko portala zVem, a ji je prijavo zavračalo. "Poskušam desetkrat in še več, pa ne gre. Odneham in ponovim naslednji dan - enako. Ker se ne morem naročiti, se odločim in grem nenaročena na cepilno mesto v Celju - dvorana Zlatorog (v četrtek, 6. januarja 2022). Pridem malo pred 15. uro. Pred mano je že kolona ljudi, vendar se mi zdi, da bo šlo. Nastopi ura 15.00, ko pričnejo s cepljenjem. Potrpežljivo čakamo na mrazu in vetru, ko se kolona zelo počasi premika naprej. V koloni stojimo mladi, starejši in še starejši. Potrpežljivo. V 45 minutah se prestavimo za slabih pet metrov. Prestopamo, ker nas zebe, pokrivamo se s kapucami. Nato kolona obstane in se 15 minut ne premaknemo nikamor. Še vedno stojimo in čakamo. Nekaj jih obupa in odide. Piha in me zebe, zato se odločim in tudi jaz zapustim cepilno mesto. Premražena, razočarana, jezna, besna, kako se ravna z nami," je ogorčeno zapisala v elektronskem pismu, ki ga je poslala tako pristojnim v celjskem zdravstvenem domu (ZD) kot ministru za zdravje Janezu Poklukarju, zdravniški zbornici in medijem.

"Že mesece in mesece poslušamo, naj se cepimo, da nas lahko le to reši. Vsakodnevno poslušamo to po vseh medijih. Pozivajo nas zdravniki, minister, predsednik države in celo sam predsednik vlade nam piše na dom in nas prosi k odgovornemu ravnanju. Za nekaj dni odprejo cepilne centre celo za 24 ur dnevno ... Ni treba organizirati 24-urnega cepljenja, prosimo vas le, da ste sposobni organizirati normalno cepljenje v dnevnih terminih," je jasno zapisala.

V Celju so vrste pred cepilnim centrom po poprejšnjem nekajmesečnem zatišju znova nenormalno dolge. To so sredi tedna vendarle opazili tudi v zdravstvenem domu in cepljenje podaljšali za eno uro - namesto dveh ur je tako cepilni center odprt tri ure, s prihodnjim tednom dodajajo tudi cepljenja ob petkih in torkih. Ob vikendih se v Celju posameznik ne more cepiti, čeprav je to drugod mogoče.

Ožalujejo, ampak ...

V ZD primer obžalujejo in poudarjajo, da se je ob takšnih nihanjih zanimanja za cepljenje težko organizirati, sploh ker tudi njihov kader oboleva in odhaja v karanteno, obenem vse ostale zdravstvene dejavnosti potekajo brez omejitev. Zgolj v treh dneh so cepili pol toliko ljudi kot decembra v celem cepilnem tednu. "Pričenja nam primanjkovati kadra že za redne dejavnosti, posledično ni mogoče prerazporejati dodatnega kadra, ki bi zadostil potrebam čez noč povečanega zanimanja za cepljenje. Ob (včasih čez noč) napovedanih novih ukrepih, zaostritvah ukrepov ali novih omejitvah za necepljene ali delno cepljene zanimanje za cepljenje skokovito naraste. Samo v četrtek smo cepili 553 oseb, v zadnjih treh dneh 1281."

Dodajajo, da bi si želeli, da bi se pacienti cepili ves čas, ne samo pred napovedanimi zaostritvami in ukrepi. "Pomagalo bi tudi naročanje. Tako bi zdravstvo, ki zdaj komaj vzdržuje svojo dejavnost, logistično razbremenili z bolj enakomerno porazdelitvijo ljudi, ki se želijo cepiti," so dodali in "spregledali" opozorilo bralke, da ji naročanje ni uspelo.

Predvsem pa ni razrešena ključna težava: ločeno cepljenje za nenaročene in za tiste, ki se jim je le uspelo prijaviti in ki jim posledično ni treba čakati v vrsti. Direktno naročanje v samem ZD namreč - vsaj tako imajo zapisano na spletni strani - ni mogoče, temveč se je treba naročiti spletno preko aplikacije zVem. Za Večer so sedaj v ZD poudarili, da se lahko naročajo tudi preko telefona v cepilnem centru, ki je dosegljiv vsak delovni dan med 8. uro in 10.30 ter preko e-naslova: narocanje.cepljenje@zd-celje.si. Na novo dodajajo, da je mogoče termin dobiti tudi pri svojem osebnem zdravniku, cepljenje izvajajo tudi posamezni zdravniki koncesionarji. Ob tem zagotavljajo še, da so vedno cepljeni prav vsi, ki se tisti dan postavijo v vrsto. In tam tudi ostanejo. "Nikogar ne pustimo pred vrati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta